Μεγάλης Έκτασης Πυρκαγιά στον Βύρωνα

Στα πέριξ 18 Ιουλίου 2015

Γραφείο Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων

Δήμου Βύρωνα                                                            

 

Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά απείλησε την Παρασκευή 17 Ιουλίου τον Δήμο Βύρωνα. Η φωτιά, που είχε ως αρχική εστία την περιοχή που εδράζεται πίσω από τις εργατικές κατοικίες του Καρέα, επεκτάθηκε καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος της δασικής έκτασης του Υμηττού (Κουταλάς, Άρτεμις, Κακόρεμα, Πάρκο Κουγιά, Άγιος Γιώργης και Άγιος Ιωάννης, Παύλου Μελά), απειλώντας ακόμη και κατοικημένες περιοχές.

 

4

 

 

Οι ισχυροί άνεμοι (8 μποφόρ) που έπνεαν στην περιοχή, καθώς και τα διάσπαρτα μέτωπα, καθιστούσαν εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια της Πυροσβεστικής να ελέγξει και να περιορίσει την πυρκαγιά.

 

Η Δημοτική Αρχή, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη έσπευσε στα μέτωπα της φωτιάς. Με επίγειες και εναέριες δυνάμεις, η επιχείρηση ελέγχου των πολλαπλών μετώπων της φωτιάς στέφθηκε με επιτυχία. Πιο συγκεκριμένα, περιορίστηκαν τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς, καθώς και η περίμετρος της, με την κατάσταση μια ημέρα μετά να είναι σε ύφεση.

 

8

 

Το Δημαρχείο και το πυροφυλάκιο που βρίσκεται στην περιοχή του Κουταλά μετατράπηκαν σε κέντρα επιχειρήσεων, ενώ σε επιφυλακή τέθηκε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Καθαριότητας και η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής ώστε να φιλοξενήσει άτομα που είχαν αναπνευστικά ή άλλα προβλήματα υγείας.

 

Την ίδια στιγμή, στην ιστοσελίδα του Δήμου και στα SocialMedia, αναρτήθηκαν οδηγίες προς τους πολίτες που κατοικούσαν πλησίον των περιοχών όπου υπήρχαν μέτωπα φωτιάς,  όπως να ανεβάσουν τις τέντες τους, να απομακρύνουν εύφλεκτα υλικά κλπ.

 

Για την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετείχαν εθελοντές δασοπυροσβέστες, οχήματα του Δήμου (Πυροσβεστικά, υδροφόρες κ.λπ.), η Πυροσβεστική, υδροφόρες, πυροσβεστικά και εθελοντές δασοπυροσβέστες από όμορους και όχι μόνο Δήμους (Αθήνα, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη, Εκάλη, Ζωγράφου, Γλυφάδα, Καισαριανή, Καλλιθέα, Κρυονέρι, Παπάγου, Πειραιά κ.α.), η ΕΠΟΜΕΑ Αιγάλεω, η ΕΥΔΑΠ η οποία διέθεσε υδροφόρες, η Ομάδα Έκτακτων Αναγκών της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, η Περιφέρεια Αττικής και ο Σ.Π.Α.Υ.

 

Εκτός από τη δασική έκταση, η φωτιά κατέστρεψε την αποθήκη μιας ταβέρνας, καθώς και μια κατοικία στην περιοχή του Καρέα. Ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, ενώ σε νοσοκομεία της Αθήνας μεταφέρθηκαν πέντε κάτοικοι με αναπνευστικά κυρίως προβλήματα. Ο χώρος που ανήκει στο «Χαμόγελο του Παιδιού» εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους με το προσωπικό και τα 28 παιδιά που φιλοξενούνται να μεταφέρονται σε άλλο χώρο του οργανισμού στο Περιστέρι.

 

Ασφαλείς είναι και οι Καλόγριες της Ιεράς Μονής του Καρέα που είχαν εγκλωβιστεί από το ένα μέτωπο της φωτιάς.

 

Ο Δήμος Βύρωνα, συνεχίζει να βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς οι ισχυροί άνεμοι δεν έχουν κοπάσει. Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, αναφέρθηκε στη χθεσινή πολύ δύσκολη ημέρα για όλους, κάνοντας λόγο για την καταστροφή που υπέστη ο Υμηττός, την υπεράνθρωπη προσπάθεια να ελεγχθούν τα μέτωπα της φωτιάς, έπλεξε το εγκώμιο των δασοπυροσβεστών και των εθελοντών πολιτών η αρωγή των οποίων ήταν πολύτιμη, ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συμμετείχαν (περιφέρεια, αντιπολίτευση, ΚΕΔΕ, τους όμορους Δήμους) ενώ έδωσε και το στίγμα της επόμενης ημέρας δηλώνοντας ότι «από τη Δευτέρα, προχωράμε σταδιακά ώστε να επουλώσουμε τις πληγές με τη βοήθεια του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), καθώς και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

 

Ο αγώνας για την προστασία των κατοίκων του Δ. Βύρωνα από φυσικές καταστροφές και του πνεύμονα του Υμηττού, είναι υποχρέωση όλων μας».

Προβλήθηκε 785 φορές

Άγιος Δημήτριος: Δύο συλλήψεις για διαρρήξεις σε σπίτια - Χρησιμοποιούσαν κλειδιά πασπαρτού και παραβίαζαν πόρτες

Πάνω στους διαρρήκτες βρέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, κλοπιμαία και άλλα τέσσερα κλειδιά πασπαρτού τα οποία χρησιμοποιούσαν για να ανοίγουν πόρτες ασφαλείας

Παγκράτι: Ιδιωτικό ασθενοφόρο έπεσε σε κολώνα φωτισμού - Τρεις τραυματίες

Το τροχαίο ατύχημα καταγράφτηκε, όταν ιδιωτικό ασθενοφόρο συγκρούστηκε αρχικά με ένα αυτοκίνητο και στη συνέχεια, χτύπησε πάνω σε κολώνα φωτισμού στο Παγκράτι και συγκεκριμένα στη Βασιλέως Κωνσταντίνου στο ρεύμα προς Χίλτον.

Πέθανε ανήμερα της γιορτής του ο Αλιμιώτης φαρμακοποιός, Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο εκλιπών που διατηρούσε φαρμακείο στην οδό Λυσικράτους 46, υπηρέτησε τόσο την Αυτοδιοίκηση, από το 2002 έως 2006, ως Αντινομάρχης Υγείας, όσο και τον τομέα της Υγείας ως Διοικητής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και αργότερα Πρόεδρος του Κέντρου Αιμοδοσίας, ενώ είχε διατελέσει και δημοτικός σύμβουλος Αλίμου. Το 2006 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αλίμου