Οι μαθητές διαμαρτύρονται για το «Νέο Σχολείο», την Τράπεζα Θεμάτων, τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση.
Να σημειωθεί ότι από την Δευτέρα (03/11/2014) οι μαθητές έχουν μπει στον χορό των κινητοποιήσεων με καταλήψεις σχολείων και πορείες σε όλη την χώρα.
Την Τρίτη, 364 σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη, από 500 που ήταν -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας- την πρώτη ημέρα κινητοποιήσεων.
Εχθές (05/11/2014) η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζήτησε την παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελέων για τις καταλήψεις στα σχολεία προκειμένου να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων.
Από την μεριά του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος κρατά αποστάσεις από την εισαγγελική παρέμβαση του Αρίου Πάγου δηλώνοντας ότι «δεν καλέσαμε εμείς την εισαγγελία να παρέμβει».
Έπεσε η σελίδα "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ,ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ" στο Facebook, η οποία λειτουργούσε ως κέντρο επικοινωνίας, συντονισμού των κινητοποιήσεων και πληροφόρησης των μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις σχολείων, σε όλη την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί επικοινωνία του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον προϊστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη.
"Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου επικοινώνησα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και με τον κ. Μανώλη Σφακιανάκη και τους είπα ότι αν είναι μαθητική η σελίδα στο facebook έχει καλώς, είναι η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας από μαθητές. Αν, όμως, είναι ένας άνθρωπος μίας άλλης ηλικίας που θέλει να καθορίσει την λειτουργία των σχολείων τότε υπάρχει πρόβλημα. Ζήτησα το σχετικό έλεγχο. Αυτό έγινε προς τον κ. Σφακιανάκη χθες το βράδυ και μετά την συζήτηση που είχαμε, σήμερα το πρωί προς την κα Κοτζαμάνη", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.