Το να επισκεφθεί ένα ζευγάρι μία/ένα σύμβουλο γάμου σήμερα είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο.
Υπάρχουν 2 βασικοί λόγοι που ένα ζευγάρι θα επισκεφθεί ένα σύμβουλο γάμου:
Όταν υπάρχουν βασικά προβλήματα στη σχέση, που το ζευγάρι δε ξέρει πώς να αντιμετωπίσει αλλά θέλει να παραμείνει στη σχέση.
Όταν υπάρχουν βασικά προβλήματα στη σχέση, που το ζευγάρι δε ξέρει πώς να αντιμετωπίσει αλλά θέλει να χωρίσει.
Ο πρωταρχικός στόχος του θεραπευτή είναι να σιγουρευτεί ότι το ζευγάρι έχει κοινό στόχο σε αυτή τους την αναζήτηση και αν δεν έχει, λογικά πρέπει να βοηθηθεί για να αποκτήσει. Για να παραμείνει μαζί ένα ζευγάρι, αλλά και για να χωρίσει, απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι καλά είναι να συμφωνήσει σε αρκετά βασικά θέματα. Με ένα διαζύγιο πολλά τυπικά θέματα σταματούν αλλά, άλλα ουσιαστικά (όπως η σχέση του ζεύγους με τα παιδιά), συνεχίζουν.
Για αυτό το λόγο, η θεραπεία ζεύγους μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε ζευγάρια που σκέφτονται να σταματήσουν τη σχέση τους.
Για να παραμείνει ένα ζευγάρι σε μία σχέση πρέπει να το θέλουν και οι δύο.
Αν κάποιος δε το θέλει, είναι σημαντικό να αξιολογήσει και να μετρήσει αυτή την απόφαση, ιδίως όταν υπάρχουν παιδιά. Σε κάθε σχέση υπάρχει η φυσική φθορά με το χρόνο. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ένα ζευγάρι εάν το πρόβλημα που βιώνουν βασίζεται στη φθορά του χρόνου, εάν βασίζεται στο άγχος των υποχρεώσεων και σε οικονομικούς παράγοντες, εάν βασίζεται σε φόβους, ή βασίζεται σε κάποιο άλλο άτομο που έφερε στην επιφάνεια όμορφα και ξεχασμένα συναισθήματα?
Η θεραπεία ζευγαριών είναι μία προσπάθεια να κατανοήσει ένας άνθρωπος τον εαυτό του και τη σχέση του με ένα τρόπο ειλικρινή και βαθύ. Ένα ζευγάρι έρχεται για θεραπεία συνήθως όταν το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλη διάσταση και όταν πονάει πολύ. Τα θέματα που τελικά θα φέρουν ένα ζευγάρι στο θεραπευτή είναι συναισθήματα απόγνωσης, μεγάλης δυσκολίας στην επικοινωνία, επίπονες συγκρούσεις, αρνητικές σκέψεις προς όλες τις κατευθύνσεις και η απομυθοποίηση του συντρόφου τους.
Θα ήταν πολύ αποτελεσματικό για ένα ζευγάρι να συζητήσει σχετικά με τα προβλήματα που έχει πριν πάρουν μεγάλη διάσταση και γίνουν "κρίση".
Από ένα άλλο πρίσμα, ρεαλιστικό και αισιόδοξο, θεωρώ ότι μπορεί να είναι καλό για ένα ζευγάρι να βιώσει τελικά τα παραπάνω, ακόμα και εάν αυτά επιφέρουν ψυχικό πόνο?
Η απομυθοποίηση του συντρόφου μας σίγουρα είναι ένα θετικό βήμα προς μία ώριμη αντιμετώπιση ζωής, ακόμα και οι συγκρούσεις μπορεί να επιφέρουν καλό σε έναν άνθρωπό. Το σημαντικό εδώ, είναι το Επόμενο Bήμα: Τι θα προκαλέσουν αυτά τα συναισθήματα, πως θα αντιδράσουμε. Οι αντιδράσεις μας, οι πράξεις μας τελικά είναι αυτές που θα μας καθορίσουν. Όλος ο κόσμος βιώνει προβλήματα, συγκρούεται, έρχεται σε απόγνωση, αρκετοί ερωτεύονται, ονειρεύονται τη φυγή τους, αλλάζουν, ή κάνουν απερισκεψίες.
Και μετά τι γίνεται? Πως συνεχίζουμε? Τι αποφάσεις παίρνουμε για εμάς ή για τον σύντροφο μας που διανύει μία δύσκολη φάση? Είμαστε τιμωροί, τους κατανοούμε, (μάς κατανοούμε?) τους συγχωρούμε, (μάς συγχωρούμε?), συνεχίζουμε, υποκύπτουμε, μελαγχολούμε, μαθαίνουμε, ωριμάζουμε???
Στη θεραπεία λοιπόν θα ενσωματώσετε τις διαφορετικές πτυχές του εαυτού σας και θα αισθανθείτε πληρότητα. Θα αντιληφθείτε και θα κατανοήσετε σημεία του εαυτού σας που ίσως να μη γνωρίζατε, τα τυφλά σας σημεία και ο στόχος είναι να πάρετε αποφάσεις και να αντιμετωπίσετε με ειλικρίνεια το μέλλον σας. Να σκεφτείτε το επόμενο σας βήμα. Μπορεί αυτό να σημαίνει να μη κάνετε απολύτως τίποτα, αλλά θα το έχετε πάρει απόφαση, δε θα υπομένετε καταστάσεις παθητικά.
Το να μπορέσει ένα άτομο να αισθανθεί χαρά και να αναλάβει την ευθύνη της ζωής της/του χωρίς να κατηγορεί το περιβάλλον του, επιφέρει πάντα τεράστια ψυχική δύναμη και εσωτερική ευτυχία.
Η γνώμη μου, το motto της ζωής μου παραμένει πάντα ότι : η ζωή είναι πιο ωραία όταν τη μοιραζόμαστε, αξίζει τελικά να γίνουν οι απαραίτητες θυσίες για να παραμένουν οι άνθρωποι μαζί, ΑΡΚΕΙ να μην υπάρχει ψέμα και υποκρισία????
(Και ναι! Βεβαίως πολλές φορές έχω συμβουλεύσει ζευγάρια να σταματήσουν να ζουν μαζί???)
Λενα Καστρησίου, MEd., Psy.D
Ψυχολόγος και Σύμβουλος Γάμου
Λ. Κηφισίας 255, Κηφισιά 210 8082 490
www.psychotherapists.gr