''Εγώ η Λένγκω'' στο Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης ''Μίκης Θεοδωράκης''

Άρτος και Θεάματα 11 Απριλίου 2022

Η παράσταση ''ΕΓΩ Η ΛΕΝΓΚΩ'' ξαναχτυπά!!!

Μία άγνωστη Ηπειρώτισσα ηρωίδα η Λένγκω!! Μία Ελληνίδα… Ανεκτίμητη η προσφορά της στους αγώνες της πατρίδας..

ΗΡΩΙΔΑ η ΕΛΛΗΝΙΔΑ…

Και πόσο επίκαιρη αυτή η παράσταση τώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ…
ΗΡΩΙΔΑ η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ!! Η Μάννα, η Σύντροφος, η Αδερφή, η Κόρη…

Η παράστασή “ΕΓΩ Η ΛΕΝΓΚΩ” του Βασίλη Γιαννόπουλου σε σκηνοθεσία της Κατερίνα Μαντέλη, μετά από μία  επιτυχημένη περιοδεία το καλοκαίρι (στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση  του 1821), τις παραστάσεις του χειμώνα στο Θέατρο Βικτώρια (όπου το κοινό την υποδέχτηκε με ενθουσιασμό) και μετά το Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου) έρχεται τώρα στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ…
Σοφοκλή Βενιζέλου 112 και Πρωτόπαππα.
Στις 13 Απριλίου στις 8:00 το βράδυ…

Με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ..
Κρατήσεις θέσεων 6946706300..

Μία θεατρική παράσταση με ζωντανή μουσική (κλαρίνο, κιθάρα, κρουστά) και τραγούδια εμπνευσμένα από την ηπειρώτικη πεντατονία, που θα σας συναρπάσουν..

Επί σκηνής ένας από τους νεότερους και καλύτερους δεξιοτέχνες στο είδος τους…

Στο κλαρίνο ο ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ που πέρα από το μεγάλο του ταλέντο φέρει και μια μεγάλη κληρονομιά.. Είναι ο συνεχιστής του μεγάλου ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑ ΧΑΛΚΙΑ του οποίου - ως εγγονός του - φέρει και το όνομα..


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΟΥ:

Η Λένγκω (Ελένη), είναι μία Ηπειρώτισσα γυναίκα, που ζει μια αλληλουχία ζωών, από την περίοδο της Επανάστασης του 1821 έως και σήμερα.

Η ίδια θεωρεί, ότι στο αίμα της, κυλάει αίμα της Αρχαίας Διώνης αλλά και άλλων γυναικών, τις οποίες με την φαντασία της ενσαρκώνει σε πολλές διαφορετικές ζωές.

Έτσι «ζώντας» τα τελευταία 200 χρόνια, (Επανάσταση 1821 , Γερμανική κατοχή 1940, Πολυτεχνείο, Μεταπολίτευση κλπ.) αντιλαμβάνεται ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται, με το «τέρας» του πολέμου να εμφανίζεται πάντα, αλλά με διαφορετικό πρόσωπο.

Πότε ως Τούρκος κατακτητής με το γιαταγάνι, πότε ως Φασίστας κατακτητής με την μπότα και πότε ως οικονομικός αόρατος κατακτητής, με κοινά προβλήματα, την πείνα, την εξαθλίωση την προσφυγιά και την προδοσία.

Στην τελευταία της ζωή που φτάνει στο σήμερα, υπερασπίζεται τους αγώνες των σημερινών γυναικών κατ’ αντιστοιχία με τις ηρωίδες των εκάστοτε Εθνικών αγώνων, περνώντας το μήνυμα, ότι οι ήρωες υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας.

Ο εμβληματικός ρόλος ενός «από μηχανής» θεού, λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των «ζωών» της Λένγκως, αλλά παράλληλα αφήνει και κάποια ερωτηματικά στον θεατή με σκοπό να «σπρώξει» τα νοήματα του έργου πιο βαθειά στην ψυχή του.

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 8:00.

Διάρκεια 90΄

Στην παράσταση ισχύουν όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής του COVID 19.

Στην είσοδο του θεάτρου, οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η παραμονή στους χώρους του θεάτρου και η παρακολούθηση της παράστασης, γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη..

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Συγγραφέας: Βασίλης Γιαννόπουλος

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαντέλη

Σκηνικά-κοστούμια: Ιωάννα Κατσιαβού

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και διασκευή ηπειρώτικων κομματιών: Αρετή Κοκκίνου

Στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί:

ΛΕΝΓΚΩ : Γεωργία Ζώη

«Από μηχανής Θεός»: Γιώργος Σίσκος

Αυγέρης :Σταύρος Βόλκος

Τασιά: Κατερίνα Βολίκα

Κιθάρα: Αρετή Κοκκίνου

Κλαρίνο: Πετρος Χαλκιάς

Κρουστά: Σταύρος Βόλκος-Κατερίνα Βολίκα

Καλλιτεχνική διεύθυνση : Αδαμαντία Μαντελένη

Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση

Παραγωγή: «Διώνης Αίνιγμα» ΑΜΚΕ

https://theatromusicbooks.blogspot.com

Προβλήθηκε 1288 φορές

Ο Ματ Ντίλον βραβεύτηκε με τον ''Χρυσό Αλέξανδρο'' στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το βραβείο στον Ματ Ντίλον έδωσε η Θέμις Μπαζάκα, την οποία ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, χαρακτήρισε σπουδαία ηθοποιό και την πλέον κινηματογραφική Ελληνίδα ηθοποιό των ημερών μας.

Πέθανε ο σπουδαίος στιχουργός Ισαάκ Σούσης

Ο Ισαάκ Σούσης είχε υπογράψει πολλά από τα τραγούδια στον δίσκο «Παυσίλυπο» που κυκλοφόρησε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας το 1996. Είχε γράψει τους στίχους στα τραγούδια: «Ένας Τούρκος στο Παρίσι», «Νότος», «Παλιός Στρατιώτης», «Έλα ψυχούλα μου», «Τερατάκια τσέπης», «Έτσι κι αλλιώς», «Εφάπαξ» κ.α.

Πέθανε ο μουσικός παραγωγός Quincy Jones

Ο Quincy Jones (Quincy Delight Jones Jr.), όπως ήταν το πλήρες όνομά του, ήταν Αμερικανός μουσικός παραγωγός, τραγουδοποιός, συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Jones, Άρνολντ Ρόμπινσον, επιβεβαίωσε ότι πέθανε στο σπίτι του την Κυριακή, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.