Περίσσεψε φαγητό; Παρ' το μαζί σου!

Υγεία 10 Φεβρουαρίου 2014

Σαφώς, καλό είναι να παραγγέλνουμε φαγητό με σύνεση και μέτρο όταν τρώμε εκτός σπιτιού. Ωστόσο, ακόμα και αν μείνει φαγητό στα πιάτα, η μάχη δεν έχει χαθεί! Μπορείς πάντα να ζητήσεις το φαγητό σου σε πακέτο, μία πράξη με πολλαπλά οφέλη.


Σκηνή σε εστιατόριο. Το γεύμα μόλις τελείωσε και εσύ και η παρέα σου διαπιστώνετε ότι είσαστε απειλητικά περιτριγυρισμένοι από μισοτελειωμένες μερίδες μέσα σε μισογεμάτα πιάτα. Μαζί με τα χρήματα σου θλίβεσαι για το «χαμένο φαγητό», αποτέλεσμα κακών υπολογισμών και μίας επαναλαμβανόμενης λάθος τάσης να «παραγγείλουμε κι άλλα για να μας φτάσουν!».

Ναι, η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας ή αλλιώς είναι πάντα καλύτερο να παραγγείλετε με σύνεση τις μερίδες. Πάραυτα, ακόμα και αν μείνει φαγητό στα πιάτα, δεν είναι αργά! Μπορείς πάντα να ζητήσεις το φαγητό σου σε πακέτο, μία πράξη με πολλαπλά οφέλη για όλους.

Όπως σημειώνει και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ στον δεκάλογο κατά της σπατάλης «Ζητήστε από τον εστιάτορα να βάλει σε συσκευασία ό,τι δεν φάτε, για να τα φάτε αργότερα. Αν δεν θέλετε να τα φάτε αμέσως, αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη σας. Δυστυχώς, σε αντίθεση με άλλες πλούσιες χώρες, ελάχιστοι Έλληνες παίρνουν μαζί τους το περισσευούμενο φαγητό τους από τα εστιατόρια (στις ΗΠΑ το ποσοστό αγγίζει το 50%).»

Αλλά μη σταματήσεις εδώ! Η αποστολή σου έχει συνέχεια: Εκτύπωσε το αφισάκι και ζήτησε από τον ιδιοκτήτη του αγαπημένου εστιατορίου σου να το αναρτήσει. Ας συμμαχήσουμε όλοι ομαδικά στον αγώνα κατά της σπατάλης τροφίμων! «Παρ'το μαζί σου», δεν είναι ντροπή!

Δες εδώ γιατί να πάρεις μαζί σου το φαγητό φεύγοντας:

-Το γεγονός ότι δεν μπόρεσες να τελειώσεις το φαγητό σου δεν σημαίνει πως ό,τι μένει στο πιάτο παύει να είναι δικό σου ή ότι είναι ντροπή και μίζερο να ζητήσεις το φαγητό σου σε πακέτο. «Φυσικά και όταν βγαίνετε έξω για φαγητό να μην ντρέπεστε να παίρνετε μαζί σας φεύγοντας ό,τι έχει περισσέψει!» σχολίασε εύστοχα ο Ηλίας Μαμαλάκης συζητώντας για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων.

-Το πιθανότερο είναι ότι ο εστιάτορας θα οδηγήσει μηχανικά και άδοξα το φαγητό που αφήνεις πίσω σου στα σκουπίδια. Είναι άλλωστε φαγητό που δεν μπορεί να ξανασερβιριστεί ούτε και να αξιοποιηθεί με κάποιον άλλο τρόπο από το κατάστημα. Γιατί να μην το αξιοποιήσεις εσύ συνδυάζοντας το με μία σαλάτα ή κάποιο ορεκτικό που έχεις ήδη στο ψυγείο σου;

-Παίρνοντας πακέτο, θα έχεις φαγητό για την επόμενη ημέρα! Ακόμα, αν το βάλεις στην κατάψυξη θα έχεις μία έτοιμη λύση για μία ημέρα που δεν θα προλαβαίνεις να μαγειρέψεις κάτι! Έτσι εξοικονομείς και χρόνο και χρήματα!

-Αφήνοντας φαγητό πίσω κάνεις κακό και στο περιβάλλον. Απαιτήθηκαν φυσικοί πόροι κι ενέργεια για να φτάσει το φαγητό στο πιάτο σου, που έτσι πάνε κυριολεκτικά χαμένοι. Σκέψου μάλιστα ότι τροφές που οδηγούνται σε χωματερές εκλύουν μεθάνιο στην ατμόσφαιρα το οποίο και επιδρά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

-Ηθικά, το να πετάς φαγητό ενώ κοντά σου κάποιος πεινάει δεν είναι ό,τι καλύτερο. Λοιπόν τι λες; Όταν το 1/3 του πληθυσμού ζει κάτα ή κοντά στο όριο της φτώχειας, δεν είναι κρίμα να πετάξεις φαγητό;

Μη διστάσεις...πάρτο μαζί σου φεύγοντας και κάνε μία καλή πράξη.

Θα θυμάσαι ίσως ότι μερικά εστιατόρια δίνουν ήδη την επιλογή της «μισής μερίδας» ενώ αν έχεις παιδιά είναι καλό να συζητήσεις μαζί τους τι προτιμάνε να φάνε και να δεις μήπως μπορείς να μοιραστείτε κάτι αν δεν πεινάς ιδιαίτερα. Σπάνια κάποιο εστιατόριο να «επιβάλλει» ο καθένας να παραγγείλει τη δική του μερίδα. Υπάρχουν μάλιστα εστιατόρια στο εξωτερικό που σε χρεώνουν πρόσθετα αν αφήσεις φαγητό στο πιάτο!


http://kalyterizoi.gr/mission/perissepse-fagito-par-mazi-soy#sthash.2yQmCxqB.dpuf

Προβλήθηκε 857 φορές