Οι καλύτεροι τρόποι για να αντιμετωπίσετε το ηλιακό έγκαυμα

Υγεία 16 Αυγούστου 2015

Το κοκκίνισμα του δέρματος είναι το πρώτο στάδιο του μαυρίσματος. Αν πάθουμε ηλιακό έγκαυμα, πρέπει να βάλουμε αμέσως βούτυρο. Και ένα κοντομάνικο είναι λύση για να μη χαλάσει κανείς τα μπάνια του. Σωστά;

 

Οχι. Ολες αυτές οι πεποιθήσεις είναι λανθασμένες ? και μάλιστα επικίνδυνα λανθασμένες, διότι μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία.

 

Τι ισχύει; Ο καθηγητής Δερματολογίας Δημήτρης Ρηγόπουλος, διευθυντής της Β? Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Αττικόν, έχει τις εξής συμβουλές για την αντιμετώπιση του ηλιακού εγκαύματος:

 

Φύγετε αμέσως από τον ήλιο. Αν το δέρμα σας γίνει ροζ ή κόκκινο, είναι ζεστό όταν το ακουμπάτε ή/και σας ενοχλεί (π.χ. νιώθετε ένα πονάκι ή τσίμπημα ή σας ενοχλεί το μπλουζάκι), έχετε πάθει ηλιακό έγκαυμα πρώτου βαθμού και πρέπει να φύγετε αμέσως από τον ήλιο και να μείνετε μακριά του έως ότου περάσει (συνήθως απαιτούνται 3-4 μέρες).

 

Μη νομίζετε ότι αν βάλετε ένα μπλουζάκι και καθήσετε στη σκιά ή μπείτε στο νερό θα αποφύγετε το περαιτέρω κάψιμο. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ηλίου διαπερνά το νερό και φθάνει σε βάθος 50-80 εκατοστά, ενώ τα ρούχα είναι διαπερατά στη UV, εκτός κι αν είναι κατασκευασμένα από ειδικά αντηλιακά υφάσματα. Επιπλέον, όταν βρέχεται ένα ρούχο, οι ίνες του αραιώνουν και έτσι περνά ακόμα πιο εύκολα η UV, κατά τον κ. Ρηγόπουλο.

 

Χώρια που η UV αντανακλάται στην άμμο, στη θάλασσα και γενικότερα στις λείες επιφάνειες, επομένως και στην παραλία κάτω από μια ομπρέλα να καθήσετε, πάλι θα εκτίθεστε σε αυτήν. Επομένως, πηγαίνετε στο σπίτι και μείνετε μακριά από την παραλία και τον ήλιο έως ότου αναρρώσετε!

 

Δροσίστε το δέρμα σας. Η πρώτη επιλογή είναι οι κομπρέσες παγωμένου νερού. Να τις αφήνετε στο δέρμα σας για 20 λεπτά τη φορά και να τις βάζετε όσο συχνά χρειάζεστε (συνήθως συνιστάται κάθε 2-3 ώρες). Να επαναλάβετε επί όσες μέρες ανακουφίζουν τα συμπτώματά σας και μειώνουν το κοκκίνισμα.

 

Αλλες καλές επιλογές για βραχεία χρήση είναι η οδοντόπαστα και το άπαχο γιαούρτι. Οι οδοντόπαστες συνήθως περιέχουν ψευδάργυρο ο οποίος απάγει τη θερμότητα και έτσι καταπραΰνει τα συμπτώματα και βελτιώνει την εικόνα του ηλιακού εγκαύματος. Το άπαχο γιαούρτι ασκεί την ίδια δράση και επιπλέον περιέχει πολύ νερό, οπότε δρα και ενυδατικά.

Προσοχή όμως: η οδοντόπαστα δεν πρέπει να περιέχει μέντα ή παράγωγά της (π.χ. μενθόλη) διότι αν υπάρχει κάποια πληγή, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και επιδείνωση του αισθήματος καύσου.

 

Ξεχάστε το βούτυρο, το λάδι και τη βαζελίνη. Οτιδήποτε εμποδίζει την απαγωγή της θερμότητας, την παγιδεύει μέσα στο δέρμα και δυσχεραίνει την υποχώρηση του εγκαύματος. Επιπλέον, τα προϊόντα αυτά δεν ενυδατώνουν το δέρμα, ασχέτως του τι πιστεύει πολύς κόσμος. Συνεπώς, διαγράψτε τα άπαξ διά παντός ως βοηθήματα για τα εγκαύματα (ηλιακά ή μη).

 

Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση. Μετά τις πρώτες βοήθειες έχει πολύ μεγάλη σημασία η καλή ενυδάτωση του δέρματος αλλά και του οργανισμού. Τα after sun και οι λοσιόν για ηλιακά εγκαύματα (sunburn) ενυδατώνουν το δέρμα και πολλά καταπραΰνουν τους πόνους, κατά τον κ. Ρηγόπουλο.

 

Υπάρχουν επίσης πολλές καλές ενυδατικές λύσεις, φαρμακευτικές και καλλυντικές, που μπορεί να σας βοηθήσουν.

 

Βεβαιωθείτε μόνο ότι η υδατική που θα επιλέξετε δεν περιέχει άρωμα ή αλκοόλ. Να βάζετε υδατική κάθε 2-3 ώρες ή και νωρίτερα ακόμα, αν το χρειάζεται το δέρμα σας. Και να πίνετε άφθονα υγρά, κυρίως νερό, για να είστε καλά ενυδατωμένοι και εκ των έσω.

 

Πηγαίνετε στον γιατρό. Αν κάτι σας ανησυχεί στο έγκαυμά σας (π.χ. είναι εκτεταμένο ή «βαρύ» με φουσκάλες), αν παρά τις πρώτες βοήθειες των πρώτων ημερών εξακολουθείτε να έχετε τα ίδια συμπτώματα ή αν αυτά επιδεινώνονται, αν δείτε κάποια επιπλοκή (π.χ. φουσκάλες) ή αν έχετε πονοκέφαλο, ζάλη, τάση για έμετο και δέκατα, πρέπει να σας εξετάσει γιατρός.

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Προβλήθηκε 897 φορές