Πόσο «πολιτισμένος» είναι ο κόσμος μας, σε σχέση με το «βάρβαρο» παρελθόν; Οταν πριν από πολλές δεκαετίες ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Μαχάτμα Γκάντι την άποψή του για τον δυτικό πολιτισμό, εκείνος απάντησε με χιούμορ: «Πιστεύω πως θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα»!

 

Και ο Γκάντι δικαιώνεται, καθώς στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο μας ο αριθμός των εκτοπισμένων και των προσφύγων έφτασε πέρσι το επίπεδο-ρεκόρ των 60 εκατομμυρίων ανθρώπων...

 

Και το τρομερότερο είναι πως περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες είναι παιδιά κάτω των 18 ετών!

 

Στην ετήσια έκθεσή της, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) διαπιστώνει «εντυπωσιακά ταχύτατη αύξηση» του αριθμού των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να διαφύγουν από εμπόλεμες περιοχές, «με 59,5 εκατομμύρια ξεριζωμένους στα τέλη του 2014, σε σχέση με 51,2 εκατομμύρια το 2013».

 

Πριν από μια δεκαετία, ο αριθμός των εκτοπισμένων ήταν 37,5 εκατομμύρια, υπενθύμισε η UNHCR. Η αύξηση από το 2013 είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ μέσα σε μία μόνο χρονιά.

 

Το 2014, κάθε μέρα, 42.500 άνθρωποι γίνονταν πρόσφυγες, εκτοπισμένοι μέσα στη χώρα τους, αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ενώ μόλις 126.800 πρόσφυγες κατάφεραν να επιστρέψουν στον τόπο τους -ο μικρότερος αριθμός που έχει καταγραφεί σε 31 χρόνια.

 

Σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό, ένας στους 122 συνανθρώπους μας έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον τόπο του. Η μεγάλη αυτή αύξηση παρατηρείται από το 2011 με τη συριακή σύγκρουση, η οποία προκαλεί τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο.

 

Η Υπατη Αρμοστεία παρακολουθεί στενά τα τελευταία πέντε χρόνια τουλάχιστον 15 συγκρούσεις που ξέσπασαν ή ξανάρχισαν: οκτώ στην Αφρική, τρεις στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, Υεμένη), μία στην Ευρώπη (Ουκρανία) και τρεις στην υπόλοιπη Ασία.

 

Το κόστος του «φρουρίου Ευρώπη»

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί με Νορβηγία, Ελβετία και Ισλανδία, έχουν δαπανήσει 11,3 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2000 για την απέλαση παράτυπων μεταναστών και 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ για την προστασία των συνόρων του «φρουρίου» της Ευρώπης, όπως αποκαλύπτει έρευνα που διεξήχθη με τη σύμπραξη Ευρωπαίων δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών σε 16 χώρες.

 

Η έκθεση «Migrant Files» δημοσιοποιήθηκε την ώρα που μαίνεται η διαμάχη στους κόλπους της Ε.Ε. για το σχέδιο δράσης με στόχο την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και τη «δίκαιη» κατανομή προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Ακόμα πιο σοκαριστικό είναι το ποσό των 15,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, που εκτιμάται ότι έχουν δαπανήσει τα τελευταία 15 χρόνια πρόσφυγες και μετανάστες για να πληρώσουν κυκλώματα διακινητών και να φτάσουν στην Ευρώπη.

 

Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι χρηματοδοτούν και τους αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα: 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ από το 2000, με κύριους κερδισμένους μια χούφτα βιομηχανικούς κολοσσούς (Airbus, Finmeccanica, Thales κ.ά.).

 

Ενδεικτικά, ο φράχτης στον Εβρο στοιχίζει περισσότερα από 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στους Ελληνες φορολογουμένους, ενώ τα συρμάτινα τείχη στο Μαρόκο κοστίζουν 10 εκατομμύρια ευρώ στους Ισπανούς.

 

Συμπέρασμα της έρευνας είναι πως οι απελάσεις και τα μέτρα ασφαλείας «δεν έχουν κάνει τίποτα για να αποτρέψουν πρόσφυγες από τις απόπειρες να φτάσουν στην Ευρώπη»...

 

του Γιώργου Τσιάρα ( Εφημερίδα των Συντακτών)

Προβλήθηκε 1397 φορές
Βασίλης Σπανάκης: ''Μικρή Βουλή'' τα 332 Δημοτικά Συμβούλια της Χώρας με τον νέο ''Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας''

Σε ισχύ τέθηκε ο νέος «Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου» που ρυθμίζει ολοκληρωμένα τον τρόπο αποτελεσματικής και ουσιαστικής λειτουργίας των Συμβουλίων, ενσωματώνοντας όλες τις αλλαγές που έχουν προκύψει από τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις και με σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).