Ποιες γραμμές αλλάζουν δρομολόγιο, ποιες καταργούνται
Τα λεωφορεία φεύγουν από το κέντρο
Η βασική φιλοσοφία του νέου συγκοινωνιακού σχεδιασμού προβλέπει μετατροπές υπαρχουσών γραμμών, οι οποίες καταλήγουν στο κέντρο της Αθήνας, σε τοπικές τροφοδοτικές γραμμές προς σταθμούς Μετρό.
Πιο συγκεκριμένα, τροποποιούνται οι διαδρομές των γραμμών Α4, Β8, Γ10, Γ12, Α16, οι οποίες συνδέουν σήμερα διάφορες περιοχές με το κέντρο της Αθήνας και μετατρέπονται σε τροφοδοτικές γραμμές, με καλύτερη συχνότητα δρομολογίων προς τους πλησιέστερους σταθμούς Μετρό, για να επιτευχθεί η ταχύτερη μετακίνηση των κατοίκων των περιοχών αυτών και η μείωση του συνολικού χρόνου ταξιδιού του επιβάτη.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό:
* Η γραμμή Α4 θα συνδέει τις περιοχές Ανω Γλυφάδας, Αργυρούπολης, Κ. Ηλιούπολης με το σταθμό Αγ. Δημητρίου.
* Η γραμμή Β8 τις περιοχές Ν. Φιλαδέλφειας, Μεταμόρφωσης με το σταθμό Ανω Πατησίων.
* Η γραμμή Γ10 τις περιοχές Ανάκασας, Αγ. Αναργύρων με το σταθμό Κάτω Πατησίων.
* Η γραμμή Α16 την περιοχή Ελευσίνας με το σταθμό Αιγάλεω μέσω της Ιεράς οδού.
* Παράλληλα η γραμμή 154, η οποία συνδέει σήμερα την περιοχή της Βούλας - Ανω Γλυφάδας με το σταθμό Μετρό Αγ. Δημητρίου, τροποποιείται και θα καταλήγει στο σταθμό Μετρό Ελληνικού (μείωση του χρόνου διαδρομής της γραμμής), ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτερη πρόσβαση των κατοίκων των περιοχών αυτών στο δίκτυο Μετρό.
Νέες διαδρομές
Με την αναδιάρθρωση του δικτύου, προβλέπεται επίσης εξυπηρέτηση νέων αναγκών μετακινήσεων ως εξής:
* Οι κάτοικοι του Δήμου Πετρούπολης-Ιλίου-Καματερού θα μπορούν να μετακινούνται πλέον, από και προς το σταθμό Ανθούπολης, μέσω τροποποίησης της διαδρομής των υπαρχουσών γραμμών 704 και 747. Οι γραμμές αυτές καταλήγουν σήμερα περίπου στο κέντρο της Αθήνας (σταθμός μετρό Αττική). Με το νέο σχεδιασμό θα καταλήγουν στο σταθμό Μετρό Ανθούπολης, ώστε με τη συνδυασμένη χρήση λεωφορείων και μετρό να επιτυγχάνεται γρήγορη πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε όλες τις περιοχές που εξυπηρετούνται από το δίκτυο Μετρό.
* Ιδρύεται γραμμή από Αχαρνές προς το νοσοκομείο Αγ. Αναργύρων Κηφισιάς, ώστε να εξασφαλίζεται η σύνδεση των κατοίκων των περιοχών Αχαρνών, Θρακομακεδόνων, Α. Λιοσίων, Αγ. Αναργύρων με το νοσοκομείο.
* Τροποποιείται η διαδρομή της γραμμής 444, ώστε να συνδέεται απευθείας η περιοχή Ανω Πατησίων, Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας με το σταθμό Ειρήνη και το ΟΑΚΑ.
* Τροποποιείται η διαδρομή της γραμμής 420, ώστε να συνδέει το σταθμό υπεραστικών λεωφορείων Κηφισού με το σταθμό Μετρό Αγ. Αντωνίου, για την ταχύτερη μετακίνηση των ταξιδιωτών. Η τροποποίηση αυτή της γραμμής 420 θα έχει επιπλέον ως αποτέλεσμα την απευθείας σύνδεση του άξονα της λεωφ. Κηφισού (Δυτ. Αθήνα) με το δίκτυο Μετρό.
Τέλος, δημιουργούνται δύο νέες περιμετρικές γραμμές στον εσωτερικό δακτύλιο για όσους επιβάτες δεν επιθυμούν να μετακινηθούν εντός της κεντρικής ζώνης της Αθήνας.
Πιστωτικές κάρτες
Στο μεταξύ μπαίνουν και οι τράπεζες στις συγκοινωνίες, αφού από τα «εορτοδάνεια» και τα «διακοποδάνεια» την εποχή της χλιδής, θα έχουμε στα χρόνια των μνημονίων τα νέα «λεωφορειοδάνεια», προκειμένου οι επιβάτες να προμηθεύονται εισιτήρια και, κυρίως, κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Παρέχεται η δυνατότητα στους επιβάτες να αγοράζουν τα εισιτήρια και τις κάρτες του ΟΑΣΑ με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα οποιασδήποτε τράπεζας.
Ο ΟΑΣΑ δεν έχει αποφασίσει ακόμη δόσεις για την προμήθεια των καρτών, αφήνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στις τράπεζες. Υπάρχει ήδη συμφωνία με την Alpha Bank, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο τη διάθεση των σχετικών προϊόντων.
Χαρακτηριστικά σχεδιάζει να προσφέρει την ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών, που η τιμή της από τη Δευτέρα μειώνεται από 450 σε 320 ευρώ, με έξι άτοκες δόσεις.
Πάντως οι συγκοινωνιακοί φορείς μέχρι το 2018 θα βρίσκονται υπό διαρκή επιτήρηση και δεν αποκλείονται νέες αναπροσαρμογές στην τιμολογιακή πολιτική και αλλαγές δρομολογίων, ώστε να μην υπάρχουν ελλείμματα. Οσο για τα τεράστια λειτουργικά κενά που υπάρχουν στους συγκοινωνιακούς φορείς εξαιτίας των περικοπών και συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων ετών, αναφέρθηκε ότι θα γίνουν συνολικά περισσότερες από 600 προσλήψεις.