Το πρόβλημα της χωροθέτησης των Πράσινων Σημείων και της χρηματοδότησης των απαραίτητων υποδομών, ήταν τα δύο θέματα που αναδείχθηκαν στον διάλογο που αναπτύχθηκε στο Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ για την τυπική έγκριση της εισήγησης του ΠΕΣΔ Αττικής στην δημόσια διαβούλευση που συνεχίζεται.
Αλλο ένα όμως μείζον ζήτημα που τέθηκε ήταν το επικοινωνιακό για την προετοιμασία της κοινής γνώμης για τα πράσινα σημεία και για την συμμετοχή και την επιτυχία της ανακύκλωσης.
Οπως διατυπώθηκε κατ? αρχήν και από τις υπηρεσίες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και ο χρόνος που διατέθηκε ήταν πολύ μικρός για να μπει ο ΠΕΣΔΑ σε λεπτομέρειες εντοπισμού και προτάσεων εκτός των άλλων και για τα Πράσινα Σημεία.
Επίσης χρειάζεται η ολοκλήρωση εκτός από την χωροθέτηση και άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων για να λειτουργήσει ο ΠΕΣΔΑ.
Εκτός από τον προσδιορισμό την χωροθέτηση και την αδειοδότηση των Πράσινων Σημείων οι δήμοι επισημαίνουν την έλλειψη προσωπικού καθώς το νομικό πλαίσιο δεν τους καλύπτει για την σύναψη επιπλέον συμβάσεων και την διεκπεραίωση των επιπλέον υπηρεσιών.
Επίσης αόριστο παραμένει το χρηματοδοτικό καθεστώς καθώς οι δήμοι δεν γνωρίζουν τι θα χρηματοδοτηθεί και τι όχι, έτσι ώστε να μπορέσουν να προγραμματίσουν τις επενδύσεις τους και να εκτιμήσουν τι είναι πραγματοποιήσιμο στον σχεδιασμό τους.
Η σχέση τους με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης είναι κάτι που επίσης προβληματίζει τους δήμους αφού είναι άγνωστο το τι θα γίνει με τους μπλε κάδους, και πώς θα αξιοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες υποδομές εκεί που θα αναπτυχθούν τελικά τα 4 νέα ρεύματα ανακύκλωσης.
Η νομική απαγόρευση πώλησης προϊόντων ανακύκλωσης είναι ένα ακόμη ζήτημα που παραμένει αδιευκρίνιστο όπως και η νομική δυνατότητα ανταπόδοσης στους πολίτες που συμμετέχουν στην ανακύκλωση.
Το επικοινωνιακό σχέδιο που δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί έντονα τους δήμους. Σε πρώτη φάση οι δήμοι ζητούν την επικοινωνιακή υποστήριξη για την αποδοχή των δημοτών στην χωροθέτηση των πράσινων σημείων και σε δεύτερη φάση για την συμμετοχή τους στην ανακύκλωση.
Τέλος οι δήμοι ζητούν μηχανισμό καθημερινής ενημέρωσης για τα ζυγολόγια.
Στην ενημέρωση που έγινε τονίστηκε ότι υπάρχει το χρονικό όριο της 15 Σεπτεμβρίου για να καταθέσουν οι δήμοι τα σχέδια τους και για να μπουν στο πρόγραμμα των χρηματοδοτήσεων και αναφέρθηκε ότι έχουν σταλεί ήδη υπομνήματα προς τα αρμόδια Υπουργεία.
Σε συνεργασία με το ΥΠΑΠΕΝ ετοιμάζεται εγκύκλιος και σχέδιο νόμου για την χωροθέτηση και αδειοδότηση των εγκαταστάσεων και ειδικά κάθε Πράσινου Σημείου σύμφωνα με την δυναμική που αναμένεται. Επίσης με το ΥΠΑΠΕΝ γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στα προγράμματα χρηματοδότησης οι ευρείας κλίμακας υποδομές που χρειάζονται.
Με υπόμνημα προς το ΥΠΕΣ σχεδιάζεται η νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα πώλησης των προϊόντων ανακύκλωσης απ? ευθείας από τους δήμους στην αγορά, τη δυνατότητα ανταπόδοσης από τους δήμους στους δημότες που συμμετέχουν στην ανακύκλωση και για την άρση του ορίου κατανάλωσης καυσίμων από τα οχήματα που συμμετέχουν στην αποκομιδή.
Σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας ετοιμάζεται ειδικό επικοινωνιακό σχέδιο στα σχολεία ενώ εξετάζεται και η νομική δυνατότητα για την ανάπτυξη δράσεων ανακύκλωσης εντός των σχολικών χώρων.
Τέλος γίνεται συντονισμός με την Διαχειριστική Αρχή έτσι ώστε να προβλεφθούν οι χρηματοδοτήσεις τοπικής κλίμακας από το νέο ΠΕΠ Αττικής.
Μέχρι σήμερα έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Περιφέρειας το 53% των δήμων ενώ και ένα 39% έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει τις διαδικασίες μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Το σύνολο των δήμων που υπέβαλε τοπικά σχέδια δίνει έμφαση στην διαλογή στην πηγή με την ανάπτυξη τουλάχιστον 4 χωριστών ρευμάτων, ενώ η πλειοψηφία επιθυμεί στην περιοχή του μονάδες διαλογής, μεταφόρτωσης και κομποστοποίησης και τη δημιουργία πράσινων σημείων από 1 μέχρι και 18 σε κάθε περιοχή.
Αρκετες ομάδες δήμων έχουν δηλώσει ότι προτίθενται και σχεδιάζουν να αναπτύξουν συνεργασίες μεταξύ τους.
Τέλος το 40% των δήμων έχει δώσει τη μελέτη σε εξωτερικό συνεργάτη και το 20% σε ακαδημαϊκό ίδρυμα.
Από: http://myota.gr/