Πρόγραμμα Πρότυπων Αστυνομικών Τμημάτων με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς ή εγκληματολόγους ετοιμάζεται να λειτουργήσει σε 10 περιοχές της Αττικής (όπως π. χ. Ακρόπολη, Κυψέλη, Πεντέλη, Πέραμα, Μαρούσι), το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Την ίδια ώρα ετοιμάστηκε το Γραφείο Επικοινωνίας των Τουριστών που έχουν πέσει θύματα εγκληματικών ενεργειών στο κέντρο της Αθήνας με γλωσσομαθείς αστυνομικούς (με τη συμβολή της Ένωσης Ξενοδόχων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος).
Τα παραπάνω αποτελούν συνέχεια των προθέσεων και υλοποιήσεων του αρμόδιου υπουργού κ. Γιάννη Πανούση σχετικά με τις αρχές και τους στόχους της αντεγκληματικής πολιτικής, παρά «τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους/δανειστές της και παρά τις αντιπαραθέσεις που προκάλεσε η εξαγγελία/διεξαγωγή του δημοψηφίσματος» όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Σε αυτό το πλαίσιο παραδόθηκε από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή η εισήγηση για την Ίδρυση Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία προωθήθηκε ήδη στους συναρμόδιους φορείς για επεξεργασία.
Το ίδιο έγινε με την εισήγηση για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων Παραβατικότητας, η οποία θα μελετηθεί από την πολιτική ηγεσία, ώστε να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή τους στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Παραδόθηκε επίσης, η εισήγηση για τη βελτίωση του μέτρου/θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς, η οποία διαβιβάστηκε στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δ. Αναγνωστάκη για άμεσες ενέργειες ή νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Ο συγκεκριμένος θεσμός επεκτάθηκε σε συνολικά 36 περιοχές, ενώ αντίστοιχη επέκταση σχεδιάζεται για τη δράση των Κινητών Μονάδων Αστυνόμευσης σε 15 ακόμα περιοχές (όπως π. χ. Καλάβρυτα, Ορεινή Κορινθία, Ροδόπη, Αλεξανδρούπολη). Επίσης, ετοιμάζεται το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ ήδη υπεγράφησαν με το Δήμο Μαραθώνα και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των προτάσεων για τη μείωση των προστίμων της τροχαίας και την τμηματική καταβολή τους, ενώ παρουσιάστηκε επίσημα το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟΚΕΑ), το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα και σχεδιάζει τις δράσεις του για να καταστεί άμεσα δυνατή η λειτουργία του.