''Αφροδίτη του Ουρμπίνο'' - Η ιστορία πίσω από τον πίνακα του Τιτσιάνο.

Άρτος και Θεάματα 18 Νοεμβρίου 2020

Η Αφροδίτη του Ουρμπίνο, 1538, Φλωρεντία, Ουφίτσι. 

Σκανδάλισε όταν «γεννήθηκε».

Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης τους αιώνες που ακολούθησαν.

Και δικαίως χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της τέχνης καθώς καθιέρωσε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα θέματα: την ανακεκλιμένη γυμνή μορφή στην πιο αγνή της απεικόνιση.

Η «Αφροδίτη του Ουρμπίνο» είναι ένα από τα έργα που ο εκ των κορυφαίων της Αναγέννησης Τιτσιάνο δημιούργησε στα πρώτα χρόνια της καριέρας του (1532-34) κατόπιν παραγγελίας του δούκα του Ουρμπίνο, ο οποίος θέλησε να δωρίσει έναν πίνακα στη σύζυγό του.


 π. Tiziano Vecellio ή Vecelli (12.01.1488 - 27.08.1576)


Ποιο είναι το μυστικό που έκανε τη συγκεκριμένη Αφροδίτη να ξεχωρίσει;


Το βλέμμα της. Κοιτάζει τον θεατή χωρίς ντροπή. Απαιτεί την προσοχή του. Προκαλεί τον πόθο του.

Κι αυτό τη διαφοροποιεί από τη σπουδαία «Κοιμωμένη Αφροδίτη» του Τζορτζόνε, που είχε φιλοτεχνηθεί δύο δεκαετίες νωρίτερα.

Το σοκ που προκάλεσε δεν περιορίστηκε στα χρόνια της Αναγέννησης, αλλά και αιώνες αργότερα, με τον συγγραφέα Μαρκ Τουέιν να τη χαρακτηρίζει ως «την πιο άσχημη, την πιο χυδαία και την πιο αισχρή εικόνα του κόσμου».

πηγή

Προβλήθηκε 5413 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.