Πολύς λόγος έγινε το τελευταίο διάστημα σχετικά με το «Νέο Υπερταμείο» με τη δημιουργία του οποίου, όπως μονότονα επαναλαμβάνουν οι «ανησυχούντες» για τη δημόσια περιουσία, «μεταβιβάζεται όλη η δημόσια περιουσία στην τρόϊκα». Το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε «πεδίο δόξης λαμπρό» για τα γνωστά κέντρα αντικυβερνητικής παραπληροφόρησης που, όπως και στην υπόθεση με τις off - shore εταιρείες, έδωσαν τα ρέστα τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες της Ηλιούπολης που διαχρονικά έχουν δείξει ευαισθησία και έχουν δώσει αγώνες για τη δημόσια περιουσία, ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι αλήθεια. Η ενημέρωση αυτή είναι ακόμη περισσότερο επιβεβλημένη γιατί και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης έπεσε θύμα της παραπληροφόρησης αυτής που αναπαράχθηκε από τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Βαλασόπουλο, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τη νεολαία και τα κινήματα των πολιτών να κάνουν καταλήψεις στα οικόπεδα του δημοσίου που βρίσκονται στην πόλη μας ...
Ξεχνά βέβαια ότι ο ίδιος με ανακοινώσεις του πριν μερικούς μήνες κατακεραύνωνε πολίτες που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ για το ρέμα της Πικροδάφνης και τους απειλούσε με δημόσια διαπόμπευση.
Πρώτη οφειλόμενη διόρθωση. Αναφέρεται από πολλούς και αναπαράγεται και στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης ότι: «Με τη δημιουργία του υπερταμείου όλος ο πλούτος της χώρας μεταβιβάζεται στα χέρια του κουαρτέτου». Η αλήθεια είναι βέβαια εντελώς διαφορετική. Σύμφωνα με τον νόμο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων (ν. 4389/2016) στη νέα Εταιρεία την «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» (αυτός είναι ο ακριβής όρος όχι Ταμείο) δεν περνάει όλη η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά ένα μέρος της, ακίνητα του Υπουργείου Οικονομικών.
Στο άρθρο 188 ορίζονται οι άμεσες θυγατρικές της Εταιρείας και στο παράρτημα «Δ» του νόμου ορίζονται ποιες ΔΕΚΟ περνούν σε αυτή για διαχείριση : ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΑΚΑ. Φυσικά πουθενά στον νόμο δεν προβλέπεται πώληση των ΔΕΚΟ που μπαίνουν στην Εταιρεία !
Ένα άλλο σημείο που τονίζουν οι «ανησυχούντες» είναι η διάρκεια της Εταιρείας (99 έτη). Αυτοί που δήθεν κόπτονται για τη δημόσια περιουσία δεν κατανοούν ότι ο λόγος που η διάρκεια της Εταιρείας είναι μεγαλύτερη από τη διάρκεια του δανείου είναι γιατί ο στόχος της είναι ευρύτερος από τις κοντόφθαλμες ιδιωτικοποιήσεις, όπως γινόταν στην περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο στόχος της Εταιρείας είναι η διαχείριση και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με μακροπρόθεσμη προοπτική, στα πλαίσια ενιαίας στρατηγικής, με στόχο την ανάπτυξη. Αυτοί που ασκούν κριτική στη δημιουργία της νέας Εταιρείας ας αναλογιστούν ότι όσο πιο σύντομη είναι η διάρκεια ζωής της Εταιρείας, και άρα όσο πιο σύντομα είναι αναγκασμένη να αποδώσει μέρος των εσόδων της για την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης δανειακής σύμβασης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση για επιδίωξη βραχυπρόθεσμων εσόδων (ιδιωτικοποιήσεις για άμεσες αποπληρωμές).
Αυτό ακριβώς αποφεύγεται διευρύνοντας τον ορίζοντα λειτουργίας της Εταιρείας, ώστε τα έσοδα να προκύψουν από σωστή διαχείριση και όχι ιδιωτικοποιήσεις.
Τα παραπάνω βασικά σημεία πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες της Ηλιούπολης για να μην πέφτουν θύμα της προπαγάνδας των «ανησυχούντων».
Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης διαχρονικά έχει δώσει αγώνες μαζί με τα κινήματα και τις κινήσεις πολιτών της πόλης μας για τη δημοκρατία, τη δημόσια περιουσία, το περιβάλλον, τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας.
Γνωρίζει την ευαισθησία των κατοίκων της πόλης μας στο θέμα της δημόσιας περιουσίας και τους αγώνες κατά των καταπατητών. Η σημερινή δημοτική αρχή όμως ας σταματήσει να εμφανίζεται από τη μια να κόπτεται για τη δημόσια περιουσία, ενώ από την άλλη να παραχωρεί σε ιδιώτες για εκμετάλλευση δημοτικά ακίνητα αντί πινακίου φακής.
Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ