Αποκατάσταση της μνήμης και της Ιστορίας

Στα πέριξ 30 Αυγούστου 2016

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα

(www.efsyn.gr)

Με καθυστέρηση 32 χρόνων η κυβέρνηση αποκαθιστά την Ιστορία και τη μνήμη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, παραχωρώντας στον δήμο το μεγάλο κομμάτι που έλειπε από τον τόπο της θυσίας.

Πρόκειται για τα 464 στρέμματα, τα οποία είχαν «ξεχαστεί» από την αρχική έκταση των 710 στρεμμάτων που είχαν μεταβιβαστεί το 1930 στην Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία.

Το 1983, με πρωτοβουλία του ιστορικού δημάρχου της Καισαριανής Παναγιώτη Μακρή, οι πολίτες της περιοχής ξεκίνησαν κατάληψη και μετά 17 μέρες αγώνα πέτυχαν την πρώτη τους νίκη: με απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη (Φεβρουάριος 1984) χαρακτηρίστηκε «ιστορικός τόπος», αλλά μόνο ένα τμήμα 110 στρεμμάτων διαμορφώθηκε με υποδειγματικό τρόπο σε χώρο μνήμης για τις επόμενες γενιές.

Οι εκτελέσεις αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τους Γερμανούς είχαν ξεκινήσει το 1942 και έφτασαν τους 739, με αποκορύφωμα το «μεγάλο κακό» της Πρωτομαγιάς του 1944.

Συνεχίστηκαν όμως τον Σεπτέμβριο του 1949 και, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής» (4/6/2013), η τελευταία που στάθηκε απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα ήταν η Λαμπρινή Ραντά-Καπλάνη, μια τριανταπεντάχρονη αγωνίστρια από το Φραντάτο της Ικαρίας.

«Δεν φοβάμαι, προχωρώ και ξέρω πως πρέπει να ζήσω, μα ξέρω και να πεθάνω όταν πρέπει» αναφέρει στη χειρόγραφη επιστολή της προς τη μητέρα της, λίγο πριν σταθεί μπροστά στη Μάντρα που δεσπόζει ώς σήμερα στο μνημείο στο Σκοπευτήριο.

Με δύο νόμους, το 1954 και το 1976, είχαν αποκοπεί δύο τμήματα της αρχικής έκτασης που είχε παραχωρηθεί στη Σκοπευτική Εταιρεία και εξασφαλίστηκαν 35 στρέμματα που ήταν αναγκαία για την ανάπλαση των προσφυγικών κατοικιών της Καισαριανής, καθώς και άλλα 110 στρέμματα για σχολικές ανάγκες.

Με το πρώτο Ρυθμιστικό της Αθήνας (νόμος 1515/1985) ολόκληρη η έκταση του Σκοπευτηρίου χαρακτηρίστηκε «υπερτοπικής σημασίας πόλος αναψυχής και ψυχαγωγίας», αλλά χρειάστηκε να περάσουν άλλα δύο χρόνια για να ανακληθεί η παραχώρηση της υπόλοιπης έκτασης των 641,5 στρεμμάτων και να επανέλθει στο Δημόσιο.

Στο ΤΑΙΠΕΔ!

Τον Μάιο του 2013 η τότε κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, με μια πρωτοφανή «απρέπεια» σε βάρος της Ιστορίας, περιέλαβε τη δημόσια έκταση στον κατάλογο των ακινήτων του Δημοσίου που ήταν στη διάθεση του ΤΑΙΠΕΔ και μπορούσαν να πουληθούν!

Η αποκάλυψη προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών της Καισαριανής όλων των ηλικιών.

Στη μεγάλη συγκέντρωση που οργανώθηκε στο Σκοπευτήριο ο Αλέξης Τσίπρας, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε διαβεβαιώσει ότι η ιστορική μνήμη θα διαφυλαχθεί.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου, απηχώντας τη θέληση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Με τροπολογία, που εντάχθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ξενόγλωσση εκπαίδευση και φέρει την υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών Νίκου Φίλη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Χρήστου Σπίρτζη και Τρύφωνα Αλεξιάδη, προβλέπεται η εκχώρηση της έκτασης στον Δήμο Καισαριανής για 40 χρόνια.

Υπάρχουν ρητές διατάξεις που ορίζουν ότι απαγορεύεται η ανέγερση κτισμάτων και ότι το δημόσιο κτήμα θα αξιοποιηθεί ως χώρος ιστορικής μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, ενώ επιτρέπεται η διαμόρφωση πάρκου αναψυχής, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

«Θετική εξέλιξη»

Στη μεγάλη συγκέντρωση που έλαβε χώρα στις 4/6 του 2013 στο Σκοπευτήριο ο Αλέξης Τσίπρας, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε διαβεβαιώσει ότι η ιστορική μνήμη θα διαφυλαχθεί. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου, απηχώντας τη θέληση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης

«Θεωρώ θετική αυτή την εξέλιξη» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Σπύρος Τζόκας, αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αττικής και προσθέτει: «Τα πάντα στο Σκοπευτήριο έχουν κερδηθεί με “αντάρτικο”. Δήμος και πολίτες διεκδικούσαμε να αποδοθεί ο χώρος στην αυτοδιοίκηση χωρίς ιδιοτέλεια, με μόνο στόχο να τιμηθεί η ιστορική μνήμη».

Γέννημα θρέμμα της Καισαριανής και για ένα διάστημα δήμαρχος της ηρωικής πόλης, ακόμη είναι... κατηγορούμενος σε δίκες λόγω μηνύσεων που έχει υποβάλει η Σκοπευτική Εταιρεία!

Η τελευταία επικαλείται μια αναβλητική αίρεση που είχε περιληφθεί στον νόμο 1731/1987 και ορίζει ότι η παραχώρηση αίρεται, αλλά το Δημόσιο οφείλει να της εξασφαλίσει ανάλογη έκταση σε άλλη περιοχή.

«Δεν θέλουμε να προσθέσουμε ούτε τούβλο» επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης και αναφέρει ότι το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, στεγάστηκε σε υπάρχον κτίριο.

Το Σκοπευτήριο Καισαριανής είναι το σπουδαιότερο αλλά όχι το μόνο «δείγμα γραφής» για την κυβέρνηση. Προηγήθηκε η παραχώρηση των Λιπασμάτων στον Δήμο Δραπετσώνας-Κερατσινίου, ενώ στην Περιφέρεια Αττικής πέρασαν τα Προσφυγικά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και η παραλιακή έκταση στο Μοσχάτο. 

Προβλήθηκε 1102 φορές

Συνελήφθη 49χρονος φιλόλογος για τη ''γιάφκα'' στο Παγκράτι με τα όπλα και τα εκρηκτικά

Ο συγκεκριμένος άνδρας που δεν είναι σεσημασμένος και δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις αρχές, είναι ο άνθρωπος που από το 2008 έβαζε 100 ευρώ κάθε δύο μήνες στον ιδιοκτήτη της υπόγειας αποθήκης στο Παγκράτι.

Έρευνα της Αντιτρομοκρατικής σε σπίτι στο Παγκράτι μετά από τηλεφώνημα - Βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά

Το σπίτι που πήγε για έρευνα η Αντιτρομοκρατική, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δαμαγήτου και Αγλαυρίδων στο Παγκράτι και μέσα σε αυτό, έχουν βρεθεί όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά, που εξετάζεται αν σχετίζονται με την «γιάφκα» στους Αμπελόκηπους…