Καθώς ο κορονοϊός σαρώνει τις φυλακές και πληθαίνουν οι κραυγές απελπισίας μέσα από τα κελιά, η κυρία γραμματέας με 130 νέους υπαλλήλους σκορπά χρήματα σε τεστ και γάντια υπερκοστολογημένα δεκάδες φορές πάνω από τις τιμές της αγοράς.
Mπορεί από την περασμένη Τετάρτη οι κρατούμενοι να δέχτηκαν ακόμα ένα νομοθετικό χτύπημα στα ελάχιστα ευνοϊκά γι’ αυτούς μέτρα (άδειες και μεταγωγές σε αγροτικές φυλακές), όμως χάρη στη γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου θα φορούν στις ασφυκτικά γεμάτες φυλακές τα ακριβότερα πλαστικά γάντια, ενώ θα εξετάζονται και με τα ακριβότερα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων κορονοϊού.
Η πλαισιωμένη πλέον -και με νόμο- «υπερ»-γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, μαζί με άλλους 130 διοικητικούς υπαλλήλους στο «βασίλειό» της και με τις γαλαντόμες και πάντα απευθείας αναθέσεις της, προμηθεύτηκε rapid tests 450% πιο ακριβά από την τιμή εργοστασίου και γάντια 75% πάνω από αντίστοιχες παραγγελίες άλλων δημόσιων φορέων.
Τις αναλυτικές συγκρίσεις με 80 ανάλογες συμβάσεις και αναθέσεις φορέων του Δημοσίου αποκάλυψε η Ελίζα Τριανταφύλλου στον ενημερωτικό ιστότοπο insidestory.gr.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν και στη Βουλή, κυρίως από τον Παύλο Πολάκη, ωστόσο σε καμία από τις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής αλλά ούτε και στην Ολομέλεια δεν εμφανίστηκε η ίδια προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.
Δεν μπήκαν βέβαια στον κόπο ούτε ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης ούτε ο υφυπουργός Λ. Οικονόμου να κάνουν την παραμικρή αναφορά ή να υπερασπιστούν τις πολυέξοδες αναθέσεις της.
Η μόνη απάντηση που έδωσε η Σ. Νικολάου στο ερώτημα του insidestory.gr. για την τιμή των τεστ ήταν ότι τα φτηνότερα είναι απλά τεστ αντισωμάτων, ενώ αυτά που αγόρασε είναι τεστ ολικών αντισωμάτων.
Οσο για το πώς είναι δυνατόν να γίνουν τόσες χιλιάδες τεστ όταν οι φυλακές δεν έχουν νοσηλευτές ή γιατρούς που θα τα κάνουν, παραδεχόμενη ότι δεν υπάρχει ειδικευμένο προσωπικό, συμπλήρωσε ότι «η Γενική Γραμματεία δεν μπορεί να επιτρέψει την ανεξέλεγκτη είσοδο (!) στα Καταστήματα Κράτησης για λόγους ασφαλείας και απορρήτου».
Το ότι μπαίνουν βέβαια όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας στις περίκλειστες φυλακές χωρίς αφορμή ακόμα και μονάδες ΔΙΑΣ ή ΟΠΚΕ προφανώς δεν παραβιάζει το απόρρητο ούτε βάζει σε κίνδυνο την υγεία των κρατουμένων.
Οι κρατούμενοι θα πρέπει να περιμένουν, με ή χωρίς κρούσματα ανάμεσά τους, πότε ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα έχει χρόνο να τους κάνει αυτά τα ακριβά τεστ, ενώ ώς τότε θα βολευτούν με τα πλαστικά τους γάντια, έστω κι αν η απόσταση ανάμεσά τους λόγω συνωστισμού είναι μόλις λίγα εκατοστά.
Η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής είχε αφήσει να διαφανούν οι ακριβές προτιμήσεις της ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν με αλλεπάλληλες συμβάσεις με νεοσύστατες και μη πιστοποιημένες για το αντικείμενο εταιρείες (γι’ αυτό εξάλλου χρησιμοποιήθηκαν ενδιάμεσοι ανάδοχοι) ανέθεσε έναντι ποσού 739.000 ευρώ την απεντόμωση και την προμήθεια προϊόντων αντισηψίας και απολύμανσης («Επιδημία απευθείας αναθέσεων σε... πρωτάρηδες», «Εφ.Συν.» 26.4.2020). Οι μαρτυρίες των κρατουμένων αλλά και των σωφρονιστικών ήταν ωστόσο ενδεικτικές κι έκαναν λόγο για λιγοστά μπουκάλια με χλωρίνη, ενώ οι αγορές μασκών και αντισηπτικών επιβάρυναν τις δικές τους τσέπες.
Η τέως υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ., πολύ απασχολημένη προφανώς με τη δημόσια εικόνα της, υπέγραψε σύμβαση 28.000 ευρώ για την προβολή του έργου της σε θαυμάστριά της δημοσιογράφο τοπικού σταθμού στην Εύβοια.
Προεκλογικά ήταν ίσως μία από τις πλέον προβεβλημένες υποψήφιες, άσχετα αν τελικά δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής.
Δεν πέρασε εξάλλου το καλοκαίρι απαρατήρητη η δαπανηρή επίσκεψή της στις φυλακές της Κω.
Στην αρχή της πανδημίας διαβεβαίωνε τους κρατούμενους ότι θα γίνει μια μερική έστω προσπάθεια αποσυμφόρησης για προστασία τους, αλλά τελικά το μόνο που έκανε ήταν να αποφασίσει εκδικητικά τις μεταγωγές όσων διαμαρτυρήθηκαν για τα ελλιπή μέτρα.
Τρεις φορές φοιτητές κρατούμενοι προχώρησαν σε απεργίες πείνας προκειμένου να επανέλθουν στους χώρους κράτησης κοντά στις σχολές τους.
Για να μην την αδικούμε βέβαια, είναι σαφές ότι τα μέτρα αποσυμφόρησης απορρίφθηκαν-λόγω πολιτικού κόστους- από την ηγεσία του υπουργείου, που στο όνομα της καταστολής παραμερίζει το δικαίωμα στη ζωή και στην υγεία των κρατουμένων.
Στο μεταξύ, με πολλές δεκάδες κρούσματα στις περισσότερες φυλακές της χώρας, ξεκίνησαν να ελέγχονται αρχικά τα Διαβατά όταν ήδη τα κρούσματα έφταναν τα 30, ενώ σήμερα υπάρχουν τρεις διαπιστωμένοι θάνατοι ευάλωτων κρατουμένων.
Το «στολίδι της Δράμας» (φυλακή που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) και η «απόρρητη» έκθεση για τις νέες φυλακές και το Εφετείο στον Ασπρόπυργο τράβηξαν ξανά πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, όταν βρέθηκε εκεί για να εγκαινιάσει το πρώτο και να περιγράψει το δεύτερο.
Προκάλεσε δε ανατριχίλα στους φορολογούμενους η δήλωσή της πως υπάρχει στα σχέδια μελέτη τοποθέτησης συστήματος antidrone και αδρανοποιητών κινητών, με κόστος που αγγίζει τα 500.000.000 ευρώ» («Βήμα», 21.9.2020).
Η Σοφία Νικολάου δεν έχει ακόμα διευκρινίσει στο βιογραφικό της πώς γίνεται να αποφοίτησε το 2001 από τη Νομική και ταυτόχρονα το 2001 να σπούδασε σε γαλλικό Πανεπιστήμιο.
Εκτός κι αν το 2001 συμμετείχε απλά στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, ενώ πήρε πτυχίο Νομικής και ορκίστηκε το 2002.
Διότι, εκτός από το γεγονός ότι το ευαίσθητο θέμα των φυλακών διαχειρίζεται για πρώτη φορά μια δικηγόρος που ούτε γνωρίζει ούτε έχει εμπειρία στο αντικείμενο, διαθέτει και πολύ ακριβά γούστα.
Άντα Ψαρρά (www.efsyn.gr)