Ψαλιδίζουν τα ποσοστά αναπηρίας για να ταιριάξουν στους μνημονιακούς στόχους

Αρθρογραφία 17 Νοεμβρίου 2013

Να εξωραΐσει την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, επαναλαμβάνοντας τα κυβερνητικά επιχειρήματα για σημαντική μείωση της αναμονής για εξέταση ή επανεξέταση των ποσοστών αναπηρίας, επιχείρησε ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 49 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προμελετημένη και μεθοδευμένη δυσλειτουργία των ΚΕΠΑ και για κυβερνητικές οδηγίες προς τους γιατρούς να μειώνουν τα ποσοστά αναπηρίας ώστε να «πιαστούν» οι μνημονιακοί στόχοι για περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων στο 10% του συνόλου των συντάξεων.
«Απόλυτα αναληθή και διαστρεβλωμένα» χαρακτήρισε τα όσα αναφέρονται στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Β. Κεγκέρογλου καταφεύγοντας σε ιστορικές αναφορές για τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ανήκει, στην υιοθέτηση των προνοιακών κατακτήσεων των ατόμων με αναπηρία. Ο υφυπουργός Εργασίας υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση του 2010 ως «επιβεβλημένη» και παρατήρησε ότι αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα είναι «να κλείσει κάθε τρύπα» στο σύστημα ώστε «να διασφαλιστεί το δίκιο του πραγματικού δικαιούχου».
Ο υφυπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 35-36.000 αιτήσεις παραδεχόμενος ότι το οξύτερο πρόβλημα παρατηρείται στην Περιφέρεια (70% των εκκρεμών αιτήσεων), καθώς και στις ψυχιατρικές και νευρολογικές περιπτώσεις (72% των εκκρεμών αιτήσεων). Ο Β. Κεγκέρογλου προανήγγειλε ένταξη στο σύστημα των πιστοποιήσεων 156 ακόμα γιατρών από τις δύο αυτές κρίσιμες ειδικότητες καθώς και καρδιολόγων, ενώ επισήμανε και επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση για ένταξη στο σύστημα και γιατρών του ΕΣΥ. Ανέφερε επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2011 έχουν πραγματοποιηθεί 21.622 συνεδριάσεις επιτροπών που έχουν εξετάσει 263.987 αιτήματα, ενώ ακυρώθηκαν 1.884 συνεδριάσεις επιτροπών με τον υφυπουργό Εργασίας να υποστηρίζει ότι αυτές οι επιτροπές θα μπορούσαν να εξετάσουν 40.000 επιπλέον αιτήματα επιχειρώντας να χρεώσει το ύψος των εκκρεμών αιτήσεων στις ακυρώσεις αυτές.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής, παρατήρησε ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απόδοση ή επαναξιολόγηση των συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας αποτελεί ουσιαστικά «μια μορφή στάσης πληρωμών» από τη μεριά του κράτους. Αναφέρθηκε ακόμα στην κάρτα αναπηρίας σχολιάζοντας ότι, αν είχε εφαρμοστεί, θα είχαν εξοικονομηθεί εκατομμύρια εργατοώρες από τις επιτροπές επαναξιολογήσεων. Απαντώντας στον υφυπουργό Εργασίας ο Π. Κουρουμπλής του επισήμανε ότι «ο εξωραϊσμός είναι η άλλη όψη του εκμηδενισμού» κι ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται «σαν να μην έχει συμβεί τίποτα» σε σχέση με την οικονομική εξαθλίωση των αναπήρων.
Ο Δ. Στρατούλης, πρώτος από τους επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διέψευσε τα στοιχεία του υπουργείου που δείχνουν περιορισμό του χρόνου αναμονής για την εξέταση από τις επιτροπές αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία της ΕΣΑμεΑ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε και την τροπολογία που έχει κατατεθεί εκ μέρους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνεχίζεται η καταβολή των συντάξεων αναπηρίας εφόσον η επαναξιολόγηση καθυστερεί με ευθύνη της Πολιτείας.
Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του ΚΕΠΑ Δράμας ο Χρ. Καραγιαννίδης αποτύπωσε τα προβλήματα των Κέντρων της Περιφέρειας με μη σταθερό αριθμό συνεδριάσεων των επιτροπών και μεγάλες καθυστερήσεις όταν δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες ειδικότητες των γιατρών. Η Λ. Αμμανατίδου χαρακτήρισε την παραφιλολογία για τις «μαϊμού» συντάξεις «σόου» που αποτελεί «εργαλείο επιβολής σκληρών μέτρων κατά των αναπήρων».
Ο Κ. Ζαχαριάς αναφέρθηκε κι αυτός στις πλασματικές συντάξεις αναπηρίας σχολιάζοντας ότι αποτελεί δημιούργημα των κομμάτων που συγκυβερνούν, «του πελατειακού συστήματος και της ψηφοθηρικής σας αγωνίας». Στο ποσοστό των συντάξεων αναπηρίας σε σχέση με το σύνολο των συνταξιουχών, ποσοστό που είναι κάτω από τη μνημονιακή δέσμευση του 10% και ταυτόχρονα το μικρότερο στην Ευρώπη, αναφέρθηκε με τη σειρά του και ο Αλ. Μητρόπουλος.
Ο Κ. Μπάρκας χαρακτήρισε την άρση της στήριξης της κυβέρνησης προς την αναπηρία ως το «τελευταίο στάδιο της επίθεσης στην κοινωνία», την ίδια ώρα που οι επιχειρηματίες αυξάνουν την κερδοφορία τους μέσα στην κρίση. Ο Αν. Ξάνθος σχολίασε ότι «είναι προκλητικό αυτοί που δημιούργησαν κι εξέθρεψαν το πελατειακό κοινωνικό κράτος να παριστάνουν τώρα τους τιμητές».
Η Σ. Βούλτεψη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ., υποστήριξε πως «δεν μπορώ να δεχτώ ότι γιατροί, λειτουργοί του Ιπποκράτη, δέχονται εντολές από πολιτικούς για να μειώσουν τις αναπηρικές συντάξεις». Στο ίδιο κλίμα κι ο Γ. Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε αν «συνωμοτεί όλο το σύμπαν κατά των αναπήρων» επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να ανατρέψουμε τις παθογένειες που οδήγησαν στα ελλείμματα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ., Β. Οικονόμου, επισήμανε την κατάχρηση ενστάσεων από τη μεριά της πολιτείας, αλλά παρατήρησε ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ αδικεί την προσπάθεια συμμαζέματος κι ειδικότερα αδικεί την πολιτική των Ανδ. Λοβέρδου και Μ. Μπόλαρη.
«Τις μαϊμού συντάξεις τις βγάλατε για να κρύψετε τα δομημένα ομόλογα και το PSI που έπληξαν τα ταμεία» τόνισε ο Π. Χαϊκάλης από τους ΑΝ.ΕΛΛ. Ο Χρ. Κατσώτης από το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η μείωση των ποσοστών αναπηρίας είναι βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης, αλλά και γενικότερη στρατηγική στην Ε.Ε. «Η κατάσταση στα ΚΕΠΑ έχει οδηγήσει τα άτομα με αναπηρία στη φτώχεια και την αναξιοπρέπεια» σημείωσε ο o Βουλευτής της Χ.Α., Δ. Κουκούτσης.

 

Πηγή: Αυγή.

Προβλήθηκε 804 φορές