Δεν μιλούσε προς την κυβέρνηση των Α.Σαμαρά και Ε.Βενιζέλου (αν και στη ΝΔ οι περισσότερι θεωρούν ότι πρόκιεται για κυβέρνηση Ε.Βενιζέλου με "βτρίνα" τον Α,Σαμαρά) ο Πάπας Φραγκίσκος, αλλά αυτά που είπε αφορούσαν αυτούς 100%:
"Η ανεργία φέρνει πόνο και στερεί από τον άνθρωπο την αξιοπρέπειά του. Συγχωρήστε με αν χρησιμοποιώ δυνατές λέξεις, αλλά εκεί όπου δεν υπάρχει δουλειά, δεν υπάρχει αξιοπρέπεια." είπε και σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που "μετράει 1.350.000 ανέργους (επίσημη ανεργία, η ανεπίσημη είναι μεγαλύτερη) και 450.000 οικογένειες δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο μέλος, αυτή η ομιλία εξηγεί πολλά για το που έχουμε φτάσει και κυρίως το που πάμε.
Εξηγεί πως έχουμε φτάσει ένα βήμα πριν κάνουμε πράξη αυτπο που οι εχθροί της χώρας επιθυμούν: Να χύνουμε ό ένας το αίμα του άλλου. Και πόσο φοβούνται οι προνομιούχοι ότι μια εξέγερση ή μια "στραβή" στις εκλογές μπορεί να ανατινάξει τα προνόμίά τους...
Ο ποντίφηκας, επισκεπτόμενος στην Σαρηνία είχε μια αναπάντεχη συνάντησή με ανέργους, ανάμεσα στους οποίους ήταν εργάτες ορυχείων που φορούσαν τα κράνη τους και ανέργους και του μίλησαν για την άθλια κατάστασή τους.
Ενας από τους ανέργους, ο 45χρονος Φραντσέσκο Ματάνα, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος έχασε πριν από τέσσερα χρόνια τη δουλειά του σε μια εταιρεία εναλλακτικών πηγών ενέργειας, βγήκε μπροστά από το πλήθος και με τη φωνή του να τρέμει, είπε στον Πάπα με δάκρυα στα μάτια: "Δεν αντέχω άλλο Άγιε Πατέρα. Η ανεργία με καταπιέζει και με φθείρει ως τα βάθη της ψυχής του. Xάνω την ίδια μου την ψυχή. Σώσε μας"!
Τότε ο Φραγκίσκος, άφησε κατά μέρος το χειρόγραφο της ομιλίας του και αυτοσχεδίασε για σχεδόν 20 λεπτά, καλώντας τους ανέργους να δώσουν μάχη για την εργασία, λέγοντας πως η ανεργία φέρνει «πόνο» και στερεί από τον άνθρωπο την «αξιοπρέπεια».
"Βρήκα πολύ πόνο εδώ... Σε κάνει αδύναμο και σου στερεί την ελπίδα", είπε. "Συγχωρήστε με αν χρησιμοποιώ δυνατές λέξεις, αλλά εκεί όπου δεν υπάρχει δουλειά, δεν υπάρχει αξιοπρέπεια".
«Δεν θέλουμε αυτό το παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα που μας κάνει τόσο κακό», τόνισε απευθυνόμενος στο πλήθος ο Πάπας, ο οποίος αργότερα χοροστάτησε μιας λειτουργίας στην οποία παρέστησαν περίπου 300.000 άνθρωποι έξω από τον καθεδρικό ναό της πόλης.
Η ανεργία στη Σαρδηνία υπερβαίνει το 18% του ενεργού πληθυσμού (είναι 12% στην Ιταλία) και φτάνει το 51% μεταξύ των νέων. Στην Ελλάδα έχει φτάσει το 27,5% και στους νέους το 65%!
Ποιος να μιλήσει για αξιοπρέπεια στην Ελλάδα;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr