Πολλές και σημαντικές αλλαγές ώστε η ανακύκλωση να μη μετατραπεί σε μια ακριβή διαδικασία προς όφελος μεγάλων εργολάβων, αλλά να αφορά και να ωφελεί τους πολίτες, την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και το περιβάλλον, χρειάζεται το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, υπογραμμίζουν η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και η Greenpeace.
Με κοινή τους ανακοίνωση προτείνουν σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή, όπως:
* Επέκταση των συστημάτων ανακύκλωσης σε δήμους και περιοχές που μέχρι σήμερα απουσιάζει, ξεχωριστό ρεύμα για τα οργανικά υπολείμματα που αποτελούν και το πλέον «όζον» μέρος των απορριμμάτων, αλλά και αυτό που απαξιώνει σημαντικό μέρος της ανακύκλωσης σήμερα. Σε αντίθεση, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο προτείνεται η θεσμοθέτηση των 4 «ρευμάτων», γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο πλαστικό, μόνο για τις συσκευασίες. Κάτι τέτοιο αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το σημερινό κόστος της ανακύκλωσης, χωρίς να αυξήσει τα σημερινά επίπεδα ανάκτησης υλικών.
* Αντί της υποχρεωτικής (και μέχρι στιγμής αναιτιολόγητης) δημιουργίας συγκεκριμένων ρευμάτων, πρέπει να υπάρχει η ευελιξία να προχωρήσουν σε κάθε περιοχή τα συστήματα που εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες (διαφορετικές σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, έναν τουριστικό προορισμό και μια αραιοκατοικημένη περιοχή). Η βελτίωση της σημερινής πραγματικότητας θα έρθει μέσα από συστηματική παρακολούθηση από την πολιτεία, αλλά και τα κατάλληλα κίνητρα (και αντικίνητρα). Το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές.
* Είναι πολύ πιο οικονομικό και αποτελεσματικό, αντί της οριζόντιας και δεσμευτικής επιλογής των τεσσάρων ρευμάτων για τα υλικά συσκευασίας, να προχωρήσουμε σε:
α) επέκταση της ανακύκλωσης με τον μπλε κάδο σε δήμους όπου σήμερα δεν υπάρχει, σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά και πύκνωση του μπλε κάδου στους υπάρχοντες δήμους,
β) στοχευμένη τοποθέτηση ειδικού κάδου για το γυαλί σε περιοχές με μεγάλη παραγωγή γυαλιού (εστίαση - διασκέδαση), ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ανάκτησης του γυαλιού, που δεν επιτυγχάνεται σήμερα,
γ) κατά προτεραιότητα θεσμοθέτηση στους δήμους της υποχρέωσης χωριστής διαλογής των οργανικών υλικών με διακριτό καφέ κάδο, ώστε σταδιακά να καλυφθεί όλη η Ελλάδα μέχρι το 2020,
δ) στοχευμένη τοποθέτηση χωριστού ρεύματος για το χαρτί σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές και υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων σε αστικές περιοχές.
Θεωρούν δε επιβεβλημένη την καθιέρωση κινήτρων και αντικινήτρων και υλοποίηση δράσεων για αύξηση της Διαλογής στην Πηγή των ανακυκλώσιμων και των οργανικών υλικών από τους δήμους.