Και καταντά το Αύριο πια σαν αύριο να μην μοιάζει

Αρθρογραφία 22 Ιανουαρίου 2015

Γράφει ο Δημήτρης Τσούκας
Ένα από τα πιο σημαντικά επακόλουθα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι η μεταβολή των αξιών που οι Έλληνες πρόβαλλαν ως σημαντικότερες σε σχέση με το 2009. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα της Boston Consulting Group του 2011, το 46% των Ελλήνων τοποθετούσε στην κορυφή της λίστας των αξιών του την αποταμίευση, το 43% την υγεία και τη σχέση αξίας ? χρημάτων, το 42% την ευθυμία, το 39% την ηρεμία και το 38% την οικία.
Η έρευνα όμως της ίδιας εταιρείας για το 2013 παρουσιάζει πλέον μια διαφορετική ιεράρχηση των αξιών. Έτσι οι Έλληνες τοποθετούν αγαθά και υπηρεσίες που αφορούν στην υγεία και την οικογένεια στην κορυφή της λίστας. Οι 5 σημαντικότερες αξίες Ελλήνων για το 2013 είναι η υγεία, ηρεμία, παιδεία, περιβάλλον, σταθερότητα (μείωση ανασφάλειας και αβεβαιότητας).
Οι μέθοδοι χρηματοδότησης του ελληνικού συστήματος υγείας είναι ο κρατικός προϋπολογισμός, η κοινωνική και ιδιωτική ασφάλιση, καθώς και οι ίδιες πληρωμές ασθενών (out of pocket money). Οι δαπάνες έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές, με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, σημειώθηκε μείωση κατά 25% από το επίπεδό τους το 2009 σε πραγματικές τιμές.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ «Health at a Glance,2013» ο ετήσιος αριθμός επισκέψεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Ο Έλληνας πραγματοποιεί περίπου 4,3 επισκέψεις, ενώ ο μέσος όρος είναι 6,9. Αντίθετα η χώρα μας παρουσιάζει υψηλότερα μεγέθη στον αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων υψηλού κόστους και εισαγωγών ασθενών για νοσηλεία. Τα μεγέθη είναι 255 εισαγωγές για νοσηλεία ανά 1000 κατοίκους, έναντι 155 για το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
Η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι περιορισμένη, ενώ εμφανίζεται το φαινόμενο της « αντίστροφης υποκατάστασης», με τη στροφή στην υψηλότερου κόστους νοσοκομειακή περίθαλψη. Η βαθμολόγηση και η τελική κατάταξη της Ελλάδας στη Ευρώπη με βάση το δείκτη Euro Health Consumer, ο οποίος περιλαμβάνει τις κατηγορίες: δικαιώματα ασθενών και πληροφόρηση ? πρόσβαση (χρόνος αναμονής)- εύρος και πρόσβαση σε υπηρεσίες ? πρόληψη ασθενειών- φάρμακα (πρόσβαση και κάλυψη αναγκών), για το 2013 είναι απογοητευτικές: βαθμός 568 και 26η θέση σε 34 χώρες!
Είναι λοιπόν πασιφανές ότι η χώρα έχει ανάγκη ένα εύρυθμο, ορθολογικό και υψηλού επιπέδου σύστημα υγείας. Η κατάργηση της αποκλειστικότητας των ιατρών στο ΕΣΥ και η πρόσβαση στα νοσοκομεία των ιατρών της ΠΦΥ είναι δύο από τις βασικές θέσεις του Ποταμιού προς αυτή την κατεύθυνση. Θεμέλιος λίθος του συστήματος θα είναι η αξιολόγηση όλων των εργαζομένων στο σύστημα υγείας με απόλυτη αξιοκρατία.
Πηγή: Μελέτη κέντρου προγραμματισμού και οικονομικών ερευνών με θέμα: «Μελλοντικές τάσεις και προκλήσεις στο χώρο της υγείας».
* Ο Δημήτρης Τσούκας είναι υποψήφιος στη Β? Αθήνας
20 Ιανουαρίου 2015
tsoukas new
http://www.kedroos.gr/

Προβλήθηκε 448 φορές

Όλα ξεκινούν από μια Τελεία (Ποτέ δεν ξεχνάμε τους αγαπημένους μας δασκάλους. Κι αυτή είναι μια ιστορία για εκείνους.)

H Τελεία είναι η ιστορία μιας στοργικής δασκάλας που όχι απλώς εμπιστεύεται τις ικανότητες του παιδιού, αλλά το ενθαρρύνει, το υποστηρίζει και εκτιμά τη δουλειά του, όταν το παιδί δεν γνωρίζει από πού να αρχίσει, πιστεύει ότι δεν μπορεί και έχει άρνηση να το προσπαθήσει.