Μέτρα για να μην μας... πνίξει η κάπνα από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, εν όψει του χειμώνα. Εχοντας διδαχθεί από όσα συνέβησαν πέρυσι, όταν η στροφή των νοικοκυριών σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης είχε ως αποτέλεσμα την όξυνση του... προβλήματος της αιθαλομίχλης, οι αρμόδιες αρχές τρέχουν τώρα να προλάβουν την επανάληψη του φαινομένου κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο, καθώς εκτιμάται ότι ακόμη περισσότεροι καταναλωτές δεν θα έχουν χρήματα για πετρέλαιο και θα επιχειρήσουν να ζεσταθούν με καυσόξυλα, μπριγκέτες ξύλου κλπ.
Σε σύσκεψη της ειδικής διυπουργικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή αποφασίστηκε να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλα τα στάδια της αγοράς βιοκαυσίμων και να εκδοθεί αγορανομική διάταξη που θα επιβάλλει την υποχρεωτική σήμανση των συσκευασιών στερεής βιομάζας. Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκεται ο εκσυγχρονισμός του συστήματος παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τη προμήθεια οργάνων μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων. Οταν οι μετρήσεις αυτές ξεπερνούν συγκεκριμένα όρια, το υπουργείο Υγείας θα μπορεί να λαμβάνει έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης, ενώ προωθείται ολοκληρωμένο επικοινωνιακό σχέδιο για την ενημέρωση του κοινού, τόσο για την πρόληψη του φαινομένου όσο και κατά τη διαχείριση επεισοδίων ρύπανσης. Ακόμη, στις 30/9 εκδόθηκε απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου για τη θέσπιση προδιαγραφών των καυσίμων στερεής βιομάζας για μη βιομηχανική χρήση.
Από 100 δειγματοληπτικούς ελέγχους που διεξήχθησαν τον τελευταίο χρόνο σε εναλλακτικές συσκευές θέρμανσης (μικροί οικιακοί ανεξάρτητοι λέβητες, θερμαντήρες χώρου, σόμπες, εντιθέμενα και ενεργειακά τζάκια), βρέθηκε ότι το 60% δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Espressonews.gr