Υπερβολικό το ελληνικό χρέος, έρχεται τρίτο πακέτο, λέει πρώην στέλεχος της Deutsche Bank

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 21 Απριλίου 2014

Για «κρυμμένο τρίτο πακέτο βοήθειας» στην Ελλάδα, κάνει λόγο ο οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus, αφού, όπως λέει, «το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά υψηλό».

Η Deutsche Welle που αναμεταδίδει τη συνέντευξη από το Focus online, αναφέρει ότι ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank εκτιμά πως «όλα παραπέμπουν σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας».

«Ο συσχετισμός δυνάμεων έχει αλλάξει. Με το που θα λάβει την τελευταία δόση, η κυβέρνηση στην Αθήνα θα πάψει να συνεργάζεται με τους δανειστές», διότι «η Ελλάδα θέλει να ξεφύγει από τον έλεγχο της Τρόικας», υποστηρίζει ο Μάιερ (νυν senior fellow στο Κέντρο Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης) και προσθέτει ότι «οι χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν πλέον κανένα μέσο πίεσης προς την Αθήνα προκειμένου να την αναγκάσουν να εφαρμόσει τις δέουσες μεταρρυθμίσεις, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ελέγχει τον προϋπολογισμό της, και δεν χρειάζεται νέο χρήμα για τις τρέχουσες δαπάνες της».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Μάιερ εκφράζει την άποψη ότι δεν είναι  βιώσιμο το ελληνικό χρέος. «Το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά υψηλό. Θα πρέπει να γίνει κάτι, αλλά οι χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν το θάρρος να πουν κατά πρόσωπο στους φορολογούμενους τους ότι χάθηκαν τα λεφτά που δόθηκαν στην Ελλάδα. Αντ` αυτού θα μηδενίσουν τα επιτόκια των δανείων και θα παρατείνουν την αποπληρωμή τους στο άπειρο. Όλα παραπέμπουν σε ένα κρυμμένο τρίτο πακέτο βοήθειας», αποφαίνεται ο Γερμανός οικονομολόγος.

Υποστηρίζει επίσης ότι η πρόσφατη έξοδος στις κεφαλαιαγορές δεν οφείλεται στο ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της, αλλά στην υποστήριξή της από την ΕΚΤ. «Για τους επενδυτές είναι σημαντικό να εξυπηρετούνται και να αποπληρώνονται τα ομόλογά τους. Αδιαφορούν για το εάν η χώρα αναπτύσσεται πραγματικά. Και  τα ελληνικά κρατικά ομόλογα προσφέρουν κέρδος», τονίζει.

Τέλος, ο Μάιερ επισημαίνει ότι «η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, καθώς σε καμία από τις προβληματικές χώρες τα δημοσιονομικά δεν είναι καθησυχαστικά. Μάλιστα, το ποσοστό του χρέους έχει αυξηθεί, η ανάπτυξη είναι αδύναμη και ο αποπληθωρισμός προκαλεί την αύξηση της πραγματικής αξίας του χρέους».

Προβλήθηκε 678 φορές