Μια εξαιρετική ευκαιρία δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να ελέγξει το θέμα της πολιτικής πολυφωνίας στα δελτία ειδήσεων των καναλιών, πολύ περισσότερο μάλιστα που όλες σχεδόν οι σχετικές αποφάσεις του των τελευταίων χρόνων εκπίπτουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κι αυτό γιατί το ΣτΕ θεωρεί ότι είναι στοιχείο της «δημοσιογραφικής ελευθερίας» η προβολή ή μη ενός κόμματος, δηλαδή ότι οι δημοσιογράφοι έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη για τη μετάδοση ή όχι μιας είδησης και ότι η παρεμβάσεις του ΕΣΡ (δηλαδή τα πρόστιμα που επιβάλλει για μειωμένη προβολή πολιτικών κομμάτων) περιορίζουν την ελευθερία του δημοσιογράφου.
Να ελεγχθούν τα κανάλια από το ΕΣΡ για απόκρυψη είδησης
Ο Πάνος Σκουρλέτης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ με την προσφυγή του ζητάει την παρέμβαση του ΕΣΡ για τη σιωπή που κράτησαν τα κανάλια και τα ενημερωτικά ραδιόφωνα στην πλειονότητά τους επί τέσσερις ημέρες (εξαιρουμένης της ημέρας της απεργίας) σχετικά με την κατάθεση της τροπολογίας που ευνοεί σκανδαλωδώς τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, τη συζήτηση στη Βουλή και τελικά την ψήφισή της, από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ζητάει επίσης την παρέμβαση του ΕΣΡ για την απόκρυψη της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Να αποσυρθεί αμέσως το κυβερνητικό μπόνους προς τη μιντιακή διαπλοκή».
Σε αυτή την παρέμβαση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και έναν σημαντικό σύμμαχο, την ΕΣΗΕΑ. Τη συνδικαλιστική και επαγγελματική Ένωση των δημοσιογράφων, η οποία με δημόσια επιστολή της προς τους διευθυντές ειδήσεων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και εφημερίδων καταγγέλλει την αποσιώπηση της νέας ρύθμισης, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «ουσιαστική» για τους πολίτες και για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Η ΕΣΗΕΑ, ίσως το πλέον θεσμικά αρμόδιο όργανο, αποφαίνεται περί της «δημοσιογραφικής ελευθερίας» και στηλιτεύει τη μη μετάδοση σημαντικής είδησης.
Το ΕΣΡ καλείται έτσι, διαθέτοντας σημαντικό οπλοστάσιο απέναντι στο ΣτΕ, να αποφανθεί σχετικά με την πολιτική των καναλιών και για το εάν η απόκρυψη είναι σύννομη ή όχι. Να αποφανθεί δηλαδή εάν η απόκρυψη «ουσιαστικής» είδησης ανήκει στη σφαίρα της «δημοσιογραφικής ελευθερίας» ή της δημοσιογραφικής αυθαιρεσίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα το ΣτΕ ακύρωσε πρόστιμο που είχε επιβάλλει το ΕΣΡ στο Mega για μειωμένη προβολή του ΚΚΕ σε σχέση με το εκλογικό του ποσοστό. Το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτό το επιχείρημα του σταθμού ότι το επίμαχο τρίμηνο δεν υπήρχαν «σημαντικές ειδήσεις» από την πλευρά του κόμματος, γι' αυτό και η μειωμένη προβολή. Το ΣτΕ βέβαια δεν ασχολήθηκε με το πώς άλλα τηλεοπτικά κανάλια την ίδια περίοδο είχαν επαρκή προβολή του ΚΚΕ. Προφανώς προβάλλοντας... ασήμαντες ειδήσεις.
Η αντίφαση αυτή στις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου είναι δυνατόν να αναδειχθεί μετά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, εάν βέβαια το ΕΣΡ έχει τη βούληση να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που του δίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ.
Επιστολή του Πάνου Σκουρλέτη στο ΕΣΡ: Ελέγξτε εάν τα κανάλια τηρούν τον νόμο περί αντικειμενικής ενημέρωσης
Με επιστολή του στον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σημειώνει την απουσία της είδησης για την ψήφιση της τροπολογίας - μπόνους για τα ΜΜΕ στη Βουλή. Στην επιστολή του σημειώνει:
«Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, καθώς και οι ειδησεογραφικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, από τα δελτία ειδήσεων που προβάλλουν δεν προέβησαν σε κανενός είδους δημοσιογραφική προβολή του νέου νόμου για τα ΜΜΕ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Την παρατήρησή μας αυτή επισημαίνει με ανακοίνωσή της και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), με ανοικτή επιστολή της προς τους διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης, την Παρασκευή 8 Αυγούστου 2015, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει: 'Το συγκεκριμένο θέμα υποβαθμίστηκε παρά τη σπουδαιότητά του και τη σφοδρότητα της κριτικής' και παρακάτω '...θέματα όπως η συγκέντρωση ελέγχου στα ενημερωτικά μέσα και οι συμπράξεις επιχειρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι θέματα ουσιαστικά, που πρέπει να τύχουν της κατάλληλης προβολής στην κοινωνία. Όχι για εμάς, αλλά για τους πολίτες και τη δημοκρατία'.
(Επισυνάπτουμε την ανοιχτή επιστολή)
Κύριοι
* Επειδή η υποβάθμιση, πολύ περισσότερο η παντελής έλλειψη προβολής, ανάδειξης και σχολιασμού ειδήσεων αποτελεί σοβαρή παράλειψη των ΜΜΕ και αφορά τη λειτουργία των θεσμών και της δημοκρατίας.
* Επειδή συχνά στο παρελθόν αποφάσεις του συμβουλίου σας σχετικές με την πολιτική πολυφωνία στα δελτία ειδήσεων έχουν εκπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για διαφορετικούς λόγους, συχνά αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των δημοσιογράφων να αξιολογούν τα προς μετάδοση γεγονότα.
* Επειδή η δημόσια ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, της συνδικαλιστικής και επαγγελματικής ένωσης των δημοσιογράφων, λαμβάνοντας υπόψη το καταστατικό και τους κώδικες δεοντολογίας, απεφάνθη ότι πρόκειται περί 'ουσιαστικού θέματος' το οποίο 'υποβαθμίστηκε'.
* Επειδή τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ το διάστημα από 1.8 έως 4.8, καθώς και 6.8.2014 αγνόησαν παντελώς και δεν ενημέρωσαν ως όφειλαν το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κοινό τους για μια σειρά επίμαχων θεμάτων όπως:
- Την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
- Σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ της 4.8.2014 με τίτλο 'Να αποσυρθεί αμέσως το κυβερνητικό μπόνους προς τη μιντιακή διαπλοκή' (επισυνάπτεται).
- Τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, τις αντιδράσεις των κομμάτων και την ψήφισή του από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
- Τους λόγους της απεργίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ στις 5 Αυγούστου, καθώς και τις σχετικές ανακοινώσεις τους.
Ζητούμε από το συμβούλιό σας να εξετάσετε τα πραγματικά περιστατικά στις παραπάνω ημερομηνίες για τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας και των ειδησεογραφικών ραδιοφωνικών σταθμών και να αποφανθείτε εάν η μη μετάδοση της είδησης είναι σύμφωνη ή όχι με την ισχύουσα ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία".
από: η Αυγή