Το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Καισαριανής και ο Μικρασιατικός Σύλλογος της πόλης μας, σας προσκαλούν τη Tετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014 - 8.00 μ.μ. στην πλατεία 200 Ηρώων - Σκοπευτήριο (πίσω από το Γήπεδο της Νήαρ Ηστ) στην αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου Κεσκέκι.
Στην εκδήλωση συμμετέχει θεατρική ομάδα και το χορευτικό συγκρότημα του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής. Ο Εξωραϊστικός - Πολιτιστικός Συλλόγος «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» και φέτος θα μας βοηθήσει στην παρασκευή του Κεσκέκι.
Θα ακολουθήσει μικρασιάτικο γλέντι με το μουσικό σχήμα «Δήθεν»
Σας περιμένουμε και το πρωί της ίδιας μέρας από 9.00 . ? 14.00 στα «Ξύλινα» για να μαγειρέψουμε μαζί το Κεσκέκι
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΣΚΕΚΙ
Ανάμεσα στα γιορτινά και γαμήλια φαγητά σημαντικότερο ως προς το συμβολισμό του είναι το "κεσκέκι", χυλός από βρασμένο κρέας και σιτάρι, δοξαστικό και γονιμικό φαγητό. Οι δοξαστικές καταβολές του συνδέονται με τις ανθρωποθυσίες των μητριαρχικών χρόνων, που αργότερα στην πατριαρχική περίοδο θα μεταλλαχθούν σε ζωοθυσίες.
Επί αιώνες στη Μικρά Ασία η θυσία του κόκορα, του προβάτου ή βοδιού στη μνήμη των αγίων, το "κουρμπάνι" (θυσία δηλαδή) όπως το ονόμαζαν, αποτελούσε επίκληση της θείας προστασίας, ευχαριστία, εκπλήρωση τάματος για υγεία, ευτυχία, ευκαρπία, ξόρκισμα.
Το πρόβατο ή το βόδι που έσφαζαν με σκοπό να μαγειρέψουν το κεσκέκι για το γαμήλιο τραπέζι, παραπέμπει στην ευχή και προσδοκία να "στεριώσει ο γάμος" ή να πάει καλά η σοδειά ανάλογα με τα μέρη
Κεσκέκι μαγείρευαν σε όλη την Καππαδοκία, τον Πόντο και τα παράλια του Αιγαίου από το Αϊδίνι έως την Ίμβρο, την Αρτάκη, την Πάνορμο, το Αϊβαλί, την Πέργαμο, τη Σμύρνη και την Ερυθραία. Επίσης, στο Αϊβαλί έφτιαχναν κεσκέκι και στη γιορτή του Αγίου Φιλίππου, μετά τη σπορά.
Μεταξύ των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αρκετές γεωργικές κοινότητες (όπως στο κοντινό χωριό στα Βουρλά Γκιουλ Μπαξέ), στις 23 Απρίλη, απαρχή της εαρινής αναγέννησης και συγχρόνως γιορτή του Αγίου Γεωργίου, παρασκεύαζαν κεσκέκι.