Τον Μάρτιο η Αθήνα θα βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς συζήτησης για την πολιτική καινοτομία με την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 21 του μηνός στο Ιονικό Κέντρο με θέμα «Συμμετοχή πολιτών: σχεδιάζοντας από την πλατεία της γειτονιάς ως το Σύνταγμα της Ελλάδας», όπου θα συμμετέχουν οργανώσεις από Βρετανία, Γαλλία, Φινλανδία και Ισλανδία. Θα ακολουθήσει, την Κυριακή 22 Μαρτίου, το επόμενο μεγάλο Εργαστήριο Πολιτών «Σύνταγμα 2.0» στη Νέα Σμύρνη.
Η πρόκληση του εγχειρήματος Σύνταγμα 2.0 (δεύτερης γενιάς) προέκυψε το 2012 ως αναγκαιότητα από τις συντονίστριες ομάδων πολιτών κυρίες Μαίρη Καρατζά και Στεφανία Ξυδιά. «Ασχολούμαστε ενεργά από το 2009 με δράσεις αστικής αναγέννησης μέσα από τους κόλπους του «Imagine the City», διαπιστώνοντας έναν κοινωνικό αποκλεισμό που καταστέλλει τη δημιουργικότητα. Οι πολιτικές για τα αστικά θέματα αποφασίζονται μέσα σε κλειστά δίκτυα ισχύος» περιγράφει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Καρατζά, υπεύθυνη στρατηγικού σχεδιασμού. «Καταλήξαμε ότι για να αλλάξουμε τις πόλεις όπου ζούμε πρέπει να δούμε τι μας εμποδίζει μέσα στις διαδικασίες. Στην ουσία οι θεσμοί, οι νομοθεσίες και οι τρόποι που αυτές διαμορφώνονται».
Σε «ένα Σύνταγμα των πολιτών, όχι των πολιτικών» αναφέρθηκε πριν από δύο εβδομάδες και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Είναι όμως αυτό δυνατόν; Η Ισλανδία έδωσε πρόσφατα το παράδειγμα, εμπλέκοντας ενεργά τους πολίτες, χρησιμοποιώντας και τα social media. Επίσης η Φινλανδία με πρόσφατη τροποποίηση του Συντάγματος έγινε η πρώτη χώρα που επιτρέπει στους πολίτες να υποβάλλουν νομοθετικές προτάσεις στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση.
Αρχικά τα Εργαστήρια Πολιτών δημιουργήθηκαν για τη συλλογή ποιοτικών δεδομένων, δηλαδή απόψεων, αξιών, νέων ιδεών με τη μέθοδο του «world caf?». «Είναι εντυπωσιακό βγαίνοντας από το εργαστήριο να μας λένε οι συμμετέχοντες «μάθαμε να ακούμε»» επισημαίνει η νομικός κυρία Εβίκα Καραμαγκιώλη, επιστημονική συνεργάτρια του έργου. «Δημιουργούμε ουσιαστικά μια ανάγκη, εκμεταλλευόμενοι και το κοινωνικοπολιτικό momentum. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει δυναμική».
Στόχος είναι η πραγματοποίηση 30 εργαστηρίων πολιτών σε όλη την Ελλάδα, να ακολουθήσει μια πανελλήνια δημοσκόπηση για να αναδειχθούν οι επικρατέστερες απόψεις και προτάσεις για το Σύνταγμα από τους πολίτες, που θα οδηγήσουν στην τρίτη φάση, το Συντακτικό Φόρουμ Πολιτών. Μια τριήμερη σύνοδο τυχαία επιλεγμένων πολιτών, όπου θα διαμορφωθούν συγκεκριμένα άρθρα και θέσεις για το Σύνταγμα της Ελλάδας.
Τα τρία Εργαστήρια Πολιτών που υλοποιούνται αυτή την περίοδο υποστηρίζονται από τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς «Place Identity», «Culture Polis» και «Scify» και συγχρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες». Αποτελεί μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ (Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν) για την Ελλάδα με Διαχειριστή Επιχορήγησης το Ιδρυμα Μποδοσάκη. Στο πλαίσιο της οκτάμηνης χρηματοδότησης περιλαμβάνεται ακόμη η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα προσφέρει στις κοινότητες πολιτών ενημέρωση, υλικό, πρακτικές οδηγίες για τη διοργάνωση εργαστηρίων πολιτών, καθώς και τη δυνατότητα μεταξύ τους επικοινωνίας και συντονισμό σε κοινές προκλήσεις.
από: http://www.neasmyrnilive.gr/