Οσμή σκανδάλου στον Υμηττό

Στα πέριξ 24 Αυγούστου 2014

Οσμή κακοδιαχείρισης και διασπάθισης κονδυλίων από τον Σύνδεσμο για την Προστασία και Ανάπτυξη Υμηττού (ΣΠΑΥ) ερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά την έκδοση πορίσματος (Ιούνιος 2014) του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή, ενώ ο φάκελος έχει αποσταλεί και στον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την άσκηση πειθαρχικών διώξεων.

Ο Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπτυξη Υμηττού, επικαλούμενος εξαιρετικές περιστάσεις κατά την αντιπυρική περίοδο προέβη σε κλειστό και όχι ανοικτό διαγωνισμό για σύμβαση υποέργου 800.000 ευρώ που αφορούσε σε πυροπροστασία, πυρόσβεση και άρδευση περιαστικής δασικής περιοχής.

Τιμολόγια παροχής υπηρεσιών ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας που φτάνουν μέχρι και τα 69.000 ευρώ συν ΦΠΑ για εργασίες όπως βοτάνισμα, σκάλισμα 11.204 δενδρυλλίων, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών που όλες αφορούν το ίδιο ποσό, 20.000 ευρώ συν ΦΠΑ για το 2012, απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών φύλαξης και ίδια καταβαλλόμενα ποσά αμοιβών, περίπου 27.000 ευρώ για χρήση κινητών τηλεφώνων, τα οποία δεν προβλέπονται για τους συνδέσμους των ΟΤΑ, είναι μερικά από τα ευρήματα του κ. Ρακιντζή. Το όλο θέμα εκκρεμεί ήδη ενώπιον εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες των μελών του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ, ο οποίος απαρτίζεται από 33 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους ή δημάρχους με πληθυσμιακή αναλογία όλων των Δήμων μελών, ενώ πρόεδρός του είναι ο δήμαρχος Βύρωνα. 

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του κ. Ρακιντζή, όλες οι αμοιβές των συμβάσεων παροχής υπηρεσίας για το 2012 είναι στο ανώτατο όριο, δηλαδή στα 20.000 ευρώ συν ΦΠΑ, ανεξαρτήτως αντικειμένου. 
Μάλιστα συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με τον ΣΠΑΥ είχε και δημοτική σύμβουλος Βύρωνα και παρά το γεγονός ότι οι συμβάσεις είναι νόμιμες, αφού πρόεδρος του Συνδέσμου είναι ο δήμαρχος Βύρωνα, στο πόρισμα επισημαίνεται ότι «δεν είναι δεοντολογικά ορθό να συνδέεται με το νομικό πρόσωπο του Συνδέσμου με οποιαδήποτε μορφής εργασίας ή σχέση παροχής υπηρεσιών και μάλιστα με την καταβολή ιδιαίτερα υψηλής αμοιβής για 3-4 μήνες, 12.500 ευρώ περίπου συν ΦΠΑ, με τρεις συμβάσεις ανά έτος». 

Επιπλέον, κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκαν απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών φύλαξης της ευρύτερης περιοχής του Υμηττού σε 4 διαφορετικούς εθελοντές πυροσβέστες  και για κάθε χρονικό διάστημα οι αμοιβές είναι ίδιες -8.330,58 και 14.600 ευρώ- χωρίς να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράμετροι διαφοροποίησης, όπως η συνολική έκταση φύλαξης, η μορφολογία του εδάφους κ.λπ. 

Για την περίοδο 2010-2012 καταβλήθηκαν από τον ΣΠΑΥ 26.782 ευρώ για χρήση κινητών τηλεφώνων από όργανα της διοίκησης, από το προσωπικό του αλλά και από τους επικεφαλής των εθελοντικών ομάδων. Σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Ρακιντζή, η κάλυψη των συγκεκριμένων εξόδων είναι παράνομη, καθώς στους συνδέσμους ΟΤΑ, στους οποίους ανήκει ο ΣΠΑΥ, δεν παρέχεται δικαίωμα χρήσης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας προς κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών. 

Περαιτέρω, στο πόρισμα καταγράφεται παράνομη καταβολή δαπανών για καύσιμα σε Ι.Χ. φυσικών προσώπων, τα οποία ήταν ανάδοχοι παροχής υπηρεσιών προς το ΣΠΑΥ και όχι υπάλληλοί του. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα το 2008 ο ΣΠΑΥ, επικαλούμενος εξαιρετικές περιστάσεις, οι οποίες συνίστανται στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, προέβη σε διαγωνισμό μεταξύ περιορισμένου αριθμού εργοληπτικών επιχειρήσεων  (σ.σ. και όχι ανοιχτό διαγωνισμό) για σύμβαση υποέργου 800.000 ευρώ που αφορούσε σε πυροπροστασία, πυρόσβεση και άρδευση περιαστικής δασικής περιοχής. «Η αντιπυρική περίοδος  ήταν εκ των προτέρων καθορισμένη και το έγγραφο της Πολιτικής Προστασίας που επικαλείται ο ΣΠΑΥ για την αιτιολόγηση του επείγοντος αφορά την περίοδο του 2007 και όχι του 2008, κατά την οποία ολοκληρώθηκε το έργο» αναφέρεται στο πόρισμα, το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «υπήρχε επαρκής χρόνος για τη διενέργεια ανοιχτού τακτικού διαγωνισμού». Για το σκέλος αυτό οι όποιες πειθαρχικές ευθύνες έχουν παραγραφεί, ωστόσο οι ποινικές διερευνώνται από τον εισαγγελέα. 

Ακριβές υπηρεσίες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τιμολόγια με υψηλά ποσά για παροχή υπηρεσιών. «Δεν είναι σαφές αν οι εκδότριες επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα για πραγματοποίηση των εν λόγω υπηρεσιών, η εκτέλεση των οποίων απαιτεί την εργασία μεγάλου αριθμού προσωπικού για μεγάλο χρονικό διάστημα», τονίζεται στο πόρισμα. 

Μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν: 

-  Τιμολόγιο με εκδότη «Καθαρισμοί-Απολυμάνσεις» 18.952 ευρώ συν ΦΠΑ. 4.359,07 ευρώ για βοτάνισμα 399 στρεμμάτων με βενζινοκίνητο χορτοκοπτικό μηχάνημα πεζού χειριστή. 

-  Τιμολόγιο 68.927,25 ευρώ συν ΦΠΑ 13.096,18 ευρώ για βοτάνισμα - σκάλισμα με τα χέρια για 11.204 δενδρύλλια, διαμόρφωση λεκάνης συγκράτησης νερού για 11.204 δενδρύλλια, τέσσερις δεξαμενές νερού για πότισμα φυτών (10 ποτίσματα χειρός, 154 κιλά νερού ανά φυτό).

Τα τιμολόγια έχουν σταλεί στην αρμόδια ΔΟΥ για προσωρινό έλεγχο ΦΠΑ, ενώ ζητήθηκε να εκδοθούν εντολές ελέγχου για συνεργάτες του Συνδέσμου.

από: Καθημερινή.

http://s.kathimerini.gr/garnish/edition.png?4708122126); background-color: rgb(255, 255, 255); background-position: 0px 0px; background-repeat: no-repeat;">Έντυπη

Προβλήθηκε 796 φορές

Παγκράτι: Καθάριζε το πατάρι του και έπιασε χειροβομβίδα του Β. Παγκοσμίου Πολέμου χωρίς να το καταλάβει

Το απίστευτο περιστατικό έγινε όταν ο άνδρας που μένει στο σπίτι στο Παγκράτι (νοικιαζόταν από τρίτους μέχρι πρόσφατα), είδε πως το πατάρι έχει πλημμυρίσει και ξεκίνησε να μεταφέρει τα πράγματα που είχε αποθηκεύσει εκεί.