Από που πήρε το όνομα του το Ρέμα Πικροδάφνης

Αρθρογραφία 31 Ιανουαρίου 2022

Το ρέμα της Πικροδάφνης πήρε το όνομά του, όταν ο Γερμανός Γεώργιος Γκρώμαν φύτεψε φοινικές και πικροδάφνες στο κτήμα του που ήταν στο τέρμα της οδού Μπουμπουλίνας. 

Στη μέση του κτήματος που είχε πέντε πηγάδια, χτίστηκε η περίφημη βίλα Γκρώμαν, την οποία επισκεπτόνταν όλη η υψηλή κοινωνία της πρωτεύουσας και το βασιλικό ζεύγος.


Το κτίριο Γκρώμαν λίγοι Αλιμιώτες θα το θυμούνται. Μερικοί όμως παλιοί Αλιμιώτες θα θυμούνται να πηγαίνουν εκεί, όταν λειτουργούσε σε αυτό το κτήριο το ΛΕ΄ Αστυνομικό Τμήμα, για να βγάλουν την πρώτη τους ταυτότητα.

 Άλλοι, νεώτεροι, θα έχουν ακούσει αυτό το όνομα, γιατί έτσι ονομάζεται ακόμη η περιοχή γύρω από το Συμμαχικό Νεκροταφείο.

Ας  δούμε την ιστορία πίσω από αυτό το όνομα όμως.

Η οικογένεια Γκρώμαν ήταν μία γερμανική οικογένεια, εγκατεστημένη στο Καλαμάκι. Είχαν δύο σπίτια και μία τεράστια έκταση (απέναντι από το  πρώην Kitchen Bar) την οποία καλλιεργούσαν με οπωροκηπευτικά. Προμηθεύανε και την Βασιλική Αυλή.

Το ένα σπίτι βρισκόταν στο τέρμα της οδού Μπουμπουλίνας (ο δρόμος που είναι παράλληλα με το Συμμαχικό Νεκροταφείο). 

Στο σπίτι αυτό, πριν την Κατοχή, λειτούργησε για λίγο διάστημα σε μία πτέρυγα το Α΄ Δημοτικό σχολείο Καλαμακίου.

O Γεώργιος Γκρώμαν ήταν μεταλλειολόγος και το 1904 ανέλαβε τη διεύθυνση των μεταλλείων Σερίφου. 

Αυτός κάλεσε την αστυνομία να επέμβει στην απεργία των Σεριφιωτών μεταλλωρύχων του 1916, με αποτέλεσμα οκτώ νεκρούς απεργούς. 

Ο Γ. Γκρώμαν συνεργάστηκε στενά με τους κατακτητές Γερμανούς, διέφυγε μαζί τους το 1944 και καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο για δωσιλογισμό. 

 Μετά τον πόλεμο, το ελληνικό Κράτος κατάσχεσε τα δύο σπίτια και την έκταση.

Μέρος της έκτασης εδόθη δωρεά από το ελληνικό κράτος προς το Ηνωμένο Βασίλειο για να  δημιουργήσει  κοιμητήριο για να ενταφιαστούν οι σύμμαχοι που πολέμησαν και έχασαν την ζωή τους υπέρ της Ελλάδος.

Στο σπίτι που ήταν στο τέλος της οδού Μπουμπουλίνας, στεγάστηκε για λίγο διάστημα ο Οίκος Τυφλών Πολέμου και αργότερα το ΛΕ΄ Αστυνομικό Τμήμα.

Όταν γκρέμισαν το σπίτι για να χτιστεί πολυκατοικία, το ΛΕ΄ Α.Τ. μεταφέρθηκε για λίγα χρόνια στην οδό Αυξεντίου.

Το δεύτερο σπίτι και μικρότερο, βρίσκεται μέσα στην έκταση του κοιμητηρίου και στεγάζει την Διεύθυνση του.

Η υπόλοιπη έκταση πολεοδομήθηκε και σήμερα είναι γνωστή ως περιοχή "Γκρώμαν".

https://alimosonline.gr

Προβλήθηκε 1549 φορές