Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 29 Απριλίου 2014

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών - 30 Απριλίου 2014

«Η κακομεταχείριση των παιδιών με τη μορφή της σωματικής και ψυχολογικής βίας από τους γονείς παραμένει συχνό φαινόμενο», σύμφωνα με τους διοργανωτές, «και το πιο ανησυχητικό είναι ότι απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό οι πολιτικές πρόληψης και οι δομές αντιμετώπισης, όπως κι ένας ενιαίος εθνικός φορέας για καταγραφή αναφορών για κακοποίηση παιδιού και αντιμετώπιση του φαινομένου».

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, συγκλίνουν ως προς τα εξής στατιστικά δεδομένα (με εξαίρεση την περίπτωση της Σουηδίας):

**Η σωματική τιμωρία χρησιμοποιείται ακόμη σε μεγάλο βαθμό. Οι ενήλικοι (γονείς) από 47% ώς 84% αποδέχονται ότι χρησιμοποιούν τη σωματική τιμωρία. Τα παιδιά δηλώνουν σε ποσοστό από 53% ώς 93% ότι έχουν υποστεί σωματική τιμωρία από τους γονείς τους.

**Η σωματική τιμωρία είναι ανεκτή από την κοινωνία. Μεταξύ 70% και 99% οι ενήλικοι που απάντησαν στις έρευνες είπαν ότι είναι αποδεκτό να χτυπούν τα παιδιά τους.

Οι χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουν απαγορεύσει με νόμο τη σωματική τιμωρία των παιδιών είναι: Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Κύπρος, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία, Λετονία, Ουγγαρία, Κροατία, Αυστρία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Ρουμανία, Ουκρανία.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός ερευνών για το θέμα της σωματικής τιμωρίας των παιδιών. Ομως το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το 1997, είχε διεξαγάγει σχετική έρευνα στην περιοχή της Αττικής σε μαθητές δημοτικών σχολείων και τους γονείς τους. Από αυτή αναδείχθηκε ότι 65,5% των γονέων χρησιμοποιούσαν τη σωματική τιμωρία των παιδιών τους, ενώ σε πιο πρόσφατη έρευνα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε διαφορετικό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα γονέων μαθητών Α' Γυμνασίου σε νησιά του Βόρειου Αιγαίου, βρέθηκε πως η σωματική τιμωρία στην οικογένεια, παρά την απαγόρευσή της από τον νόμο 3500/06, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως (53%), παρότι οι γονείς γνωρίζουν ότι δεν είναι δόκιμο και σκόπιμο να χτυπούν τα παιδιά τους.

 

Προβλήθηκε 544 φορές