Νέο κανονισμό καθαριότητας ψήφισε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ορίζοντας παράλληλα το ύψος των προστίμων προς κατοίκους και επιχειρήσεις για πράξεις που ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Από την ίδια την πρόβλεψη και φυσικά το ύψος του κάθε προστίμου αντιλαμβάνεται κανείς τις προτεραιότητες του Δήμου των 3Β ως προς την ορθή και φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά που θέλει να εμπνεύσει στους δημότες και τους κατοίκους της περιοχής.
Από 50 ως 750 ευρώ
Αρκετά αυστηρή είναι η δημοτική αρχή με τους συνηθισμένους στις τρεις πόλεις βανδαλισμούς μνημείων, δημόσιων κτιρίων αλλά και κάθε είδους δημοτικού εξοπλισμού.
Στέλνει λοιπόν ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ορίζοντας ότι η ρύπανση μνημείων, αγαλμάτων, αρχαιολογικών χώρων και λοιπών δημοσίων κτιρίων τιμωρείται με πρόστιμο 750 ευρώ.
Στην περίπτωση ρύπανσης ή καταστροφών σε παγκάκια, κάδους ή όργανα σε παιδική χαρά, προβλέπεται πρόστιμο 250 ευρώ.
Τέλος, ακόμη και η ?αθώα? φαινομενικά επικόλληση αυτοκόλλητων ή το γράψιμο συνθημάτων σε κάδους απορριμμάτων, μικρούς και μεγάλους, τιμωρείται με πρόστιμο 100 ευρώ.
Μια μεγάλη γκάμα προστίμων και απαγορεύσεων αφορά στην ανακύκλωση. Δυστυχώς, στην προκειμένη περίπτωση οι απαγορεύσεις και τα πρόστιμα προηγούνται της ενημέρωσης των κατοίκων, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία αγνοούν τους βασικούς κανόνες ανακύκλωσης. Μόνη η παρουσία των μπλε κάδων στους δρόμους δυστυχώς δεν αρκεί.
Πάντως, ήδη από τις αρχές Ιουλίου ισχύει ότι η εναπόθεση μη ανακυκλώσιμων και οργανικών απορριμμάτων σε κάδους ανακύκλωσης τιμωρείται με 250 ευρώ πρόστιμο.
Αντιστρόφως, η εναπόθεση υλικών συσκευασίας εμπορευμάτων ή ανακυκλώσιμων υλικών στους κοινούς κάδους επιφέρει πρόστιμο 200 ευρώ.
Αλήθεια όμως, υπάρχει επάρκεια μπλε κάδων ανακύκλωσης στις τρεις πόλεις ώστε οι προβλέψεις του Κανονισμού να είναι εφαρμόσιμες;
Παράλληλα, στον Κανονισμό ορίζεται ότι τα κλαδέματα που εναποτίθενται χύμα στους κάδους απορριμμάτων ή της ανακύκλωσης χωρίς να προηγείται η ειδοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ.
Η απόρριψη σκουπιδιών πρέπει να γίνεται με ορθό τρόπο και γι? αυτό το λόγο υπάρχουν συγκεκριμένοι και ίσως αυστηροί κανόνες.
Η τοποθέτηση απορριμμάτων για παράδειγμα έξω από κάδους ή η εναπόθεση απορριμμάτων χωρίς την κατάλληλη συσκευασία τιμωρείται με πρόστιμο 100 ευρώ.
Ενώ η τοποθέτηση απορριμμάτων έξω από ξένη ιδιοκτησία, το κρέμασμα απορριμμάτων σε δέντρα ή η απεχθής αλλά συνηθισμένη ρίψη τους στο δρόμο και στο πεζοδρόμιο επιφέρει πρόστιμο 150 ευρώ.
Με το ίδιο ποσό τιμωρείται και όποιος τοποθετεί στους κάδους μαγειρικά ή μηχανικά έλαια.
Και η στάση των πολιτών στο δημόσιο χώρο διέπεται από κανόνες που προστατεύουν το αστικό περιβάλλον.
Αν συλληφθεί κάποιος να πετά χαρτιά, πακέτα ή μικροαντικείμενα σε παραλίες, πεζοδρόμια, κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους, όπως πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές κ.λπ. μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο 50 ευρώ.
Το συνηθισμένο στις ελεύθερες παραλίες της Βούλας αλλά και στη Βάρη κατά την Κυριακή του Πάσχα υπαίθριο ψήσιμο σε κινητές ή ακίνητες εστίες, το γνωστό δηλαδή μπάρμπεκιου, απαγορεύεται και τιμωρείται με πρόστιμο 50 ευρώ.
Αν κάποιος πλένει το όχημά του στο σπίτι του και από το πλύσιμο με απορρυπαντικές ουσίες δημιουργείται αφρός και ρυπαίνεται ο κοινόχρηστος χώρος, τιμωρείται με πρόστιμο 100 ευρώ.
Αν κάποιος ιδιοκτήτης πισίνας αδειάσει το νερό της στο δρόμο, τότε ο Δήμος μπορεί να του καταλογίσει πρόστιμο 500 ευρώ.
Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων που δεν φροντίζουν να μαζεύουν τα περιττώματα των ζώων από τους δημόσιους χώρους οι ίδιοι, θα τιμωρούνται στο εξής με πρόστιμο 100 ευρώ.
Ενώ για μικρή αλλά υπαρκτή μερίδα πολιτών που αφοδεύουν στο δρόμο, προβλέπεται πλέον πρόστιμο 100 ευρώ.
Τέλος, η στάθμευση οχημάτων μπροστά σε κάδους απορριμμάτων τιμωρείται με πρόστιμο 80 ευρώ.
Φυσικά, πολλές διατάξεις του Κανονισμού που παραλείπονται εδώ αφορούν τους επαγγελματίες και ειδικά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια κ.λπ.). Ενδιαφέρον όμως έχει η πρόβλεψη να φροντίζουν οι καταστηματάρχες για τη ρύπανση που προκαλούν οι πελάτες τους όταν καταναλώνουν τρόφιμα ή άλλα είδη κοντά στην επιχείρησή τους.
Έτσι η ρύπανση από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, περιπτέρων, κυλικείων κ.ά. από επιτόπια κατανάλωση προσφερομένων ειδών (καφέ, αναψυκτικά, πρόχειρο φαγητό κ.λπ.) επιφέρει πρόστιμο 150 ευρώ.
Ελεγκτικοί μηχανισμοί
Μόνη υπεύθυνη δημοτική υπηρεσία για να ελέγξει την τήρηση του Κανονισμού Καθαριότητας και να επιβάλλει πρόστιμα αν χρειαστεί είναι η Δημοτική Αστυνομία.
Με απόφαση της κυβέρνησης, η Δημοτική Αστυνομία ανασυστάθηκε στη χώρα και πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ψήφισε τη δέσμευση κονδυλίων για την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού για τους υπαλλήλους αυτούς.
Ωστόσο, τα δεδομένα λένε ότι η νέα Δημοτική Αστυνομία θα είναι αισθητά υποστελεχωμένη σε σχέση με την υπηρεσία που καταργήθηκε. Κι αυτό, ενώ οι αρμοδιότητές της μάλλον διευρύνονται.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στα καθήκοντα της Δημοτικής Αστυνομίας είναι η κατόπτευση των κοινόχρηστων χώρων για τυχόν καταπατήσεις, ο έλεγχος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για την τήρηση του ωραρίου και της έντασης της μουσικής, η αστυνόμευση των ελεύθερων ακτών για τυχόν παραβάσεις από τους επαγγελματίες της άμμου, η επιτήρηση των οδών για την παράνομη στάθμευση των οχημάτων.
Οπωσδήποτε στις πλάτες των εργαζομένων αυτών πέφτει ένα βαρύ φορτίο για την ευπρεπή εικόνα των τριών πόλεων.
Το ακροτελεύτιο άρθρο
Τη δική του σημασία έχει το τελευταίο άρθρο του Κανονισμού που μιλά για τη συμβολή των δημοτών στην τήρηση του Κανονισμού, ζητώντας από τους κατοίκους να πάρουν ?πάνω? τους την υπόθεση της καθαριότητας με το προσωπικό τους παράδειγμα, με την επισήμανση των ορθών πρακτικών στους γείτονες αλλά και με την καταγγελία των όποιων παραβάσεων.
Αναφέρει συγκεκριμένα το άρθρο 20 του Κανονισμού:
Η καθαριότητα της πόλης η προστασία του περιβάλλοντος και γενικά η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, στηρίζεται στη συνεχή συνεργασία των δημοτών με τις Υπηρεσίες του Δήμου.
Κάθε δημότης έχει υποχρέωση να είναι ενεργό άτομο και να προβαίνει σε συστάσεις σε εκείνους τους συνδημότες του που παραβιάζουν τις διατάξεις καθαριότητας του παρόντος κανονισμού.
Κάθε δημότης επίσης, οφείλει να γνωστοποιεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου, τις παραβάσεις που υποπίπτουν στην αντίληψή του, ούτως ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.
Κάθε δημότης οφείλει να έχει κατά νου ότι η καθαριότητα είναι και δική του υπόθεση και ότι, σε τελευταία ανάλυση, ο Δήμος δεν ανήκει μόνο σ? εκείνον ή στο γείτονά του, αλλά σε όλους μας.
[Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 1η Αυγούστου 2015]