Μείζονος σπουδαιότητας για το μέλλον του Υμηττού εκδήλωση, διοργανώθηκε από το ΣΠΑΥ στο Δημαρχείο της Ηλιούπολης όπου παρουσιάστηκε στην Κυβέρνηση, στην Περιφέρεια Αττικής, στις δημοτικές αρχές και στους πολίτες, η μελέτη για την αναδάσωση που εκπονήθηκε, μετά την πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2015 που κατέκαυσε 7.900 στρέμματα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης, η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα κα Ερμίνα Κυπριανίδου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Πατσαβός, εκ μέρους του Ποταμιού ο κ. Θανάσης Μπίρλης, ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Άκης Κατωπόδης, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Γιάννης Σταθόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Αργυρούπολης-Ελληνικού κ. Κρητικός Βασίλης, Τογρίδης Λάζαρος και Θανάσης Καλύβας, ο Αντιδήμαρχος Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης κ. Σωτηρόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Γλυφάδας κ. Λεβετσοβίτης και Θεοδοσόπουλος, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΠΑΥ κ. Αγγελόπουλος Παναγιώτης και Ηλιόπουλος Θανάσης, μέλη του ΣΠΑΥ καθώς και ο κ. Καρέτζος από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών.
Στην παρουσίαση αναδείχθηκε ο μεγάλος κίνδυνος δημιουργίας χειμμαρικών φαινομένων και διάβρωσης του εδάφους και η ανάγκη άμεσης τεχνητής αναδάσωσης σε επιλεγμένες περιοχές καθώς οι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές έχουν αδυνατίσει κατά πολύ την δυνατότητα της φύσης να αναζωογονηθεί με δικούς της μηχανισμούς.
Η μελέτη αφορά εκτάσεις συνολικού εμβαδού 5.166 στρεμμάτων που επανακηρύχθηκαν ως αναδασωτέες, με την τήρηση όλων των κανόνων της Δασικής Πολιτικής και Διαχείρισης, τη χρήση ευρωπαϊκών μοντέλων διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων και τη χρήση φυτών τα οποία είναι περισσότερο ανθεκτικά στην φωτιάκαι έχουν μεγαλύτερο χρόνο ανάφλεξης.
Προβλέπει γραμμικές φυτεύσεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια αντιπυρική ζώνη βλάστησης και κατά μήκος του οικιστικού ιστού.
Το σύνολο των στρεμμάτων που θα γίνει η παρέμβαση, είναι περίπου 2.500 στρέμματα και κατά μέσο όρο θα φυτευθούν περί τα 60 φυτά ανά στρέμμα οπότε και συνολικά θα χρειαστούν περί τα 120.000 φυτά. Για τις αντιπυρικές λωρίδες βλάστησης θα χρειαστούν περίπου 40.000 φυτά
Το συνολικό κόστος για την πλήρη αποκατάσταση του τοπίου ανέρχεται στο ποσό 2.500.000 ευρώ και προτείνεται να γίνουν σε ένα βάθος χρόνου 3ετίας.
Η αρτιότητα της μελέτης και η ετοιμότητα που επέδειξε ο ΣΠΑΥ εντυπωσίασαν όμως το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση που όλοι υπόσχονται, αλλά κανείς δεν πραγματοποιεί. Ο Υπουργός κ. Τσιρώνης έχει ήδη υπογράψει μέρος της χρηματοδότησης και την διάθεση ενός μεγάλου μέρους των δενδρυλίων, αλλά το θέμα έχει κολλήσει στην γραφειοκρατεία. Η Περιφέρεια Αττικής παρά τις εξαγγελίες της και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει, ακόμη δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται.
Ετσι η διοίκηση του ΣΠΑΥ και ο πρόεδρος και δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος συνεχίζουν τον αγώνα δρόμου που προς το παρόν φαίνεται ότι τον διανύουν μόνοι τους. Οι μέχρι τώρα άμεσες ενέργειες των κορμοδεμάτων για τη συγκράτηση του εδάφους και ο καθαρισμός των φραγμάτων για την ανακοπή των ορμητικών νερών, έγινε με εργασίες και έξοδα του ΣΠΑΥ.
Τώρα αποφασίστηκε ότι μέχρι να κινητοποιηθεί το κράτος και πάλι ο ΣΠΑΥ με δικά του έξοδα θα ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες αναδάσωσης, ενώ μέρος της δαπάνης θα αναλάβει και ο Δήμος Ηλιούπολης.