Σε αναβρασμό βρίσκονται οι υπάλληλοι στους ΟΤΑ και κυρίως στους δήμους εξαιτίας των σχεδίων του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την εκχώρηση κοινωνικοπρονοιακών δομών στους ιδιώτες (outsourcing).
Άλλωστε, αυτό αναφέρεται σαφέστατα και στη Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014-2016, με την αιτιολογία του εξορθολογισμού της Δημόσιας Διοίκησης και της μείωσης του μισθολογικού κόστους: «Ξεκάθαρη είναι και η πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να περιορίσει περαιτέρω το εύρος παρέμβασης του δημόσιου τομέα (είτε μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, είτε μέσω εκχώρησης αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών προς τον ιδιωτικό τομέα, τον τρίτο τομέα ή σε μεικτά σχήματα)», αναφέρεται.
Αυτό με λίγα λόγια, σημαίνει πως η κυβέρνηση και ο -μισθοδοτούμενος από το Δημόσιο- αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης βάζουν στο στόχαστρο υπηρεσίες που κατά βάση υλοποιούνται από εργαζόμενους στους ΟΤΑ.
Μάλιστα, εάν τα συνδυάσει κανείς με τη διάτρητη αξιολόγηση στις δομές των δήμων αλλά και με το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων είναι χαμηλών προσόντων (στην πλειονότητά τους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, άρα και σε μειονεκτική θέση έναντι άλλων εκτός ΟΤΑ), είναι λογικό στους κόλπους των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης να υπάρχει έκδηλη η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς εκτιμούν πως αρκετές από αυτές δεν αποκλείεται να βρεθούν στο στόχαστρο άρα και στην απόλυση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Καθαριότητα, όπου πάνω-κάτω υπηρετούν 3.000 άτομα στην καθαριότητα κτηρίων και άλλοι 5.000 στα σχολεία ? συνολικά 8.000 υπάλληλοι.
Επιπλέον, πλήθος εργαζομένων εντοπίζονται και στη φύλαξη κτηρίων και εγκαταστάσεων των δήμων (αθλητικές εγκαταστάσεις, πνευματικά κέντρα κλπ), με τον αριθμό τους να φθάνει στα 3.000 άτομα.
Πλήγμα αναμένεται να δεχθούν και οι κοινωνικές υπηρεσίες που αφορούν στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΑΠΗ, αλλά και οι προνοιακές δομές, όπου υπηρετούν περί τα 10.000 άτομα.
http://ergasianet.gr/