Τρεις σημαντικοί Έπαινοι, σε μια χρονιά, από την Ακαδημία Αθηνών το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας μας, δεν είναι συνηθισμένο ή μάλλον σπάνιο. Και όμως δόθηκαν στο συμπολίτη μας Σταύρο Φωτάκη, Στρατηγό ε.α, για τρία αξιόλογα βιβλία ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου τα οποία είχε καταθέσει για αξιολόγηση. Τέτοιες προσπάθειες και διακρίσεις δεν πρέπει να μένουν απαρατήρητες, αλλά να προβάλλονται για παραδειγματισμό και ιδίως στη νεολαία μας.
Βιογραφικό: Γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη Αμαρίου Ρεθύμνου το 1941. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια το εξατάξιο γυμνάσιο Ρεθύμνου. Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην Πολεμική Αεροπορία.
Κατατάχτηκε στο σώμα της τ. Αστυνομίας Πόλεων, το 1965. Η δικτατορία των συνταγματαρχών τον απέλυσε το 1967, για καθαρά πολιτικούς λόγους. Εργάστηκε με επιτυχία στον ιδιωτικό τομέα για 8 χρόνια και εξελίχθηκε σε Διευθυντικό στέλεχος. Διώχτηκε και ως ιδιώτης, από το χουντικό καθεστώς για τα δημοκρατικά του φρονήματα. Επανήλθε στο αστυνομικό σώμα το 1975, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Διοικητής σε πολλές μάχιμες, ειδικές και επιτελικές υπηρεσίες.
Του απονεμήθηκαν έπαινοι από την υπηρεσία, για επιτυχημένη δραστηριότητα και όλα τα προβλεπόμενα αστυνομικά μετάλλια. Το 1981, πέτυχε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1991, η Σύγκλητος της Ακαδημίας Αθηνών του απένειμε έπαινο, για αξιόλογο συγγραφικό του έργο. Το 1998, προάχθηκε στο βαθμό του Υποστρατήγου και αποστρατεύτηκε, ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του. Τιμήθηκε από πολλούς φορείς, για την προσφορά του στη διατήρηση της εθνικής μας κληρονομιάς και της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Συμμετείχε και διακρίθηκε σε διαγωνισμούς στιχουργικής-ποίησης. Πολλά άρθρα του, ποικίλου περιεχομένου, έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο, κρητικό και τοπικό τύπο.
Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελαμπιανών Αθήνας, το 1997, συνέβαλε στην πολιτισμική αναβάθμισή του. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης (1997-1999 και 2001-2003), επέδειξε πλούσια και επιτυχημένη δραστηριότητα. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αηγιαννιωτών Αμαρίου Ρεθύμνου (2001-2003), αγωνίστηκε για την αναζήτηση, τη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου. Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ηλιούπολης (1999-2000), προσέφερε σημαντικά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Μέλος του Δ.Σ. του Συμβουλίου Πρόληψης Εγκληματικότητας (Σ.Π.Ε) στο Δήμο Ηλιούπολης (2000 - 2007), συμμετέχει στη μελέτη, το σχεδιασμό, την οργάνωση, το συντονισμό και την εφαρμογή πρωτοβουλιών πρόληψης της εγκληματικότητας.
Μέλος:
- του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων (2003-2004)
- της Παγκρητίου Ενώσεως
- του Πολιτιστικού Σωματείου "Πολιτιστική Κρήτη"
- του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής "Το Αρκάδι".
- της Aδελφότητας Κρητών Πειραιά "Η Ομόνοια"
- του Συλλόγου Κρητών Στιχουργών "Μιχάλης Καυκαλας"
- της Ένωσης Συντακτών Κρητικού Τύπου.
- της Παγκρήτιας Ένωσης Λογοτεχνών