Πλέγμα δράσεων ενημέρωσης, καταπολέμησης του στίγματος και προαγωγής της τακτικής εξέτασης, με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα AIDS -, υλοποιεί ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».
Παράλληλα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υλοποιεί εκστρατεία πρόληψης για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τον HIV/AIDS.
Το θέμα της ενημερωτικής καμπάνιας είναι για τρίτη συνεχή χρονιά η φράση «Μηδένισέ το» μέσω της δημιουργίας διαδικτυακού εθελοντισμού, όπου οι συμμετέχοντες ενημερώνουν ο ένας τον άλλο σχηματίζοντας ένα κίνημα όπου διαχέεται η πληροφορία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε μια συμβολική κίνηση ευαισθητοποίησης οι τρεις μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πατρέων, θα τοποθετήσουν αύριο ειδικά μεγάλα πανό στις προσόψεις των δημαρχιακών μεγάρων με το μήνυμα «Όνειρό μας να δώσουμε τέλος στο HIV/AIDS».
Παράλληλα, με πρωτοβουλία της «Θετικής Φωνής», το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου θα αποτυπωθεί στο Λευκό Πύργο με ειδικό φωτισμό λέιζερ η κόκκινη κορδέλα, που συμβολίζει την προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το AIDS.
Επιπλέον, τα Κέντρα Πρόληψης για τον HIV «Checkpoint» θα παρέχουν δωρεάν εξετάσεις HIV και διανομή δωρεάν προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού προς τους δημότες οκτώ πόλεων, και συγκεκριμένα, αύριο θα βρίσκονται στον Πύργο, στην Αμαλιάδα, στην Κατερίνη και στο Βόλο, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στην Πάτρα και στο Αίγιο και την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου στο Μεσολόγγι και στο Αντίρριο.
Στην Αθήνα, μέλη και εθελοντές της «Θετικής Φωνής» θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό και δωρεάν προφυλακτικά στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω, στην Πανόρμου, στον Ευαγγελισμό, στη Δάφνη, στον Άγιο Δημήτριο, στη Νερατζιώτισσα, στο Μαρούσι, στους Αμπελόκηπους, στον Κεραμεικό, στη Νέα Σμύρνη, στο Χαλάνδρι, στη Γλυφάδα, στο Πάντειο, στη Νομική Σχολή, στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας και στο Οικονομικό Πανεπίστημιο.
Το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου το ραντεβού δίνεται στις 18:30 στο Μοναστηράκι, όπου μέλη και εθελοντές της «Θετικής Φωνής», του «Κέντρου Ζωής» και της «PRAKSIS» θα σχηματίσουν στην πλατεία την κόκκινη κορδέλα, σύμβολο ευαισθητοποίησης για το AIDS.
Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχες δράσεις θα λάβουν χώρα στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Μηχανιώνα, στο Ελευθέριο-Κορδελιό και στην Καλαμαριά.
Τοπικές, συνεργαζόμενες οργανώσεις θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό και δωρεάν προφυλακτικά σε κεντρικά σημεία στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στην Καβάλα, στην Χαλκίδα, στη Ρόδο, στα Χανιά, στην Τρίπολη, στη Λήμνο, στη Λευκάδα, στα Γρεβενά, στον Βόλο, στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στην Κοζάνη, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Ορεστιάδα, στην Αλεξανδρούπολη και στα Μουδανιά Χαλκιδικής.
Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» επιχειρεί την ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου και διεκδικεί την ικανοποίηση των αιτημάτων των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, εστιάζοντας στη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στην αντιρετροϊκή αγωγή, στην υιοθέτηση από την Ελλάδα των διεθνών και ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών, που υποδεικνύουν την πρώιμη έναρξη αντιρετροϊκής θεραπείας από τη στιγμή της διάγνωσης, στην αντιμετώπιση του προβλήματος υποστελέχωσης και έλλειψης αντιδραστηρίων για την μέτρηση του ιικού φορτίου, καθώς και αναλώσιμου ιατρικού υλικού που παρατηρείται σε Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων, στην χάραξη και υλοποίηση ενός νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το HIV/AIDS, που θα καλύπτει στρατηγικά όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την εξάπλωση του ιού, την υποστήριξη των οροθετικών ατόμων και την πρόληψη.
Λίγα λόγια για την ημέρα αυτή:
Παρά τις σημαντικές προόδους που έχουν σημειωθεί, ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS, συνεχίζει να είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά για τις χώρες με μέσο και χαμηλό ΑΕΠ.
Εκεί καταγράφονται διαγνώσεις χιλιάδων νέων κρουσμάτων κάθε χρόνο, ενώ οι μικρότερης ηλικίας γυναίκες στην υποσαχάρια Αφρική διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.
Η 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS έχει θεσπιστεί για να ενωθεί ο κόσμος στον αγώνα εναντίον του HIV, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1984, να δείξει αλληλεγγύη στους οροθετικούς αλλά και να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του AIDS.
Τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο σε μια σειρά νέων στόχων παγκοσμίως στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον τερματισμό της επιδημίας του AIDS έως το 2030.
Ακολουθούν δέκα στοιχεία σχετικά με το AIDS το 2015 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την UNICEF και το UNAIDS:
Παγκοσμίως περίπου 36,9 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα οροθετικοί, ανάμεσά τους και 2,6 εκατομμύρια παιδιά.
Εκτιμάται ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από τον HIV το 2014.
Υπολογίζεται ότι 34 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν λόγω του HIV και του AIDS, από τους οποίους 1,2 εκατομμύρια υπέκυψαν το 2014.
Ο αριθμός των θανάτων εφήβων και παιδιών από AIDS έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια.
Το AIDS είναι η υπ' αριθμόν ένα αιτία θανάτου των εφήβων στην Αφρική και η δεύτερη αιτία θανάτου της ίδιας πληθυσμιακής κατηγορίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην υποσαχάρεια Αφρική, την περιοχή όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη εξάπλωση της επιδημίας, τα επτά στα δέκα νέα κρούσματα στην ηλιακή ομάδα 15-19 ετών είναι κορίτσια.
Στις αρχές του 2015, 15 εκατομμύρια άνθρωποι λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία, έναντι 1 εκατομμυρίου το 2001.
Παρά την ευρεία διαθεσιμότητα εξετάσεων για τον HIV, μόλις το 51% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον HIV γνωρίζουν ότι είναι οροθετικοί.
Η παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης του HIV εκτιμάται ότι απέτρεψε 30 εκατομμύρια νέες μολύνσεις και σχεδόν 8 εκατομμύρια θανάτους από το 2000.
Το 2015 η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα που κηρύχθηκε επισήμως ότι κατάφερε να εξαλείψει πλήρως τη μετάδοση του HIV από τις μητέρες στα νεογνά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters