Νέα πλατφόρμα ελέγχου των οικονομικών των δήμων εισηγείται η Ρένα Δούρου

Στα πέριξ 06 Ιουλίου 2014

Η ενίσχυση των πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης και των κοινωνικών δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα των νεοεκλεγέντων δημάρχων του λεκανοπεδίου Αττικής που πρόσκεινται στην Αριστερά.

Στο παραπάνω κατέληξαν επτά δήμαρχοι της Αττικής (Βύρωνα, Καισαριανής, Νέας Φιλαδέλφειας, Αγίας Παρασκευής, Κερατσινίου, Αιγάλεω, Περάματος) και εκπρόσωποι άλλων τριών νεοεκλεγέντων δημάρχων (Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου και Ζωγράφου), οι οποίοι συμμετείχαν σε συζήτηση για την κοινωνική αλληλεγγύη χτες το βράδυ στο 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθηνών.

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, οι δήμαρχοι αντάλλαξαν απόψεις για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση της ανακούφισης των πολιτών, από τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη στήριξης των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης που λειτουργούν στις περιοχές τους από συλλόγους και πολίτες (κοινωνικά ιατρεία, φαρμακεία, φροντιστήρια, τράπεζες τροφίμων κ.α.), στην περαιτέρω καλλιέργεια του εθελοντισμού και στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκηση (ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, κ.α.).

«Είναι καθήκον μας η υπεράσπιση της αυτοτέλειας και του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι δήμοι πρέπει να πρωτοστατήσουν στην κρίση. Χωρίς χρήματα και δομές καλούμαστε να πετύχουμε μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Ο ρόλος μας είναι να στήσουμε κοινωνικές δομές και να στηρίξουμε τις ήδη υπάρχουσες» παρατήρησε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος.

«Πώς θα αντιμετωπίσουμε οι δήμαρχοι τις κοινωνικές δομές που έγιναν από τη κοινωνία; Σίγουρα δεν πρέπει να τις καπελώσουμε. Επίσης, χρειάζεται μια κεντρική δομή στην Περιφέρεια, που θα συντονίζει τις κοινωνικές ανάγκες και τις δομές στους δήμους, ώστε να υπάρξει πραγματική αντιστοίχηση των αναγκών» υπογράμμισε ο δήμαρχος Καισαριανής, Γιώργος Κοντόσταυλος, ενώ ο δήμαρχος Βύρωνα, Άκης Κατωπόδης, επισήμανε ότι «παρά τη μεγάλη οικονομική δυσκολία πρέπει να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε κάποια κονδύλια στις κοινωνικές δομές για να δώσουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία».

Ο δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας τόνισε ότι σε μια περιοχή, όπως το Αιγάλεω όπου η ανεργία των νέων αγγίζει το 62%, ενώ πάνω από 900 σπίτια δεν έχουν ρεύμα και το 33% των επιχειρήσεων που λειτουργούσαν το 2009 έχουν κλείσει, «το στοίχημα είναι να κάνουμε αλλαγές στις δικές μας συμπεριφορές και στον τρόπο διοίκησης» και πρότεινε την αναβίωση των συνοικιακών συμβουλίων, τα οποία θα μεταφέρουν στη δημοτική αρχή τα προβλήματα ανά γειτονιά.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, έκανε έκκληση προς τους άλλους δημάρχους να προσφέρουν βοήθεια στη δημιουργία κοινωνικών δομών και τεχνογνωσία στο Πέραμα, «που αντιμετωπίζει τρομακτικά προβλήματα ανεργίας και φτώχειας, με πάνω από 3.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και περισσότερους από 8.000 πολίτες χωρίς πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη» και όπου μέχρι σήμερα «ο δήμος Περάματος δεν μπόρεσε να επιτελέσει κοινωνικό ρόλο, έλλειμμα το οποίο εντόπισε και εκμεταλλεύτηκε η Χρυσή Αυγή».

Στη συζήτηση έλαβε μέρος και η νέα περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία παρουσίασε την πλατφόρμα «Παρατηρητήρια Δημοτών», που θα θέσει υπό την εποπτεία της, η Περιφέρεια.

«Πιστεύω ότι ούτε το πελατειακό σύστημα ούτε η φιλανθρωπία μπορούν να είναι η λύση για την ανθρωπιστική κρίση. Βασική προϋπόθεση είναι η δημοκρατία και η διαφάνεια. Καλώ τους δημάρχους να πλαισιώσουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και να ακολουθήσουν πολιτικές που δεν θα προσθέσουν δοκιμαζόμενους συνανθρώπους στην κρίση αυτή, αντί να πλειοδοτήσουν στη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης» υπογράμμισε η κ. Δούρου.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από δύο χρόνια στην Ισπανία με στόχο τη διευκόλυνση της συμμετοχής των πολιτών στην άσκηση ελέγχου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η λειτουργία της στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και την πρωτοβουλία έχει αναλάβει μια ομάδα πολιτών από τον Άγιο Δημήτριο Αττικής.

Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος της πρωτοβουλίας, Θεόδωρος Μαρινέλης, στην πλατφόρμα θα καταγράφονται όλα τα έσοδα και τα έξοδα των δήμων και οι πολίτες θα μπορούν να θέτουν ερωτήματα στους δημάρχους, τα οποία εκείνοι θα είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν τεκμηριωμένα, προσκομίζοντας και όλα τα σχετικά έγγραφα.

Κύρια διαφορά της πλατφόρμας με τη «Διαύγεια» είναι ότι οι πολίτες όλων των ηλικιών, ακόμα και χωρίς γνώση χρήσης του Διαδικτύου, θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από τα σχετικά γραφεία που θα λειτουργούν, να ενημερώνονται για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο εκάστοτε δήμος και να θέτουν ερωτήματα, τα οποία οι εθελοντές της πλατφόρμας θα μεταφέρουν στους δημάρχους.

Η συζήτηση διοργανώθηκε χτες στο πλαίσιο του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε την Κυριακή   στην Πανεπιστημιούπολη Αθηνών. 

ethnos.gr

Προβλήθηκε 921 φορές

Παγκράτι: Καθάριζε το πατάρι του και έπιασε χειροβομβίδα του Β. Παγκοσμίου Πολέμου χωρίς να το καταλάβει

Το απίστευτο περιστατικό έγινε όταν ο άνδρας που μένει στο σπίτι στο Παγκράτι (νοικιαζόταν από τρίτους μέχρι πρόσφατα), είδε πως το πατάρι έχει πλημμυρίσει και ξεκίνησε να μεταφέρει τα πράγματα που είχε αποθηκεύσει εκεί.