Αυτό που χρόνια έλεγαν και κατήγγειλαν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, φαίνεται ότι θα γίνει τελικώς πράξη επί? Αριστερής κυβέρνησης. Όσες δημόσιες μονάδες υγείας δεν αποδίδουν, οι υπηρεσίες θα ανατίθενται στον ιδιωτικό τομέα.
της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Κάπως έτσι προέβλεπαν το κακό σενάριο για το ΕΣΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εδώ και χρόνια οι συνδικαλιστές του χώρου. Και όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν δοθούν εργαστήρια, ιατρεία και υπηρεσίες στονιδιωτικό τομέα.
Προβλέπεται άλλωστε ξεκάθαρα στο 3ο μνημόνιο που υπεγράφη. Γι αυτό και γιατροί και εργαζόμενοι είναι ανάστατοι για το εργασιακό τους μέλλον. Εξάλλου εάν δοθούν οι υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, το προσωπικό θα ?περισσεύει.
Λέει χαρακτηριστικά το 3ο μνημόνιο στη σελίδα 1022: «Για την αξιολόγηση των επιδόσεων των παρόχων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών, ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να συλλέγει και να δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία σε μηνιαία/τριμηνιαία βάση. Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οι αρχές θα εκπονήσουν εκτίμηση της ικανότητας του δημόσιου τομέα ανά περιφέρεια και ανά ειδικότητα και θα την χρησιμοποιήσουν για να επανεξετάσουν την ανάγκη γιαανάθεση σε ιδιωτικούς παρόχους ανά περιφέρεια·»
Οι γιατροί του ΠΕΔΥ είναι επί ποδός καθώς όλες οι πληροφορίες συντείνουν πως ηαξιολόγηση των δημοσίων μονάδων αν δεν έχει ξεκινήσει, ξεκινά άμεσα, ώστε στα μέσα του 2016 να γνωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές τι χρειάζεται και τι όχι στο δημόσιο σύστημα.
Το επιχείρημα των τροϊκανών είναι πως ο ιδιωτικός τομέας και κοστίζει λιγότερο καιαποδίδει συντομότερα.
Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που επικρατεί στους γιατρούς του ΠΕΔΥ και όχι μόνο, είναι τα όσα λένε τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ):
« η διάταξη η οποία αποτελεί πλέον αναγκαστικό προαπαιτούμενο για την επικείμενη αξιολόγηση όλων των Δημόσιων Παρόχων Υγείας, περιλαμβανομένων και των Μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ, ενέχει εν δυνάμει κίνδυνο για το εργασιακό μέλλον όλων μας, εφόσον κριθούν με τη διάταξη μη παραγωγικές και κατά συνέπεια καταργηθούν».
Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους γιατρούς να είναι σε εγρήγορση ώστε να μη βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.
http://www.healthreport.gr/