Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
(από: www.iatropedia.gr)
 
Απίστευτο κι όμως ελληνικό: η εφορία ΙΓ άρχισε να κάνει κατασχέσεις, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωσή της διοίκησης του ασύλου και του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων.
Ειδικότερα, την ώρα που έχει ήδη περάσει στη βουλή νομοθετική ρύθμιση για τη διευκόλυνση ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και την ώρα που γίνονται όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την εξυγίανση του ασύλου, η εφορία προχώρησε αιφνιδίως σε σειρά κατασχέσεων εις χείρας τρίτων (τραπεζών και μισθωτών μας) πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων (χρήματα και μετοχές) για τις ίδιες οφειλές των οποίων επίκειται ο διακανονισμός, παρότι ήδη είναι σε εξέλιξη ο διακανονισμός. 
 
Αποτέλεσμα είναι οι αρμόδιοι του Ασύλου να μη διαθέτουν ούτε ευρώ για να αγοράσουν φάρμακα και τρόφιμα για τους νοσηλευθέντες οι οποίοι είναι πλήρως ανήμποροι να αυτοεξυπηρετηθούν. 
 
Και το εντυπωσιακό είναι πως την ώρα που η εφορία παίρνει και τους ελάχιστους πόρους που είχαν απομείνει στο προνοιακό ίδρυμα για να φροντίζει τους ασθενείς, είχε ήδη ψηφιστεί νόμος για την εξυγίανση των προνοιακών φορέων που είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
 
Σύμφωνα με το Νόμο αυτό εφόσον εκπονηθεί και εγκριθεί Σχέδιο Εξυγίανσης, υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς,  αναστολή των όποιων ποινικών διώξεων και αναστολή κάθε διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης καθώς και λήψεις οποιουδήποτε ασφαλιστικού ή διασφαλιστικού μέτρου για οφειλές που εμπίπτουν στη ρύθμιση. 
 
Και το άσυλο ανιάτων είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να σωθεί η προνοιακή δομή καθώς αμέσως μετά την ψήφιση των άρθρων, η διοίκηση είχε αναθέσει σε εταιρεία να εκπονήσει Σχέδιο Εξυγίανσης όπως προβλέπει ο Νόμος, το οποίο έχει συνταχθεί ήδη και επίκειται η υποβολή του στους αρμόδιους φορείς, μόλις δημοσιευθεί η προβλεπόμενη από το Νόμο Κοινή υπουργική απόφαση.
 
Στο διάστημα αυτό και όσο ήταν σε εξέλιξη όλες οι νομικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι υπεύθυνοι του ασύλου συγκεντρώνοντας χρήματα ακόμη και από την Εκκλησία προσπαθούσαν να συντηρήσουν με λιγοστά μέσα το άσυλο για να μπορέσουν να συνεχίσουν να φροντίζουν τους ασθενείς. 
 
Για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που είναι αρμόδια, ενώ αναμένονται σχετικές ενέργειες για τη σωτηρία του ασύλου ανιάτων αλλά και των λιγοστών ασθενών που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο χωρίς καμία ελπίδα για το αύριο. 
 
και διαβάζω και αυτό,
 

Σκεφτείτε κάποιον που διαθέτει περίπου 1.100 ακίνητα στην Αττική, αρκετά από τα οποία μάλιστα βρίσκονται σε περιοχές «φιλέτα». Θα τον χαρακτηρίζατε φτωχό, ακόμα και αν λαμβάνατε υπ? όψιν την υπερφορολόγηση των τελευταίων χρόνων και τη συνεπακόλουθη μείωση των ενοικιάσεων και των πωλήσεων;Μάλλον όχι. Γι? αυτό και εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το Άσυλο Ανιάτων, το οποίο διαθέτει την παραπάνω περιουσία, κινδυνεύει άμεσα με λουκέτο ύστερα από 121 χρόνια προσφοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους 210 ασθενείς και τους 127 εργαζόμενους στο κεντρικό κτίριο-νοσοκομείο που βρίσκεται στο νούμερο 39 της οδού Αγίας Ζώνης, στην Κυψέλη.


Του Γιάννη Συμεωνίδη

(από: www.iapopsi.gr/)

 

Οι πιο επιεικείς ανάμεσα σε εκείνους που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις μιλούν για ανικανότητα των εκάστοτε διοικήσεων, ορισμένοι όμως τους καταλογίζουν ακόμα και δόλο? Και να σκεφτεί κανείς πως στο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Ασύλου, το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, συμμετέχουν και τρεις συνταξιούχοι δικαστικοί. Πρόκειται για τον επί χρόνια πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Κωνσταντίνο Λυμπερόπουλο, τον πρώην αρεοπαγίτη Ευάγγελο Περλίγκα και τον πρώην Γενικό Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Στυλιανό Χριστονάκη. Τη στιγμή, επίσης, που το Ίδρυμα μοιάζει να έχει μετατραπεί σε γραφείο «real estate», μέλος της διοίκησής του είναι και ο κτηματομεσίτης Παντελής Κασιμάτης, ενώ ακόμα και η πρόεδρός του Ιωάννα Ηλιάδη έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της τεχνικής εταιρείας ΑΙΓΕΥΣ Α.Ε., πρόεδρος κι αντιπρόεδρος της οποίας παραμένει ο σύζυγός της Ιωάννης Ηλιάδης.


Ένας νοσηλευτής για 50 ασθενείς!
Το Άσυλο αγκομαχά, λόγω της σημαντικής έλλειψης νοσηλευτών, να περιθάλπει τους ασθενείς του, το 80% των οποίων είναι κατάκοιτοι: πάσχουν από παραπληγίες, τετραπληγίες, εγκεφαλοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας και παθήσεις τού κεντρικού νευρικού συστήματος, με κύριο χαρακτηριστικό τις διαταραχές της κινητικότητας κ.λπ. Κατά διαστήματα, εξάλλου, ένας νοσηλευτής καλείται να διαχειρίζεται μόνος του 50 ασθενείς. Τις ημέρες, μάλιστα, που έχει κηρυχθεί απεργία από τη ΓΣΕΕ, το προσωπικό ασφαλείας είναι περισσότερο από αυτό που απασχολείται σε μια συνηθισμένη βάρδια. Φαίνεται, εξάλλου, πως λεφτά υπήρχαν μέχρι πρότινος για να καταβάλλεται μισθός περίπου 5.500 ευρώ (μικτές αποδοχές) στον γενικό διευθυντή Ανδρέα Παπαδάκη, ο οποίος προσλήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 και αποχώρησε πρόσφατα από το Άσυλο.
Από την πλευρά της, η διοίκηση αποδίδει την οικονομική στενότητα στο γεγονός ότι πολλά ακίνητα είναι ξενοίκιαστα, ενώ παρατηρούνται και καθυστερήσεις καταβολής των ενοικίων και στα νοικιασμένα. Παραλλήλως, δίνει έμφαση στην αργοπορία με την οποία αποπληρώνεται το Άσυλο από τον ΕΟΠΥΥ, από τον οποίο εξοφλήθηκε πρόσφατα τα χρωστούμενα του περασμένου Οκτωβρίου.


Πουλά ακόμα και το «σπίτι» του
Στο μεταξύ, η διοίκηση ανακοίνωσε τον Ιανουάριο την πώληση ακόμα και του οικοπέδου έκτασης εννέα στρεμμάτων και τα κτίρια επιφάνειας 8.400 τ. μ. στην οδό Αγίας Ζώνης, τα οποία φιλοξενούν το Ίδρυμα. Σήμερα έχει προκηρύξει τη μίσθωση 132 ακινήτων και την πώληση 379, μεταξύ των οποίων χρυσές ευκαιρίες όπως ακίνητο στη συμβολή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη Λεωφόρο Κηφισίας, κεντρικό ξενοδοχείο στην Ομόνοια, πολυώροφο πάρκινγκ αυτοκινήτων στην οδό Αριστοτέλους, ακόμα και οικόπεδο στο Γαϊδουρονήσι, νότια της Κρήτης. Σημειώνεται πως με βάση μελέτη τού διεθνούς λογιστικού οίκου «Arthur Andersen», η αξία των ακινήτων αγγίζει τα 200.000.000 ευρώ!


Η δικαιολογία για όλες αυτές τις εκποιήσεις σε χρονική συγκυρία κατά την οποία οι τιμές έχουν πέσει στο ναδίρ είναι πως μόνο με τα έσοδα από αυτές θα μπορέσουν να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται μισθοί οκτώ μηνών. Οι τελευταίοι, ωστόσο, υποστηρίζουν στην «Α» πως σκοπός είναι να διαλυθεί το Άσυλο και τη θέση του να πάρει νοσοκομειακό μεγαθήριο το οποίο θα ανήκει σε ιδιώτη και το οποίο προφανώς δεν θα παράσχει φιλανθρωπικό έργο. Την ίδια στιγμή, πολυσέλιδο πόρισμα-κόλαφος της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Αθηνών κάνει λόγο για υπεξαίρεση και φοροδιαφυγή συνολικού ύψους 10.000.000 ευρώ.


«Το σύνολο της διοίκησης φέρει ακέραιη την ευθύνη»
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος των εργαζομένων στο Άσυλο, Δέσποινα Πλάκα, τονίζει στην «Α» πως το σύνολο της διοίκησης φέρει ακέραιη την ευθύνη, από τη στιγμή μάλιστα που τα περισσότερα μέλη της ήταν μέλη και του υπό την προηγούμενη πρόεδρο Δ.Σ., και γι? αυτό θα όφειλε να έχει ήδη παραιτηθεί. Ενδεικτικώς, η κα Ηλιάδη πριν αναλάβει τη θέση τής προέδρου ήταν γενική γραμματέας τού Ασύλου από το 2009. Η κα Πλάκα στρέφει τα πυρά της και κατά τού υπουργείου Υγείας, το οποίο εγκαλεί για μη προστασία των κληροδοτημάτων: «Από πέρυσι έχουμε ενημερώσει, αλλά σφυρίζει αδιάφορα, όπως κι όλοι οι αρμόδιοι φορείς οι οποίοι κωφεύουν. Από το καλοκαίρι τού 2013 υποβάλαμε δύο εκτενείς αναφορές στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, με ενυπόγραφες καταγγελίες, από τον οποίο ζητήσαμε να ενεργοποιήσει το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας. Αυτό δεν έγινε. Αντιθέτως, η διοίκηση απέλυσε πέντε εργαζόμενους γιατί ?τόλμησαν? να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας».


Οι ορκωτοί λογιστές της? οικογένειας
Υπάρχει και μια καταγγελία η οποία αφορά απευθείας το πρόσωπο της Ιωάννας Ηλιάδη, προέδρου του Ιδρύματος. Η ίδια, η οποία ανέλαβε το συγκεκριμένο πόστο τον Απρίλιο του 2012, ζήτησε τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου από την εταιρεία ορκωτών λογιστών Grant Thornton Consulting Α.Ε. σε βάθος 23 χρόνων, με το πόρισμα να βρίσκεται ήδη στα χέρια τής Δικαιοσύνης. Η Grant Thornton έχει μετονομαστεί σε Grand Solutions Α.Ε. Ο πρόεδρος της Grand Solutions, Άγγελος Σιμωνετάτος, ο οποίος υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton, είναι και ο λογιστής που υπέγραφε μέχρι πρότινος τους ισολογισμούς τής τεχνικής εταιρείας ΑΙΓΕΥΣ Α.Ε. (βλ. σχετικό έγγραφο), αντιπρόεδρος της οποίας είχε διατελέσει η κα Ηλιάδη και πρόεδρός της και διευθύνων σύμβουλος εξακολουθεί να είναι ο σύζυγός της Ιωάννης Ηλιάδης.


Η «Α» είχε αποστείλει από την περασμένη εβδομάδα στην κα Ηλιάδη αναλυτικό ερωτηματολόγιο με τα θέματα που προκύπτουν και από το ρεπορτάζ μας. Μολονότι, ωστόσο, πέρασαν αρκετές ημέρες, δεν λάβαμε ποτέ τις όποιες απαντήσεις τής προέδρου τού Ασύλου Ανιάτων. Από το περιβάλλον της μας γνωστοποιήθηκε ότι η κα Ηλιάδη ήταν απασχολημένη με τη Γενική Συνέλευση της περασμένης Τετάρτης. Η εφημερίδα μας είναι ανοιχτή στο να δημοσιεύσει τις απαντήσεις της μόλις βρει τον απαραίτητο χρόνο για να το κάνει?

 
και αναρωτιέμαι για ποιόν πρέπει να πω ΝΤΡΟΠΗ;