Ο πρώην γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, είναι ο διάδοχος του Φώτη Κουβέλη στην ηγεσία του κόμματος, έπειτα από την ψηφοφορία που διεξήχθη την Κυριακή στη διάρκεια του 4ου συνεδρίου και επικράτησε έναντι των υποψηφιοτήτων της Μαρίας Γιαννακάκη, του Βαγγέλη Ιντζίδη και του Αλέξανδρου Πολυχρονιάδη.
Για την εκλογή νέου προέδρου Ψήφισαν 590 σύνεδροι. Έλαβαν:
Θανάσης Θεοχαρόπουλος: 312 ψήφοι (52,88%)
Μαρία Γιαννακάκη: 241 ψήφοι (40,84%)
Βαγγέλης Ιντζίδης 18 ψήφοι (3,05%)
Αλέξανδρος Πολυχρονιάδης 6 ψήφοι (1,01%)
Λευκά ? άκυρα 13 (2,20%)
Αμέσως μετά την εκλογή του, ο κ. Θεοχαρόπουλος μίλησε για «εντολή ανανέωσης και επανεκκίνησης» και, αν και τόνισε ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν είναι δεδομένη για κανέναν», τόνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε ή δεν συνεργαζόμαστε με κανέναν ή δεν συμμετέχουμε σε ευρύτερες συνεργασίες». Είπε δε ότι η «ανάγκη εθνικής συνεννόησης σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ» και «μία μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η χώρα μπροστά».
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον συνεχάρησαν για την εκλογή του.
Η δήλωση του Θανάση Θεοχαρόπουλου:
«Ευχαριστώ τους Συνέδρους για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν με την εκλογή στη θέση του Προέδρου. Είναι εντολή ανανέωσης και επανεκκίνησης. Εντολή για μία προοδευτική πολιτική στραμμένη προς το μέλλον και όχι για την συντήρηση των κατεστημένων δομών του παρελθόντος. Με ανανέωση ιδεών και πολιτικών πρακτικών.
»Συγχαίρω τους συνυποψήφιους μου για την συμμετοχή τους στην διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Φώτη Κουβέλη για όσα προσέφερε στη ΔΗΜΑΡ από τη θέση του Προέδρου.
»Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Θα κάνω ότι μπορώ για να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε μπροστά. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί συλλογικά, με ενότητα για το καλύτερο αποτέλεσμα. Επιδίωξη μου είναι να υπηρετήσω τη συλλογικότητα και να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Συνεδρίου μας. Με σύνθεση και αποφασιστικότητα. Είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε ξανά διακριτό πολιτικό πλαίσιο με σαφή οριοθέτηση του χώρου στα πλαίσια των αρχών της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς.
»Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι δεδομένη για κανέναν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε ή δεν συνεργαζόμαστε με κανέναν ή δεν συμμετέχουμε σε ευρύτερες συνεργασίες. Το αντίθετο, η διακριτή μας πολιτική παρουσία διευκολύνει τις συνεργασίες. Απαιτείται όμως ρήξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού με τον νεοφιλελευθερισμό και ρήξη της κυβέρνησης με τον αριστερισμό και εθνικολαϊκισμό.
»Στόχος μας παραμένει η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Η ανάγκη εθνικής συνεννόησης σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Μία μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Μακριά από λαϊκισμούς. Χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος. Για να μπει ένα τέλος στις συντηρητικές πολιτικές και στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων. Για να συμβάλλουμε στην κατεύθυνση αυτή και να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία, από σήμερα γυρίζουμε σελίδα αλλάζοντας τα όλα».
Βιογραφικό
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι 36 ετών και είναι Διδάκτωρ Αγροτικής Οικονομίας. Κατάγεται από την Βέροια. Έχει διδάξει, σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ένα σημαντικό εύρος μαθημάτων στον Τομέα της Αγροτικής Πολιτικής, της Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Έχει εργαστεί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και του εξωτερικού.
Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με αντικείμενο την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης και την οικονομική περιβάλλοντος. Στις επιστημονικές του δημοσιεύσεις περιλαμβάνονται περισσότερα από 50 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και διεθνή επιστημονικά βιβλία.
Συμμετέχει στην Δημοκρατική Αριστερά από την ίδρυση της, ως μέλος της Νομαρχιακής Γραμματείας ΔΗΜΑΡ Ημαθίας, μέλος του Περιφερειακού οργάνου ΔΗΜΑΡ Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ. Στη συνέχεια διατέλεσε Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2013, όπου και παραιτήθηκε όταν η Δημοκρατική Αριστερά αποχώρησε από την κυβέρνηση. Διατέλεσε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς από τον Ιανουάριο του 2014 έως και τον Φεβρουάριο του 2015, θέση στην οποία εκλέχθηκε δύο φορές, τόσο μετά το 2ο, όσο και μετά το 3ο Συνέδριο, τον Οκτώβριο του 2014 όπου εκλέχθηκε στην 1η θέση της νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Newsroom ΔΟΛ