Στην Κεφαλλονιά περιμένουν ακόμα τις δόσεις, 10 μήνες μετά τον Εγκέλαδο...

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 15 Νοεμβρίου 2014

"Αισθανόμαστε παρατημένοι", λέει ο Μπάμπης Τζουγανάτος, ένας από τους κατοίκους στις εργατικές Πολυκατοικίες του Ληξουρίου Κεφαλλονιάς, της γειτονιάς που επλήγη περισσότερο από τους μεγάλους σεισμούς τον περασμένο χειμώνα.

του Κώστα Παπαντωνίου (απο ΑΥΓΗ)

Τα κτήρια, στα οποία έμεναν μέχρι την "επίσκεψη" του Εγκέλαδου, καταστράφηκαν ολοσχερώς και πάνω από 100 άνθρωποι βρέθηκαν στον δρόμο. Αρκετές ημέρες τις πέρασαν στ' αμάξια, στις σκηνές, σε σπίτια φίλων που δεν είχαν υποστεί τις ίδιες σοβαρές ζημιές. Άκουσαν υποσχέσεις για άμεση αποκατάσταση, όμως 10 μήνες μετά, στους λογαριασμούς του δεν μπαίνουν ούτε τα λεφτά για το ενοίκιο που αφορά την προσωρινή τους στέγη. "Δεδομένου ότι το 90% είναι άνεργοι, αντιλαμβάνεστε πως αν δεν μπαίνει η δόση, δημιουργείται πρόβλημα. Συγκεκριμένα σε γειτόνισσα μου ενώ βρισκόμαστε στο τέλος του τρίτου τριμήνου, δεν έχει καταβληθεί ακόμα το ποσό για το δεύτερο". Και δεν μιλάμε για κάποιο τεράστιο ποσό: "450 ευρώ είναι το μέγιστο που μπορείς να πάρεις αν μιλάμε για τρίτεκνη οικογένεια και περισσότερα άτομα. Σε γκαρσονιέρες ζούμε οι περισσότεροι".

Άλλαξαν μόνοι τους τα φώτα...

Ο φόβος των κατοίκων επιβεβαιώθηκε. Από τη στιγμή που η Κεφαλλονιά, έπαψε να "παίζει" στα δελτία ειδήσεων εγκαταλείφθηκαν. Πριν 10 μέρες μόλις πέρασε από τη Βουλή τροπολογία με την οποία ξεκινούν οι μελέτες για τις εργατικές πολυκατοικίες. "Θεωρητικά η διαδικασία θα πάρει 2-3 μήνες και σε 2 χρόνια μας λένε ότι θα έχουμε τα σπίτια μας πίσω. Έχει όμως περάσει ήδη ένας χρόνος που δεν έγινε απολύτως τίποτα. Αμφιβάλλουμε, αν το χρονοδιάγραμμα που βάζουν θα τηρηθεί". Ακόμα όμως και πιο απλές επιδιορθώσεις δεν έχουν γίνει ή μόλις που φτιάχτηκαν. "Οι πεζόδρομοι είναι ακόμα με σπασμένες πλάκες, όπως ήταν και μετά το σεισμό. Ό,τι έχει φτιαχτεί και τακτοποιηθεί είναι με πρωτοβουλία κατοίκων και ιδιοκτητών των μαγαζιών. Τις λάμπες στην πλατεία τις άλλαξαν βέβαια οι ίδιοι. "Πριν κανά δίμηνο...", λέει στην "Α" ο Κώστας, επίσης κάτοικος. "Τα νεκροταφεία παραμένουν ρημαγμένα, οι εκκλησίες το ίδιο, προχωράς στους δρόμους και βλέπεις παντού κτήρια με νάιλον", συμπληρώνει.

samaras-giagia

Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα τους στο οδικό δίκτυο που συνδέει την Παλλική με το Αργοστόλι. "Από την πρώτη φορά που άνοιξαν τον δρόμο δεν έχει αλλάξει κάτι. Τα σημεία με τις σιδεριές και τις κορδέλες παραμένουν. Ο δρόμος είναι φαγωμένος παντού και επικίνδυνος", τονίζει ο Μάκης Δεστούνης που τους τελευταίους 8 μήνες μένει σε σπίτι συγγενή του με την τετραμελή οικογένειά του. "Μιλάμε για 40 τ.μ, μια τραπεζαρία, ένα δωμάτιο και η... τουαλέτα". Παρότι το σπίτι του χαρακτηρίστηκε κίτρινο, δεν έχει πάρει ευρώ από την αποζημίωση που δικαιούται. "Τα έχω βάλει μόνος μου. Όταν κάνει σεισμό τρέμει το φυλλοκάρδι μας, μην έχουμε καμιά ζημιά πάλι".

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Δίνουν λιγότερα απ' όσα κοστολόγησαν

"Με βάση τους δικούς μας υπολογισμούς τα έργα που χρειάζονται ανέρχονται σε κόστος στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Με βάση τις τωρινές συμβάσεις και αυτές που προβλέπονται ακόμα, τα χρήματα που θα δοθούν είναι 23 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είχαν κοστολογηθεί από το ίδιο το ΥΠΟΜΕΔΙ (υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) στα 40 εκατομμύρια ευρώ", αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δραγκουλόγκωνας, που τονίζει ακόμα ότι ενώ "από τις αρχές του καλοκαιριού είχαν βρεθεί οι ανάδοχοι, καθυστέρησαν οι συμβάσεις, που έγιναν στις 16.10 και 23.10, με αποτέλεσμα ακόμα να μην έχουμε κανένα έργο".

Ο Π. Δραγκουλόγκωνας, επισημαίνει ότι τα λεφτά που φτάνουν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι ελάχιστα. "Προσπαθούμε να φτιάξουμε τα δημόσια κτήρια που επείγουν". Στέκεται επίσης στην έλλειψη πρόβλεψης για εκατοντάδες σπίτια, που βρίσκονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών. "Πάνω από 300 σπίτια έχουν ζημιές στα στοιχεία στήριξης, βλάβες για τις οποίες δεν προβλέπεται αποζημίωση όπως μας είπαν. Κινδυνεύουν όμως αυτά τα σπίτια, αν δεν φτιαχτούν, να καταρρεύσουν". Εξίσου παράλογο είναι "ότι άνω των 150 τ.μ δεν δίνεται πλήρης αποζημίωση. Για τα σπίτι μπορεί να είναι λογικό, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για βιοτεχνικούς χώρους και μαγαζιά. Μόνο για τα ξενοδοχεία, υπήρξε ειδικό προεδρικό διάταγμα".

Και του χρόνου σε κοντέινερ οι μαθητές

Εξίσου μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα σχολεία. Όπως είχε δηλώσει στην "Α" της Κυριακής (9/11) ο ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Ληξουρίου, Σπύρος Παγώνης, η κατάσταση είναι τόσο τραγική που σε κάποιες σχολικές αίθουσες κοντέινερ "όταν έχει νοτιάδες τα κύματα μπαίνουν στην αίθουσα". "Οι μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Και το χειρότερο είναι πως, πλέον είναι παραπάνω από πιθανό να υποχρεωθούν οι μαθητές να κάνουν μαθήματα σε κοντέινερ και του χρόνου", αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Π. Δραγκουλόγκωνας. Έτσι, όσο βαθαίνει ο χειμώνας, τόσο πιο συχνά και έντονα έρχονται τα προβλήματα στην επιφάνεια, από τους δρόμους μέχρι τα σχολεία. Απολύτως φυσιολογικά, οι κάτοικοι δηλώνουν ότι αισθάνονται παρατημένοι.

Προβλήθηκε 517 φορές
Ο καιρός το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

ΑΤΤΙΚΗ- Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα βορειότερα τμήματα όπου πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.