Συνταγματική αλλαγή για να μην αντιμετωπίζονται τα ζώα ως αντικείμενα!

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 22 Ιουνίου 2014

Την πρόταση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) παρουσίασε ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου στο Α.Π.Θ. και πλέον ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κώστας Χρυσόγονος στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ) ώστε στην επικείμενη συνταγματική αλλαγή τα ζώα να μην αντιμετωπίζονται από τον νομοθέτη ως αντικείμενα.


Τα ζώα ο νομοθέτης τα αντιμετωπίζει ως αντικείμενα!

Ο κ. Χρυσόγονος εξήγησε ότι στο Σύνταγμα της Ελλάδας δεν υπάρχει ρητή αναφορά στα ζώα, αφού αυτά συγκαταλέγονται στο φυσικό περιβάλλον, και μολονότι αποτελεί συμβατική υποχρέωση της πολιτείας να τα προστατεύει αυτό δεν συμβαίνει. Εξήγησε μάλιστα όμως ότι στη χώρα μας διαπιστώνεται ουσιαστική έλλειψη συμβιωτικού πολιτισμού μεταξύ των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.

Τα εθνικά νομοθετικά κείμενα προστατεύουν ελλιπώς τα ζώα και το περιβάλλον και αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, εξήγησε ο κ. Χρυσόγονος. Και σημείωσε ότι θα πρέπει να αναλογιστούμε τι είναι ικανός να πράξει ο άνθρωπος εις βάρος των ζώων αν σκεφτούμε το τι κάνει σε βάρος των συνανθρώπων του.

Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι περικοπές προσωπικού σε χρήσιμες και κρίσιμες υπηρεσίες, η διαθεσιμότητα, οι ελλείψεις πόρων λόγω κρίσης δημιουργούν ακόμα περισσότερα προβλήματα και για τα ζώα και στο περιβάλλον.

Γνώμονας για την απονομή του δικαίου η κυριότητα

Ο κ. Χρυσόγονος εξήγησε ? στο πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε αυτή την πρόταση που για πρώτη φορά κατατίθεται από φιλοζωικό φορέα ? ότι το ελληνικό δίκαιο είναι ουσιαστικά μετεξέλιξη του ρωμαϊκού και αντιμετωπίζει κάθε τι που δεν είναι άνθρωπος ως αντικείμενο, ως ιδιοκτησία. Γνώμονας για την απονομή του δικαίου είναι πάντα η κυριότητα.

Τα ζώα αντιμετωπίζονται και αυτά ως αντικείμενα (res κατά τους Λατίνους) και όχι ως έμβια όντα που νιώθουν, θυμούνται και υποφέρουν και βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα εξαναγκάζουμε να ζουν.

Ειδικά στη Ελλάδα οι δύο πιο ευπαθείς ομάδες είναι τα ζώα που γίνονται η τροφή μας ? είπε ο κ. Χρυσόγονος ? και τα ζώα συντροφιάς. Αυτά υφίστανται το μεγαλύτερο μέρος των κακοποιήσεων και γι' αυτό και η χώρα μας πρωταγωνιστεί μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στις οποίες συμβαίνουν τέτοια εγκλήματα.

Υποχρέωση για την ηθική μεταχείριση των έμβιων όντων

Η υποχρέωση για την ηθική μεταχείριση των έμβιων όντων αναφέρεται σε διεθνείς συνθήκες που η Ελλάδα έχει υπογράψει και εντάσσονται και στο εθνικό μας δίκαιο όμως αυτά δεν τηρούνται. Παραμένει φυσικά αναντίρρητη ηθική υποχρέωση του κράτους η φροντίδα των πλασμάτων που είναι αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματος. Άλλωστε χωρίς αυτά το ανθρώπινο είδος δεν μπορεί να υπάρξει.

Ο κ. Χρυσόγονος σημείωσε ότι η Ελλάδα χάρη στην μάχη που έδωσαν τα φιλοζωικά σωματεία είναι μεταξύ των χωρών στις οποίες απαγορεύονται τα θεάματα με ζώα όπως είναι τα τσίρκο. Αυτό είναι ένα πολιτισμικό κατόρθωμα και πρέπει να γίνει σημαία για να πετύχουμε τα περαιτέρω εξήγησε.

Με τον νόμο 4039/2012, σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο, δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι που υποτίθεται ότι τέθηκαν. Ναι μεν αυστηροποιήθηκαν οι ποινές εντούτοις η Πολιτεία απέφυγε ουσιαστικά να έρθει σε σύγκρουση με συγκεκριμένα συμφέροντα. Αρκέστηκε στη διαχείριση της κατάστασης κάτι που όμως δεν είναι αρκετό αφού τα προβλήματα διαιωνίζονται (μη περιορισμοί στο κυνήγι, στους εκτροφείς, στους εισαγωγείς ζώων κ.ά.).

Το Δίκαιο προστατεύει τον άνθρωπο από τα ζώα

Το δίκαιο σύμφωνα με τον καθηγητή του Α.Π.Θ. επί της ουσίας προστατεύει τον άνθρωπο από τα ζώα και δεν συμβαίνει το αντίθετο. Οι αναχρονιστικές αντιλήψεις κυριαρχούν και οι εγκληματικές συμπεριφορές συνεχίζονται.

Ο κ. Χρυσόγονος σημείωσε ότι υπάρχει μια στρεβλή εντύπωση πως το ανθρώπινο είδος υπάρχει εκτός του οικοσυστήματος που το περιβάλλει. Και μια τέτοια πεποίθηση είναι επιεικώς ανόητη εξήγησε. Διακινδυνεύουμε την ερημοποίηση της γης και τη μετατροπή και του ανθρώπου σε είδος υπό εξαφάνιση. Τα ζωικά είδη εξαφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς καθώς ο άνθρωπος καταναλώνει περισσότερα απ' όσα παράγει.

22ος αιώνας: Ερημοζωική Περίοδος

Ο 22ος αιώνας θα χαρακτηριστεί ως ερημοζωική περίοδος με αυτά που κάνουμε στον πλανήτη επισήμανε ο καθηγητής. Ο σεβασμός στη φύση, η αλλαγή στον τρόπο ζωής πρέπει να συνοδεύεται από την σκέψη «λιγότερα για όλους αλλά δικαιότερα κατανεμημένα».

Ο κ. Χρυσόγονος εξήγησε στους δημοσιογράφους, στους εκπροσώπους της Π.Φ.Π.Ο., των φιλοζωικών σωματείων και των αυτοδιοικητικών φορέων που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση, ότι από τον Ιούνιο του 2013 έχει ξεκινήσει η περίοδος κατά την οποία μπορεί να γίνει η έναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στο αναθεωρημένο Σύνταγμα.

Όμως, όπως επισήμανε, δεν είναι καθόλου βέβαιος το πότε αυτό θα γίνει. Η ρητή αναφορά στα άλλα έμβια όντα, που είναι απολύτως συναισθανόμενα πλάσματα, είναι απαραίτητο να υπάρχει, αν και δεν θα λύσει το πρόβλημα επισήμανε κλείνοντας την τοποθέτηση του.

Η πρόταση της Π.Φ.Π.Ο. ώστε να συμπεριλαμβάνεται η αναφορά στα ζώα από το νέο Σύνταγμα θα κατατεθεί προς τους εκπροσώπους των κομμάτων όταν ξεκινήσει η σχετική διαδικασία στην αναθεωρητική Βουλή.

Στοπ στην αλυσόδεση διά βίου

Η Νατάσα Μπομπολάκη πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. αναφέρθηκε πέραν της πρωτοβουλίας γι' αυτή την νομοθετική αλλαγή στην εκστρατεία που ετοιμάζεται ώστε να καταργηθεί και νομοθετικά το δέσιμο των ζώων συντροφιάς. Η κα Μπομπολάκη εξήγησε ότι κάτι πάει στραβά και καθένας που αποκτά σκύλο αγοράζει ταυτόχρονα και την αλυσίδα, η οποία κρατά το ζώο δεμένο εφ' όρου ζωής.

Η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. τόνισε ότι στα αστικά κέντρα το 70% των σκυλιών ζουν όλο το βίο τους μονίμως δεμένα και στην περιφέρεια το ποσοστό των μονίμως δεμένων ζώων αγγίζει και το 100%.

Η κα Μπομπολάκη εξήγησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δημοσκόπηση σχετικά με τις εντυπώσεις των τουριστών για τα βαρελόσκυλα και εν γένει τα κακοποιημένα ζώα που υπάρχουν σε κάθε σημείο της Ελλάδα, σε κάθε τουριστικό προορισμό.

Είναι βέβαιο ότι οι κακοποιήσεις στοιχίζουν και στον προϋπολογισμό της χώρας καθώς η δυσφήμηση οδηγεί σε ακυρώσεις κρατήσεων εξήγησε μιλώντας στο www.zoosos.gr.

Κ. Χρυσόγονος, Ι. Παπαθεωδόρου, Ν. Μπομπολάκη

Όταν τέθηκαν ερωτήσεις από το κοινό ο κ. Χρυσόγονος απάντησε ότι είναι απαραίτητο να εκπαιδευτούν οι αστυνομικοί. Εξήγησε ? επειδή έχει υπάρξει καθηγητής σε αστυνομικές ακαδημίες ? ότι στην Ελλάδα τα αστυνομικά όργανα αγνοούν ακόμα και βασικά ζητήματα όπως είναι η νομοθεσία περί οπλοχρησίας και οπλοκατοχής.

Τόνισε ότι ακόμα και η εκπαίδευση τους στην σκοποβολή είναι ελλιπέστατη. Συνεπώς η αδιαφορία τους για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων είναι ένα ακόμα κοινωνικό σύμπτωμα, είναι και εκείνοι μέρος της κοινωνίας μας, επισήμανε. Και σημείωσε ότι θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία όχι μόνο οι αστυνομικοί θα πρέπει να αλλάξουν ακόμα και τα παραμύθια που διδάσκουμε στα μικρά παιδιά.

Η κα Μπομπολάκη εξήγησε ότι η εκπαίδευση των αστυνομικών σχετικά με το τι ορίζει η πρόσφατη νομοθεσία είναι απαραίτητη και αυτό το έχουν πετύχει τα φιλοζωικά σωματεία στην Κρήτη που σε συνεργασία με τους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. έχουν διοργανώσει τέτοια σεμινάρια. Πλέον τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολύ λίγα καθώς οι αστυνομικοί είναι ενήμεροι και δεν έγκειται στα δικά τους φιλοζωικά αισθήματα το αν θα εφαρμόσουν τη νομοθεσία.

Συστράτευση για τη σωτηρία του περιβάλλοντος

Εκπρόσωποι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, όπως η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη, επισήμαναν ότι μέσα στις προτεραιότητες της μείζονος αντιπολίτευσης είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Εξήγησαν πόσο ουσιαστικά κρίσιμο είναι να μην περάσει το νομοσχέδιο που καταστρέφει τον αιγιαλό.

Η κα Καφαντάρη ζήτησε μάλιστα τη συστράτευση όλων γιατί αν αυτό συμβεί δεν θα υπάρχει επιστροφή και οι επιπτώσεις για όλα τα είδη ζώων ? όχι μόνο για τα ζώα συντροφιάς ? θα είναι μεγάλη. Σημείωσε μάλιστα ότι η Ειδική Γραμματεία για τα δικαιώματα των ζώων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής είναι απαραίτητο να συσταθεί.

Αναφέρθηκε μάλιστα στη μάχη που δόθηκε στην Βουλή πριν από μερικούς μήνες για να νομιμοποιηθούν οι παράνομες παραστάσεις με δελφίνια που πραγματοποιούνται στο παράνομο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Η κα Καφαντάρη με τη σειρά της επισήμανε ότι είναι απαραιτήτως κρίσιμο να υπάρχει ρητή αναφορά στα ζώα στο νέο Σύνταγμα αλλά η μόνο η νομοθετική αλλαγή δεν αρκεί. Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται από το νηπιαγωγείο την αγάπη για τα ζώα, είπε. Η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναγκαιότητα να γίνει κακούργημα η κακοποίηση των ζώων καθώς τώρα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα αδίκημα.

Δεν προχωράει σε νέες στειρώσεις το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια κακή είδηση αφού μετά από την ερώτηση της δημοσιογράφου του www.zoosos.gr o Δημοσθένης Σταματάτος, αντιπρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας και Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.) στον οποίο ανήκει το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. ? ο οποίος παραβρέθηκε στην συνέντευξη τύπου ? παραδέχτηκε πως το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.) δεν δέχεται πλέον νέα ζώα για στειρώσεις από τους συμβεβλημένους δήμους εξαιτίας των πολλών περιστατικών που έχουν να διαχειριστούν.
 
Μια ερώτηση όμως που δεν προλάβαμε να θέσουμε είναι το γιατί το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. που βρίσκεται στο Πέραμα εντάσσει νέους δήμους όταν δεν μπορεί τελικά να τους εξυπηρετήσει ή γιατί δεν επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του. Είναι μόνο ζήτημα οικονομικής ένδειας;
 
Αυτό που έγινε απολύτως κατανοητό στους παρεβρισκόμενους είναι ότι είναι αναγκαία η βελτίωση της νομοθεσίας, αλλά και η εκπαίδευση των παιδιών (με ειδικό μάθημα) καθώς επίσης και οι μεγάλες ποινές για τους δράστες προς παραδειγματισμό των υπολοίπων. Φυσικά η υπεύθυνη κηδεμονία ζώων συντροφιάς, ως στάση ζωής είναι πάντα το ζητούμενο.

Θυμηθείτε όπως τονίζει και η Π.Φ.Π.Ο. «Ό,τι δεν είναι άνθρωπος δεν είναι κατ' ανάγκη αντικείμενο!».
www.zoosos.gr

Προβλήθηκε 586 φορές
Ο καιρός το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

ΑΤΤΙΚΗ- Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα βορειότερα τμήματα όπου πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.