Ο ισχυρός σεισμός (Μ=6,7) της 24ης Φεβρουαρίου 1981 καθώς και οι μεγαλύτεροι μετασεισμοί του (25 Φεβρουαρίου Μ=6,4 και 4 Μαρτίου Μ=6,3) προκάλεσαν καταστροφές σε Κορινθία, Βοιωτία, Αττική, Εύβοια και Φωκίδα.
Τα χωριά Περαχώρα (ΙΧ), Πίσια, Πρόδρομος έπαθαν μεγάλες ζημιές από τον κύριο σεισμό ενώ τα χωριά Πλαταιές και Καπαρέλι από τον μετασεισμό.
Σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 500. 85000 κτίρια περίπου υπέστησαν βλάβες (22554 κτίρια μη επισκευάσιμα).
Παρατηρήθηκαν σε διάφορα μέρη φαινόμενα ρευστοποίησης, καταρρεύσεις βράχων καθώς και ασθενές θαλάσσιο κύμα βαρύτητας. Κατά μήκος των νοτίων ακτών του κόλπου (περιοχή Περαχώρας) εντοπίστηκε μετά τον κύριο σεισμό επιφανειακή εκδήλωση του σεισμογόνου ρήγματος, μήκους 15km.
Μετά τον μετασεισμό της 4ης Μαρτίου παρατηρήθηκε επιφανειακή εκδήλωση του σεισμογόνου ρήγματος κοντά στις βορειοανατολικές ακτές του κόλπου, μήκους 15km και μέσης πτώσης κατά 60cm.
Κορινθιακός κόλπος,Αλκυονίδες Νήσοι,24 Φεβ.1981 (22.55?). Ένας σεισμός 6,6 Ρίχτερ ξεπηδάει και συγκλονίζει την Περαχώρα, το Βραχάτι, το Κιάτο, το Λουτράκι, την Κόρινθο, την Κινέττα, τα Μέγαρα και την Αθήνα.
Μετά από 6 ώρες σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 6,4 Ρίχτερ.
Στην Κινέττα καταρρέει 4όροφο ξενοδοχείο και μετά από μια πολύωρη διασωστική επιχείρηση, ανασύρεται ζωντανός από τους πυροσβέστες ο Βαγγέλης Μπούσουλας.
Στην Κόρινθο, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αφαίρεση ετοιμόρροπων τοίχων, σοβάδων και υαλοπινάκων, μεταφέρονται οικοσκευές από ετοιμόρροπα σπίτια, ενώ πυροσβεστικά οχήματα υδροδοτούν την Περαχώρα μετά από βλάβη που υπέστη το υδραγωγείο.
Στο Βραχάτι Κορινθίας, από τα ερείπια ξενοδοχείου που κατέρρευσε ανασύρονται νεκροί δύο γυναίκες και ένας νεαρός άνδρας.
Στην Αθήνα, το διήμερο μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, απεγκλωβίζουν 218 άτομα από ανελκυστήρες, βοηθούν στην απομάκρυνση ασθενών και ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, κατεβάζουν οικοσκευές από ετοιμόρροπες πολυκατοικίες, απομακρύνουν ετοιμόρροπα αντικείμενα, ενώ επεμβαίνουν για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών.
Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν το επόμενο διάστημα(με ισχυρότερο αυτόν της 4 Μαρτίου εντάσεως 6,4 Ρίχτερ) έθεσαν σε επιφυλακή το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος,για την αντιμετώπιση των καταστροφών.
Χιλιάδες Αθηναίοι έζησαν τουλάχιστον επί δυο μήνες σε σκηνές -από το φόβο νέου σεισμού- ή έμεναν σε πάρκα , πλατείες, ακόμη και στα αυτοκίνητά τους.
Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων ήταν 20 νεκροί εκ των οποίων οι περισσότεροι υπέστησαν καρδιακή προσβολή, ενώ οι υλικές ζημιές ανήλθαν στο ποσό των 45 δισεκατομμυρίων δραχμών.
πηγή: http://www.eaps.gr/