Σε δίκη παραπέμπεται ο Δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, με την κατηγορία της παράνομης κατάληψης και ρύπανσης της δασικής έκτασης στην περιοχή «Θέατρο Βράχων ? Λατομεία Εργάνης», στη Β? Ζώνη Υμηττού, κατά τη θητεία του ως δήμαρχος.
Οι κατηγορίες βαρύνουν και τη διοίκηση της εταιρείας «Γήγερτον Α.Ε». Η υπόθεση δικάζεται στις 7 Μαΐου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και το Δασαρχείο Πεντέλης -που κατέθεσε μήνυση μετά από παρέμβαση της Επιτροπή Πολιτών Βύρωνα για την Προστασία του Υμηττού- ζητάει αποζημίωση 2.000 ευρώ από τον Δήμο Βύρωνα και 3.000 ευρώ από τη «Γήγερτον Α.Ε.».
Παρατημένοι κάδοι, μπάζα, σκουπίδια και άσφαλτος συνθέτουν το σκηνικό στην περιοχή «Θέατρο Βράχων ? Λατομεία Εργάνης», που έχει κριθεί αναδασωτέα, αλλά η διοίκηση του κ. Χαρδαλιά την μετέτρεψε σε απέραντο σκουπιδότοπο. Όπως καταγγέλλει ο Δημ. Σουλιώτης, μέλος της Διαδημοτικής Επιτροπής για την Προστασία του Υμηττού, «τα καπάκια των κάδων που είναι πεταμένα στην έκταση είναι από κάδους που αγοράστηκαν το 2010 και κόστισαν στον δήμο 300.000 ευρώ».
Προσθέτει, μάλιστα, ότι «οι παλιοί κάδοι πετάχτηκαν στα άχρηστα χωρίς να έχει γίνει καμιά αξιολόγηση, ενώ, σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων του δήμου, οι περισσότεροι από αυτούς μπορούσαν να επισκευαστούν και να χρησιμοποιηθούν», και τονίζει ότι «μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μεγάλο τμήμα από τους καινούργιους κάδους ξεχαρβαλώθηκε και αχρηστεύτηκε».
Για τη «Γήγερτον Α.Ε.», ο κ. Σουλιώτης καταγγέλλει ότι «το 2010, όταν ανέλαβε την εργολαβία των οδοστρώσεων στο Δήμο Βύρωνα, αξίας 3.000.000 ευρώ, ξήλωνε την άσφαλτο από τους δρόμους του Βύρωνα για να κάνει τις νέες ασφαλτοστρώσεις και έριχνε μπάζα στη δασική έκταση». Εκτιμά, μάλιστα, ότι «από την παρανομία αυτή η ?Γήγερτον? κέρδισε πολλά λεφτά και πιθανώς όχι μόνο η ?Γήγερτον??»
Για τις περιβαλλοντικές παραβάσεις ο κ. Σουλιώτης υπενθυμίζει ότι η Επιτροπή είχε καταθέσει το 2010 διάβημα διαμαρτυρίας στο Δασαρχείο Πεντέλης και στον Επιθεωρητή Περιβάλλοντος καταγγέλλοντας ότι «ο δήμαρχος, Ν. Χαρδαλιάς, είχε πλήρη γνώση για τις παράνομες ενέργειες του εργολάβου και ότι η εναπόθεση τόσο των μπάζων και της άχρηστης ασφάλτου στη Β? ζώνη Υμηττού όσο και η επικίνδυνη επίστρωση με τα υπολείμματα της μολυσμένης ασφάλτου σε έκταση 3-4 στρεμμάτων δίπλα από το Θέατρο Βράχων έχει γίνει με την πλήρη γνώση και συγκατάθεσή του, αλλά και σε γνώση των προϊσταμένων της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Βύρωνα».
«Μέχρι τότε, το αρμόδιο Δασαρχείο και οι εντεταλμένοι δασοφύλακες ?αγρόν ηγόραζαν? και με τη στάση τους, στην ουσία, συγκάλυπταν μεθοδικά τις παρανομίες της δημοτικής αρχής στον Βύρωνα, η οποία, όπως είναι γνωστό, βρισκόταν στην υπηρεσία των κυβερνήσεων του δικομματισμού και προστατευόταν από τις διεφθαρμένες ορδές των κρατικών υπηρεσιών και υπαλλήλων, υπουργούς και βουλευτές του δικομματισμού μαζί με τον κυβερνητικό κυρίως Τύπο, που υπηρετούσε τις αντιλαϊκές πολιτικές», στηλιτεύει ο κ. Σουλιώτης.
Καταγγέλλει, επίσης, ότι η δημοτική αρχή «στο πλαίσιο των γνωστών διευκολύνσεων της συναλλαγής και των καλών σχέσεων με πολλούς εργολάβους, χρησιμοποιούσε παράνομα και επί πολλά χρόνια όχι μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή της Εργάνης, αλλά και τον Κουταλά, όπως και τη μικρή έκταση του υδραγωγείου, που είναι επίσης πάνω ακριβώς από την επίμαχη περιοχή της Εργάνης, για την εξυπηρέτηση εργολάβων οικοδομικών εργασιών, ως χώρο αποθήκευσης οικοδομικών υλικών διαφόρων επιχειρηματιών, ως χώρο στάθμευσης φορτηγών αυτοκινήτων, εσκαφέων και μηχανημάτων ποικίλης ύλης, για τα κοντέινερς των εταιρειών Λιοσάτου, Κατσαμάκη, Ερμή και άλλων εταιρειών, αλλά και την αποθήκευση υλικών του Δήμου».
Πηγή: vironas.gr