30.000 παιδιά στον αέρα!

Αρθρογραφία 06 Αυγούστου 2014

Οι δήμοι ζητούν επιπλέον 40 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθούν και οι 89.500 αιτήσεις γονέων για δωρεάν φιλοξενία μέσω ΕΣΠΑ σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ.


Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Αβέβαιη παραμένει η φιλοξενία περίπου 30.000 παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ την ερχόμενη σχολική χρονιά, σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών της Αυτοδιοίκησης.

 

Μετά και την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων από πλευράς ωφελούμενων γονέων, οι πόροι που κρίνονται απαραίτητοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την κάλυψη του συνόλου των ωφελουμένων δεν έχουν εξασφαλιστεί, με τους δημάρχους να επισημαίνουν ότι θα συνεχίσουν την αγωνιώδη προσπάθεια εξεύρεσης περαιτέρω κονδυλίων. Εως τώρα η χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» ανέρχεται περίπου στα 162 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αναλογεί στη φιλοξενία 62.500 παιδιών, σύμφωνα με υπολογισμούς αιρετών.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης, Γιάννης Μέξης, εκτίμησε στην «Εφ.Συν.» ότι περίπου 80.000 γονείς υπέβαλαν εμπρόθεσμα αιτήσεις.

 

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο Σίμος Δανιηλίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης και Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Νεάπολης ? Συκεών, υπολόγισε ότι ο παραπάνω αριθμός αναλογεί σε αιτήματα για την ένταξη 95.000 παιδιών στις δομές. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω του οριζόντιου «κουρέματος» ύψους 30% που επεβλήθη στις προσφερόμενες θέσεις, αυτές ανέρχονται περίπου στις 89.500.

«Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο παιδικός σταθμός της γειτονιάς που εξυπηρετούσε 100 παιδιά μέχρι φέτος, τώρα θα εξυπηρετεί μόνον 70», εξηγεί ο κ. Δανιηλίδης. Επομένως, με βάση τους παραπάνω υπολογισμούς, περίπου 5.500 παιδιά θα μείνουν όπως και να ?χει εκτός δομών.

Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των αιτημάτων, η οποία αναμένεται σήμερα ή αύριο, προγραμματίζεται σύσκεψη τριμερούς επιτροπής αποτελούμενης από στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων, της Αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακών παραγόντων, όπου θα κατατεθούν προτάσεις από πλευράς δημάρχων για την αύξηση της χρηματοδότησης.

 

Λιμνάζοντα κονδύλια

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, απαιτούνται επιπλέον περίπου 40 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του μέγιστου αριθμού παιδιών. Ο ίδιος δηλώνει ότι υπάρχουν λιμνάζοντα κονδύλια που η πολιτεία δύναται να μεταφέρει στις κοινωνικές δομές.

 

Αν και θεωρεί ότι διαμορφώνεται ένα θετικό κλίμα υπέρ της ένταξης περισσότερων παιδιών στις παραπάνω δομές, ο κ. Δανιηλίδης προέβη σε μια αιχμηρότατη δήλωση κατά της κυβέρνησης:

 

«Υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν λάβει το μήνυμα των εκλογών. Σε περιόδους κρίσης όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τα δίκτυα κοινωνικής συνοχής, τα οποία, κατά κύριο λόγο, λειτουργούν από την Αυτοδιοίκηση. Υπερσυντηρητικοί κύκλοι εντός της κυβέρνησης έχουν την άποψη ότι όλα τα χρήματα που λαμβάνονται από την Ευρώπη πρέπει να πηγαίνουν αποκλειστικά και μόνο στη βιομηχανία, στους εργολάβους και στην ανάπτυξη. Αυτή η άποψη είναι τραγικά λανθασμένη. Δεν λέμε να μην ενισχυθεί η ανάπτυξη, αλλά για να μη θρηνήσουμε κοινωνικά θύματα στους δρόμους θα πρέπει να ενισχυθούν και οι κοινωνικές δομές.

 

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, οι 4.650 δομές της Αυτοδιοίκησης κράτησαν όρθια την κοινωνία τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης. Εάν καταρρεύσει αυτό το δίκτυο, θα ζήσουμε σκηνές ζούγκλας και ανθρωποφαγίας», κατέληξε.

Προβλήθηκε 753 φορές