H Δημοτική Πρωτοβουλία ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ παρουσίασε το σχέδιό της για την διαχείριση απορριμμάτων τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014 στο κτίριο του ΚΑΠΗ της Μεταμόρφωσης.
Με συμμετοχή πολλών συνδημοτών/τισσών μας, είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε την ουσιαστική εναλλακτική πρόταση της παράταξή μας για ένα Ολοκληρωμένο Αποκεντρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων ΔΗΜΟΣΙΟΥ χαρακτήρα.
Τη συζήτηση άνοιξε ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της "Στάσης Βύρωνα" Άκης Κατωπόδης ο οποίος αναφέρθηκε στη μείωση των εργαζόμενων του Δήμου μας και στη σοβαρότατη απειλή που κρύβεται πίσω από τη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων υπέρ των μεγαλοεργολάβων.
Επίσης, είπε ότι ένα από τα βασικά ζητήματα, που θέτουν οι συνδημότες/-ισσές μας στις περιοδείες στις γειτονιές του Βύρωνα, είναι η εικόνα εγκατάλειψης που έχει ο Δήμος και στον τομέα καθαριότητας. Για μας, τόνισε, το κεφαλαιώδες αυτό θέμα συνδέεται άμεσα με τρεις παραμέτρους:
Τη δημόσια υγεία
Την ποιότητα ζωής
Τα άδεια ταμεία του Δήμου
Τέλος, ανέφερε ότι η απερχόμενη Διοίκηση προκαλεί τον εκφυλισμό του υπάρχοντος συστήματος των 3 κάδων ανακύκλωσης, που επέβαλαν με την παρέμβασή τους οι εργαζόμενοι του δήμου Βύρωνα, με αποτέλεσμα την τριτοκοσμική εικόνα της πόλης, που όλοι βιώνουμε όλοι καθημερινά.
Στη συνέχεια, η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη εστίασε στην καταστροφική δικομματική νεοφιλελεύθερη πολιτική, που υπηρετεί και λανσάρει προεκλογικά ο νυν περιφερειάρχης κος Σγουρός με την οικοδόμηση πελατειακών σχέσεων με τους εργολάβους (καθώς και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες του, με προεξάρχοντα τον νυν «ανεξάρτητο» δήμαρχο Βύρωνα Ν. Χαρδαλιά!).
Πολιτική, που εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών, με την πολύχρονη καταστροφική παράδοση της διαχείρισης απορριμμάτων στους ιδιώτες. Ο κος Σγουρός συντάχθηκε με όλες τις μνημονιακές αποφάσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα στηρίζει τις δρομολογημένες από την κυβέρνηση φαραωνικές εγκαταστάσεις διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων. Αυτή η πολιτική ?τόνισε η κ. Καφαντάρη ?παραβιάζει ακόμα και την οδηγία πλαίσιο 2008/98 της ΕΕ, που ιεραρχεί την πρόληψη, την επανάχρηση, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση στη διαχείριση απορριμμάτων. Μάλιστα, με παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, παραπέμπονται, με την συμβολή των επιθεωρητών περιβάλλοντος, στον Εισαγγελέα οι ανάδοχοι του ΧΥΤΑ Γραμματικού, έργο το οποίο παραβίασε την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στη συνέχεια ο Γιάννης Μαυρίκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, παρουσίασε με λεπτομέρειες το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων που προτείνει η ΣΤΑΣΗ Βύρωνα.
Το σχέδιο διαχείρισης έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Είναι Δημόσιου χαρακτήρα
Είναι αποκεντρωμένο, δηλαδή, υλοποιείται στα όρια του Δήμου μας
Θέλει τον δημότη συμμέτοχο και ενεργό
Στηρίζεται στην πρόληψη, μείωση, διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση εξοικονομώντας πόρους και χρήματα
Είναι αυτοχρηματοδοτούμενο
Βασική μας αρχή είναι ότι διαχειριζόμαστε τα απόβλητα μέσα στα όρια του Δήμου μας, μαζί με τους συμπολίτες μας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, του περιβάλλοντος και όχι των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και των εργολάβων. Τα απορρίμματα από τα σπίτια μας, τα σχολεία, τα μαγαζιά, τις επιχειρήσεις, τους δημόσιους χώρους δεν είναι σκουπίδια για πέταμα αλλά προϊόντα «θησαυρός» και πλούτος για τους πολίτες.
Το "Ολοκληρωμένο Αποκεντρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων Δημόσιου χαρακτήρα" που έχουμε εκπονήσει και είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε την επομένη των Δημοτικών εκλογών διακρίνεται σε 3 επίπεδα.
Συγκεκριμένα:
Διευρύνεται καθολικά σε όλη την έκταση του Δήμου Βύρωνα η ανακύκλωση
καθιερώνεται η κομποστοποίηση πράσινων οργανικών υπολειμμάτων από κλαδέματα πάρκων, παρτεριών και κήπων που παράγει καθαρό φυσικό λίπασμα για τα φυτά.
Στηρίζεται με ενημέρωση, εκπαίδευση και υποστήριξη από τον Δήμο η οικιακή κομποστοποίηση των οργανικών πράσινων υπολειμμάτων της κουζίνας (υπολείμματα από φρούτα, λαχανικά, φυτά και λουλούδια) στο σπίτι, σχολείο, εργασία, επιχείρηση, υπηρεσίες, χώρους εστίασης, πάρκα-πλατείες. Έτσι μειώνει ο καθένας/μια από μας τον όγκο των απορριμμάτων και παράγει άριστης ποιότητας φυσικό λίπασμα.
Προωθείται η επανάχρηση (επίπλων, οικιακών συσκευών, ρούχων και παπουτσιών).
Αξιοποιούνται τα κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης και οι κοινωνικές και πολιτιστικές δομές.
Οι στόχοι αυτοί θα πραγματοποιηθούν με τα εξής μέσα:
Δίκτυο ξεχωριστών κάδων: 3-5 κάδοι (οργανικά, χαρτί, γυαλί, μέταλλο, αλουμίνιο, πλαστικό και σύμμεικτων απορριμμάτων)
Πράσινα Σημεία: σταθερά, επιλεγμένα σημεία, γνωστά στον πολίτη που θα δέχονται όλα τα άλλα ρεύματα αποβλήτων(όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μπαταρίες, ελαστικά, ογκώδη αντικείμενα, έπιπλα, φάρμακα)
Εργαστήριο ανάκτησης ανταλλακτικών, επισκευής - ανακατασκευής και διάθεσης των υλικών
Σύστημα μεταφοράς: κλειστά απορριμματοφόρα ή ανοιχτά φορτηγά
Θα εφαρμόσουμε το σχέδιό μας με:
Προγράμματα εκπαίδευσης - ενημέρωσης των σχολείων, δημοτών, δημόσιων-δημοτικών υπηρεσιών
Περαιτέρω υλική υποστήριξη από τον Δήμο όπως:
Υποδομές (κάδοι, «πράσινα σημεία»)
Μικρό δημοτικό ή διαδημοτικό μηχανολογικό εξοπλισμό
Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται θέσεις εργασίας, ελαχιστοποιείται το κόστος, δημιουργούνται έσοδα και πιο καθαρό περιβάλλον.
Η "Στάση Βύρωνα" δεσμεύεται για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου και στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή των εργαζόμενων του Δήμου αλλά και όλων των Δημοτών.
Την πρόταση τεκμηρίωσε ο κος Τάσος Κεφαλάς ηλεκτρ. Μηχανικός και μέλος της ΠΡΩΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία Συνεννόησης).
Την εκδήλωση συντόνισε ο Αργύρης Κοτσιλιέρης, συντονιστής της Επιτροπής Περιβάλλοντος της "Στάσης Βύρωνα".
Το πρώτο μέρος έκλεισε με ένα βίντεο το οποίο πρόβαλε τα αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που οδήγησε στο μακροχρόνιο περιβαλλοντικό και ανθρωπιστικό έγκλημα, της Φυλής. Διαφωτιστική ήταν η μαρτυρία του Χαρίλαου Μαρμάρου και της Αγγελικής Τσολομύτου από την Επιτροπή Αγώνα της Φυλής.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ακολούθησε γόνιμη συζήτηση και διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τους προαναφερόμενους. Αυτό αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον των συμπολιτών/ισσών μας για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το προτεινόμενο σχέδιο της παράταξης, ως νέας δημοτικής αρχής.
Για να επιτευχθεί όμως αυτό, πρέπει, πρώτα και πάνω απ? όλα, να αλλάξουμε την καθημερινή συμπεριφορά και να ενεργοποιηθούμε όλοι μας.
Η ευθύνη είναι συλλογική!
Η συμμετοχή και η στάση μας αλλάζει την πόλη μας!