Σύμφωνα με την παγκόσμια ομοσπονδία της νευρολογίας καθορίζει τη δυσλεξία ως "διαταραχή που φανερώνεται από τις δυσκολίες στην εκμάθηση της ανάγνωσης και του γραπτού λόγου, παρά την επαρκή σχολική εκπαίδευση, τη φυσιολογική νοημοσύνη και τις επαρκείς κοινωνικο-πολιτιστικές ευκαιρίες".
Η δυσλεξία επηρεάζει τη ζωή πολλών παιδιών και έχει σοβαρές εκπαιδευτικές, ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες. Δεν είναι ασθένεια αλλά μια ειδική μαθησιακή δυσκολία που παρουσιάζεται σε παιδιά και αφορά τη δυσκολία απόκτησης των γλωσσικών δεξιοτήτων τους που σχετίζονται με την ανάγνωση, τη γραφή και την ορθογραφία, σε βαθμό ανάλογο με τις διανοητικές τους ικανότητες.
Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσλεξίας;
Η δυσλεξία μπορεί να διαγνωστεί αφού ολοκληρωθεί ο μηχανισμός της ανάγνωσης και της γραφής στο παιδί, δηλαδή στο Α΄ εξάμηνο της Β΄ τάξης του δημοτικού σχολείου. Τα παιδιά με δυσλεξία παρουσιάζουν:
o Δυσκολία στην ανάγνωση
Η ανάγνωσή τους γίνεται με μονότονη φωνή και αγνόηση σημείων στίξης και χαρακτηρίζεται από συλλαβισμό, παύσεις, αναστροφές, συντμήσεις, παραλείψεις και αντικαταστάσεις λέξεων ή γραμμάτων. Δυσκολίες παρουσιάζουν στην κατανόηση ενός κειμένου καθώς και στην αναδιήγησή του.
o Δυσκολία στη γραφή
Τα παιδία με δυσλεξία κάνουν πολλά ορθογραφικά λάθη, αντικαταστάσεις γραμμάτων. Πολλές φορές το η γραφή τους είναι δυσανάγνωστη και δεν μπορούν να αποδώσουν τη σκέψη τους στο γραπτό λόγο.
o Διάσπαση προσοχής
o Δυσχέρεια αντίληψης και αλληλουχίας
Δυσκολίες στην παρακολούθηση γραπτών οδηγιών και αλληλουχίας
o Διαταραχή προσανατολισμού
Σε ορισμένα δυσλεκτικά άτομα εμφανίζονται:
1. Δυσκολίες στα μαθηματικά, ειδικά στην αφομοίωση συμβόλων και μορφών όπως οι πίνακες πολλαπλασιασμού
2. Προβλήματα στη βραχυπρόθεσμη μνήμη και οργάνωση
3. Σύγχυση δεξιού και αριστερού.
Οι μαθησιακές δυσκολίες, όταν δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα, ασκούν αρνητικές επιδράσεις τόσο στην εκπαιδευτική παρουσία του παιδιού, όσο και στην ψυχοσωματική του κατάσταση. Ασκούν αρνητικές παρενέργειες στη σχολική του επίδοση, στη σχέση του με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, στην προσωπική και ακαδημαϊκή του ζωή, στις επαγγελματικές επιδόσεις του αλλά και στην κοινωνική συμπεριφορά του. Τα παιδιά με δυσλεξία είναι σημαντικό να μην χάσουν την αυτοπεποίθησή τους και να μην απομονωθούν κοινωνικά. Χρειάζονται την ψυχολογική υποστήριξή μας και την αγάπη μας.
από: Κέντρο Λογοτεχνείο