Ανοιξιάτικη μονοήμερη εκδρομή στην Αρχαία Κόρινθο

Αποδράσεις 09 Απριλίου 2024

Ασπασία Κάκαρη

Το βλέπουμε από μακριά κάθε φορά που ταξιδεύουμε στην Πελοπόννησο. Μόλις περάσουμε τον Ισθμό της Κορίνθου, ζηλεύουμε το αγνάντι του, αλλά συνήθως το προσπερνάμε για κάποιον πιο μακρινό προορισμό. Ωστόσο, το κάστρο του Ακροκορίνθου είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Ελλάδας. Σκαρφαλωμένο στον βράχο, έχει μια εντυπωσιακή ιστορία και μια εξίσου εντυπωσιακή θέα από τα 575 μέτρα ύψος του βουνού που αφεντεύει. Απέχει λίγο περισσότερο από μια ώρα οδήγησης από την Αθήνα και συνδυάζεται με διάφορες άλλες περιοχές της Πελοποννήσου για μονοήμερες και διήμερες αποδράσεις.

Ανεβαίνοντας στον Ακροκόρινθο

Παρότι ένα από τα μεγαλύτερα και τα αρχαιότερα κάστρα της Ελλάδας, ο Ακροκόρινθος αποτελεί προορισμό κυρίως για ξένους τουρίστες που έχουν αδυναμία στην ελληνική μυθολογία και την αρχαιότητα. Δεν είναι λίγο να πατάς στις ίδιες πλάκες που κάποτε πάτησαν μεγάλα ονόματα της ιστορίας για να ανεβούν στην Ακρόπολη που δεσπόζει πάνω από την πεδιάδα και τον κόλπο της Κορίνθου. Ο Περίανδρος, που οχύρωσε για πρώτη φορά τον Ακροκόρινθο τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας που τον επισκεύασε το 44 π.Χ., ο Λέων Σγουρός, που άφησε την τελευταία του πνοή το 1210, πηδώντας με το άλογο από τα τείχη του, ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής, που τον κατέλαβε το 1458, και πολλοί άλλοι Ρωμαίοι, Φράγκοι, Ενετοί και Τούρκοι, πέρασαν το κατώφλι αυτού του φρουρίου μέχρι το 1827 που παραδόθηκε στους Έλληνες. Σήμερα σώζονται σημαντικά κομμάτια του τείχους του 4ου π.Χ. αιώνα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της οχύρωσης είναι της μεσοβυζαντινής περιόδου που ακολούθησε το περίγραμμα του αρχαίου τείχους.

Εκτός από την περίπλοκη ιδιοκτησιακή ιστορία του, αυτό το 250 στρεμμάτων κάστρο, που από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για να ελέγχει ολόκληρη την Κόρινθο και το πέρασμα από τη Στερεά Ελλάδα, διαθέτει και μια μοναδική θέα που δε χορταίνεται. Ειδικά από το ψηλότερο σημείο του, όπου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η Μήδεια έχτισε έναν ναό προς τιμή της θεάς Αφροδίτης. Λέγεται ότι στον ναό συνέρρεαν πολλές ιέρειες της θεάς που λατρευόταν στην Αρχαία Κόρινθο. Άλλοι μιλούν για δούλες των ευκατάστατων Κορινθίων κι άλλοι για εταίρες που έφερναν πλούτο στην περιοχή.

Αυτός ο μοναδικός βράχος βρίσκεται 11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κορίνθου. Ο χώρος του κάστρου είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 08.30 μέχρι τις 15.30 με ελεύθερη είσοδο. Είναι ιδανικός για μια πρωινή βόλτα, αλλά προσοχή δεν διαθέτει τουαλέτες, ούτε κανένα άλλο σέρβις.

Μια στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία αυτού του κάστρου αλλά και ολόκληρης της περιοχής, επιβάλλεται μια στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου. Αυτό το μικρό μουσείο, που ιδρύθηκε από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών το 1932, έχει καταφέρει να φιλοξενήσει πολλούς αιώνες ιστορίας σε λίγα τετραγωνικά μέτρα. Περιλαμβάνει ευρήματα από την προϊστορική εποχή της Κορίνθου μέχρι και τη Βυζαντινή περίοδο και μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς η Αρχαία Κόρινθος, ελέγχοντας τους θαλάσσιους δρόμους μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ήταν μια σημαντική πόλη-κράτος ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ., που ίδρυσε αποικίες όπως η Κέρκυρα, η Λευκάδα και οι Συρακούσες.

Ένα από τα πιο αξιόλογα ευρήματα βρίσκεται στη νέα πτέρυγα του μουσείου που ακολουθεί σύγχρονη διαδραστική αφήγηση. Πρόκειται για τους Δίδυμους Κούρους από την αρχαία Τενέα, το μοναδικό επιτύμβιο δίδυμο αγαλμάτων της αρχαϊκής εποχής που έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο. Αυτά τα δύο αγάλματα νεαρών ανδρών του 530 και 520 π.Χ., βρέθηκαν στα χέρια αρχαιοκαπήλων στην Κλένια Κορινθίας το 2010. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική ιστορία αρχαιοκαπηλίας που έχει να διηγηθεί το μουσείο. Το 1990, διαρρήκτες εισέβαλαν, φίμωσαν και τραυμάτισαν τον φύλακα για να αφαιρέσουν 285 αρχαία αντικείμενα, αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα και άλλα. Ευτυχώς, τα περισσότερα από αυτά εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ το 1999 μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και επέστρεψαν στην Κόρινθο το 2001.

Η είσοδος στο μουσείο κοστίζει μόνο 4 ευρώ και η τιμή αυτή συμπεριλαμβάνει και την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Κορίνθου όπου βρίσκεται και ο περίφημος αρχαίος ναός του Απόλλωνα του 6ου π.Χ. αιώνα. Γύρω από τον ναό, μπορείτε επίσης να δείτε τη Ρωμαϊκή Αγορά, το Θέατρο, το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Ασκληπιείο καθώς και μια σειρά από άλλα μνημεία φράγκικα, ενετικά και οθωμανικά.

φωτό και προτάσεις για φαγητό στο: www.kathimerini.gr

Προβλήθηκε 526 φορές