Tους καλοκαιρινούς μήνες είναι σχεδόν καθημερινά τα κρούσματα των λοιμώξεων από αλλοιωμένα τρόφιμα. Βακτήρια αλλά και ιοί που αναπτύσσονται στις τροφές συχνά ?σερβίρονται? στο πιάτο μας, προκαλώντας δυσάρεστες καταστάσεις, που πολλές φορές μπορεί να αποβούν απειλητικές για την υγεία μας.
Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πιο συχνές το καλοκαίρι, γιατί η υψηλή θερμοκρασία είναι ιδανική για τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροβίων. Τέσσερις ώρες είναι αρκετές για να προκληθεί λοίμωξη.
Τα συνήθη συμπτώματα των δηλητηριάσεων
- Ναυτία και εμετός
- Πόνος στην κοιλιά και διάρροια
- Εφίδρωση
Για την τροφική δηλητηρίαση δεν απαιτείται ειδική θεραπεία με φάρμακα, παρά μόνο δίαιτα για να σταματήσει η διάρροια. Επειδή ο εμετός και η διάρροια προκαλούν απώλεια υγρών και υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης, απαιτείται η χρήση ηλεκτρολυτικού διαλύματος από το στόμα για τις πρώτες 12-24 ώρες. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα συνεχίζουν, πρέπει να μεταβείτε σε νοσοκομείο ή σε κέντρο υγείας.
Ποια τρόφιμα είναι πιο ευαίσθητα το καλοκαίρι;
- Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
- Κρέας, κοτόπουλο, αυγά, θαλασσινά
- Τροφές με άμυλο (ρύζι, πατάτες κ.λπ.)
- Εμφιαλωμένα νερά. Οι φιάλες ενίοτε αποθηκεύονται σε ακατάλληλους χώρους με υψηλές θερμοκρασίες ή μεταφέρονται με μέσο που δεν διαθέτει ψυκτικούς θαλάμους.
Τι πρέπει να προσέχετε
- Τα παγωτά να μην είναι λιωμένα και παγωμένα ξανά και ο καταψύκτης τους να μην είναι εκτεθειμένος στον ήλιο.
- Αποφεύγετε φαγητά με μπαχαρικά και σάλτσες, γιατί είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη μικροβίων.
- Προσοχή στην ημερομηνία λήξης σε γάλα και εμφιαλωμένα νερά.
- Δοκιμάστε το φρέσκο γάλα πριν το χρησιμοποιήσετε. Καλό θα ήταν να το ζεστάνετε λίγο πριν το πιείτε, γιατί μόνο έτσι μπορείτε να καταλάβετε εάν είναι αλλοιωμένο. Αν έχει αλλοιωθεί, θα ?κόψει? αμέσως, κάτι που δεν θα φανεί εάν το καταναλώσετε κρύο.
- Μην αφήνετε ευαίσθητα τρόφιμα εκτός ψυγείου και μην τρώτε σε εστιατόρια που δεν γνωρίζετε.
- Τα ψάρια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην αλλοίωση, γι? αυτό, αν δεν καταναλωθούν αμέσως, πρέπει να καταψυχθούν.
Tips
- Επειδή το καλοκαίρι τρώμε συχνότερα σε εστιατόρια, ορισμένα από τα οποία συχνά δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες συντήρησης και ψύξης των τροφίμων αλλά και καθαριότητας στην παρασκευή της τροφής, κινδυνεύουμε ιδιαίτερα από τροφικές δηλητηριάσεις.
- Κατά την προετοιμασία του φαγητού πλένουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι, και κυρίως όταν μαγειρεύουμε ωμό κρέας, πουλερικά, ψάρια και αυγά.
το διαβάσαμε στο: ert.gr