Ηλιούπολη 16 Γενάρη 2015
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Απορρίφθηκε, τελικά, για καθαρά προεκλογικούς λόγους - όπως άλλωστε παραδέχθηκε η ίδια η αντιπεριφερειάρχης - και με επιχείρημα που δεν έρχεται σε σύγκρουση με τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΔΕΗ, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) σχετικά με τον υπερδιπλασιασμό της τάσης του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Ηλιούπολης από 150 kV σε 400 kV.
Εισηγούμενος το θέμα περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, εντόπισε το πρόβλημα μόνο στο ότι δεν εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια χωροθέτησης του έργου, τη στιγμή που η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας είχε δώσει ήδη θετική γνωμοδότηση. Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμιόνη Κυπριανίδου, ομολόγησε πως η απόρριψη της εισήγησης σχετίζεται με το γεγονός ότι αυτή ήρθε προεκλογικά, γεγονός που προφανώς δημιουργεί πρόβλημα στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Κι ενώ η απόρριψη της σχετικής μελέτης δεν σημαίνει και απομάκρυνση του ΚΥΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα, Χ. Καπάταης, προσπάθησε να αποδείξει πως η προεκλογική δέσμευση της παράταξής του για απομάκρυνση του ΚΥΤ είναι το ίδιο με την απόρριψη της ΜΠΕ.
Παίρνοντας το λόγο, η δημοτική σύμβουλος Ηλιούπολης με το ΚΚΕ, Τασία Τσατσούλη, υπογράμμισε πως οι αγώνες των κατοίκων της περιοχής μετρούν 12 χρόνια, όταν από το 2003 η τότε κυβέρνηση προσπαθούσε να προχωρήσει στον υπερδιπλασιασμό της τάσης. Χαρακτήρισε ως λειψή την εισήγηση της Διοίκησης γιατί, όπως είπε, η ΜΠΕ ασχολείται με την εναλλακτική χωροθέτηση αλλά την απορρίπτει ως κοστοβόρα, τόνισε πως υπάρχουν σε αυτή οι βλαπτικές συνέπειες που υπάρχουν για τους κατοίκους και την περιοχή και πως δεν έχουν ληφθεί υπόψιν μετρήσεις στα 400 kV που θέλει η ΔΕΗ να μετατρέψει το συγκεκριμένο ΚΥΤ.
Επισήμανε, μάλιστα, πως το 2003 το επιχείρημα του υπερδιπλασιασμού ήταν οι ανάγκες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ τώρα είναι οι «μεγάλες ροές από τον ΑΗΣ του Λαυρίου» που σχετίζονται με την επιχειρηματική δράση και την εμπορευματοποίηση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου.
Από την πλευρά της, η περιφερειακή σύμβουλος του ΚΚΕ, Χριστίνα Αγγελονίδη, στάθηκε στην άρνηση που έχει συναντήσει το έργο από δύο γενιές της ευρύτερης περιοχής και υπογράμμισε την ομολογία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για την ακαταλληλότητα της θέσης «καθώς σημειώνει ότι το 1967 και το 1974 που έγιναν οι αντίστοιχες απαλλοτριώσεις του χώρου, η περιοχή ήταν τελείως ακατοίκητη και στον Υμηττό δεν είχαν οριστεί προστατευόμενες ζώνες, ενώ τώρα εμπίπτει στη ζώνη Β' Προστασίας του Υμηττού και ένα μικρότερο μέρος στη ζώνη Α' απολύτου προστασίας».
Συνέχισε λέγοντας πως «προκειμένου να περιορίσει της λαϊκές αντιδράσεις, η νέα ΜΠΕ επικαλείται κινδύνους μπλακ άουτ από την καθυστέρηση του έργου, οι οποίοι όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε όλη την πολυετή περίοδο κατά την οποία το έργο παραμένει ανολοκλήρωτο σε σχέση με τον αρχικό του σχεδιασμό». Και ανέφερε πως όπως τονίζεται στην ΜΠΕ «η αναγκαιότητα αυτή (σ.σ. του εφοδιασμού των πολιτών και επιχειρήσεων με ενέργεια), ιδίως ως προς τις βιομηχανίες μιας χώρας, ολοένα εντείνεται προς το σκοπό της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, στα πλαίσια της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και απαιτούμενης ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».
Κλείνοντας η Χρ. Αγγελονίδη είπε πως «η σημερινή πρόταση της Περιφερειακής Αρχής είναι απορριπτική, γιατί δεν εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια χωροθέτησης. Θεωρούμε ότι συμφωνείτε επί της ουσίας με την εισήγηση, απλώς προσωρινά την απορρίπτετε για λόγους προεκλογικούς. Εμείς την απορρίπτουμε συνολικά τη Μελέτη».