Τα πεταμένα εκατομμύρια στο Ελληνικό

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 21 Μαϊου 2014

Η πώληση του χώρου του παλιού αεροδρομίου και του Αγίου Κοσμά αναμένεται να δημιουργήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στον ήδη... προβληματικό ελληνικό αθλητισμό. Στο συγκεκριμένο χώρο δραστηριοποιούνται περίπου 20 Ομοσπονδίες ενώ και πολλοί απλοί άνθρωποι πηγαίνουν για να αθληθούν.

 

Αυτή τη στιγμή κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά για το που θα πάνε όλοι αυτοί οι αθλητές και ήδη αρκετές ομοσπονδίες ψάχνουν να δουν τι θα γίνει την επόμενη ημέρα.

 

Όλα αυτά για εγκαταστάσεις οι οποίες κόστισαν εκατοντάδες εκατομμύρια για να φτιαχτούν ή και για να ανακατασκευαστούν για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Επί της ουσίας όλα αυτά τα χρήματα που δαπανήθηκαν τότε, δέκα χρόνια μετά πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων αφού δεν βρέθηκε κανείς ώστε να τα εκμεταλλευτεί και να αποτελέσουν πηγή εσόδων.

 

Το μόνο κομμάτι, από τη συγκεκριμένη περιοχή, που έφερνε έσοδα στο κράτος ήταν το κέντρο ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά όπου υπολογίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ότι είχε έσοδα ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Διακόσια εκατομμύρια μόνο το Ελληνικό...
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που ήρθαν πρόσφατα στη Βουλή το Ολυμπιακό συγκρότημα του Ελληνικού στοίχισε περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Για την ακρίβεια το συνολικό ποσό που αναφέρεται φτάνει στα 227 εκατ. ευρώ. Εάν τα δούμε πιο αναλυτικά θα διαπιστώσουμε ότι τα ποσά που δαπανήθηκαν προκαλούν ίλιγγο και σε όλες τις περιπτώσεις το έργα κόστισαν περισσότερο από ότι είχε προβλεφθεί.

 

Πιο αναλυτικά:

Το έργο «Κατασκευή Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Baseball, Softball, Hockey και των έργων υποδομής και ανάπλασης στο Ολυμπιακό Συγκρότημα του Ελληνικού» δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 88 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), η σύμβαση με τον εργολάβο υπεγράφη έναντι 96 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και το τελικό κόστος έκλεισε με 102,2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).
Το έργο «Κατασκευή Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Καλαθοσφαίρισης, Χειροσφαίρισης και Ξιφασκίας στο Ολυμπιακό Συγκρότημα του Ελληνικού» δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 63 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη έναντι 57 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), όμως το κόστος ανήλθε τελικά σε 90 εκατ. ευρώ.
Το Ολυμπιακό Κέντρο Κανό - Σλάλομ δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 28 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), η σύμβαση υπεγράφη με εργολαβικό τίμημα 22,9 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), όμως το τελικό κόστος έκλεισε με 34,4 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).


Το κέντρο Ιστιοπλοΐας και ο Άγιος Κοσμάς
Αφήνοντας το κομμάτι του Ελληνικού πάμε σε εκείνο των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά το οποίο σύμφωνα με τη μακέτα που έχει παρουσιαστεί συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο που αγόρασε η εταιρία.

Μάλιστα αυτό που βλέπουμε είναι ότι το έργο φτάνει μέχρι και το τέλος του Ολυμπιακού κέντρου Ιστιοπλοΐας. Το συγκεκριμένο κέντρο κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις, με συνολικό κόστος 116,2 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη είχε προϋπολογισμό μελέτης 19,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), η σύμβαση με τον ανάδοχο ήταν 12,4 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και το τελικό κόστος ανήλθε σε 18 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Η δεύτερη φάση δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 86 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), η σύμβαση με τον ανάδοχο ανήλθε σε 79 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και το τελικό κόστος έφτασε τα 98,2 εκατ. ευρώ.

Για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο ποσό, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα ποσά που δόθηκαν στο πλαίσιο των Ολυμπιακών αγώνων για την κατασκευή έργων υποδομής. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο κομμάτι του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά δόθηκαν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό στο Ελληνικό και στον Άγιο Κοσμά δόθηκαν περίπου 350 εκατ. ευρώ και πλέον αυτά πετάχτηκαν στα σκουπίδια για τον ελληνικό αθλητισμό...

 

Ορισμένες από τις αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο κομμάτι που πωλήθηκε:

Κλειστό μπάσκετ Ελληνικού

Γήπεδο Μπέιζμπολ

Εγκατάσταση Κανόε καγιάκ

Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά

Γήπεδο Χόκεϊ επί χόρτου

Ανοικτός στίβος

Κλειστό γυμναστήριο

 

από: http://www.sport24.gr/

Προβλήθηκε 459 φορές
Υπουργείο Εσωτερικών: 10 + 10 αλλαγές για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Οι αλλαγές που προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών αφορούν τόσο το σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, όσο και ζητήματα διακυβέρνησης, εποπτείας, οικονομικής διαχείρισης, καταστατικής θέσης των αιρετών και αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.