Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη το πρωί στις 9 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στο κόμμα και την κυβέρνηση μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.
Είναι παραπάνω από σαφές ότι η συγκεκριμένη συμφωνία που αναμένεται να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο δεν αποτελεί απλά μια υποχώρηση για την κυβέρνηση, αλλά για το μεγαλύτερο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ολοκληρωτική παράδοση στον αντίπαλο και κυνική ομολογία ήττας της στρατηγικής του.
Είναι επίσης προφανές ότι οι ευθύνες βαραίνουν τον ηγετικό πυρήνα της κυβέρνησης καθώς η διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε όλο αυτό το εξάμηνο οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο του there is no alternative των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Τα «όργανα» στο εσωτερικό του ενός από τους κυβερνητικούς εταίρους έχουν ήδη αρχίσει από την ψηφοφορία της Παρασκευής και πιθανόν να μεταφερθούν και στον δεύτερο. Συγκεκριμένα οι μέχρι στιγμής απώλειες που μετράει η κυβέρνηση την οδηγούν στην απώλεια της δεδηλωμένης καθώς 2 βουλευτές ψήφισαν κατά 8 παρών και 7 ήταν απόντες.
Σε αυτούς αναμένεται με σιγουριά να προστεθούν επιπλέον 15 βουλευτές που με κοινή τους δήλωση ψήφισαν ναι αλλά όπως διευκρινίζουν με επιστολή τους δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα.
Το κομμάτι της Αριστερής Πλατφόρμας ήδη καλεί σε κινητοποιήσεις για την ανατροπή τη συμφωνίας νέο μνημόνιο που καταστρέφει τη χώρα.
Επικριτικός για τη συμφωνία είναι και ο Γιάννης Μηλιός ο οποίος μέσω του λογαριασμού του στο twitter είπε οτι "Για την αριστερά η κυβέρνηση είναι μέσον. Δε μπορεί να είναι αυτοσκοπός".
Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και ο Μανόλης Γλέζος καθώς με επίσημη ανακοίνωσή τους η κίνηση ενεργοί πολίτες διαχωρίζουν τη θέση τους.
Επίσης, την αναταραχή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δυναμιτίζουν και οι αλλεπάλληλες δηλώσεις στελεχών του που κάνουν λόγο για παραίτηση των βουλευτών που δεν ψήφισαν ναι και αναγκαστική αντικατάσταση των υπουργών συμπεριλαμβανομένου και της προέδρου της βουλής.
Το «μπλόκ» όμως αυτό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αυξηθεί με την νέα συμφωνία δεδομένου της παραχώρησης του θέματος της διαγραφής του χρέους.
Αντίστοιχες αντιδράσεις πιθανότατα να ξεπηδήσουν και από τον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι για να διασώσουν το πολιτικό τους μέλλον θα μπορούσαν σύσσωμοι να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση ενώ δεν αποκλείεται και οι μεμονωμένες αντιδράσεις βουλευτών.