Έχεις ακίνητο και θέλεις να το αξιοποιήσεις, να το νοικιάσεις ή να το πουλήσεις; Πρέπει να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Από την 1η Ιανουαρίου 2016, ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου που θέλει να το αξιοποιήσει πρέπει υποχρεωτικά να έχει εκδώσει ενεργειακό πιστοποιητικό.
Τα πρόστιμα μάλιστα για όλους όσοι δεν συμμορφωθούν ξεκινούν από 1.000 και φτάνουν μέχρι τα 10.000 ευρώ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», το κόστος έκδοσης ξεκινά από τα 150 ευρώ για τα διαμερίσματα και φτάνει τα 200 ευρώ για μονοκατοικίες.
Τα κτίρια στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 7 εκατομμύρια και από αυτά τα μισά είναι σχετικά καινούργια σπίτια ή επαγγελματικοί χώροι, των οποίων η ενεργειακή απόδοση είναι ικανοποιητική. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα με το πόση ενέργεια καταναλώνει το ακίνητο επηρεάζει και την τελική τιμή του.
Το ακίνητο που βγαίνει σε αγγελία για ενοικίαση ή για πώληση πρέπει να συνοδεύεται και με τα στοιχεία του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
Το ΠΕΑ θα πρέπει να επισυνάπτεται και στις συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησίας ακινήτων.
Ειδικότερα, σε όλες τις διαφημιστικές καταχωρήσεις στον Τύπο και στο Διαδίκτυο, για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου που διαθέτει το πιστοποιητικό απαιτείται η αναγραφή του δείκτης ενεργειακής απόδοσης με σκοπό να γνωρίζει ο ενοικιαστής ή ο αγοραστής ότι το ακίνητο που τον ενδιαφέρει έχει καταταχθεί σε ενεργειακή βαθμίδα.
Συγκεκριμένα, στο νέο νόμο 4342/2015 στο άρθρο 58 παράγραφος 3, καθίσταται υποχρεωτική από 1-1-2016 η αναγραφή του ΠΕΑ στην ηλεκτρονική εφαρμογή των στοιχείων των νέων μισθώσεων ακινήτων, ενώ μέχρι τα τέλη του 2015 ήταν προαιρετική.
Σύμφωνα με τον διπλωματούχο μηχανολόγο -ηλεκτρολόγο μηχανικό και ενεργειακό επιθεωρητή Απόστολο Ευθυμιάδη σε κάθε μίσθωση ακινήτου ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή "Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας" της ιστοσελίδας της διαφορετικά το συμβόλαιο δεν θα γίνεται δεκτό.
Επίσης, κάθε συμβολαιογράφοςγια την κατάρτιση πράξεως αγοραπωλησίας ακινήτου υποχρεούται να μνημονεύσει στο συμβόλαιο τον αριθμό πρωτοκόλλου του ΠΕΑ και να επισυνάψει σε αυτό επίσημο αντίγραφο του πιστοποιητικού.
Το κόστος
Σε ό,τι αφορά το κόστος για την επιθεώρηση, αυτό είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εξειδικευμένους ενεργειακούς επιθεωρητές, ξεκινά από 1 ευρώ/τμ και κυμαίνεται ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το κόστος έκδοσης της "πράσινης ταυτότητας" με δεκαετή ισχύ διαμορφώνεται ως εξής:
-Για ολόκληρη πολυκατοικία: 1 ευρώ/τμ (ελάχιστο κόστος 200 ευρώ)
-Για τμήματα κτιρίου κατοικίας (διαμέρισμα): 2 ευρώ./τμ (ελάχιστο κόστος 150 ευρώ)
- Για μονοκατοικία: 1,5 ευρώ/τμ (ελάχιστο κόστος 200 ευρώ)
-Για γραφεία έως 1000 τμ: 2,5 ευρώ/τμ (ελάχιστο κόστος 300 ευρώ)
-Για κτιριακούς χώρους πάνω από 1000 τμ:2,5 ευρώ/τμ για τα πρώτα 1000 τμ και 1,5 ευρώ/τμ για τα υπόλοιπα τμ.
-Για ολόκληρα κτίρια κατοικιών: 1,23 ευρώ/τμ με ελάχιστο τα 246 ευρώ.
http://www.cnn.gr/