Το θάνατο 4 δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο επιβεβαίωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, μετά από έλεγχο που διενήργησε με αφορμή καταγγελία για τον αριθμό των δελφινιών που διατηρούνται στο πάρκο.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν ο θάνατος ενός ενήλικου θηλυκού δελφινιού ηλικίας 11 ετών με την ονομασία Gille (γνωστό και ως Κάλλια) το 2013, και 3 άλλων νεογέννητων δελφινιών τα έτη 2012 και 2013, ηλικίας από 1 ημέρας έως 2,5 μηνών.
"Οι θάνατοι αυτοί καταδεικνύουν την αποτυχία των προγραμμάτων αναπαραγωγής και τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στην αιχμαλωσία", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομάδα για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων/Τμήμα Οικολογίας-Περιβάλλοντος-Χωρικού Σχεδιασμού ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
"Το στρες και οι θάνατοι των δελφινιών στα δελφινάρια φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το αίτημα των οργανώσεων για απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών στη χώρα μας, αίτημα το οποίο ο τέως Υπουργός Περιβάλλοντος κος Μανιάτης είχε δεσμευτεί να εξετάσει και το οποίο ουδέποτε εξέτασε.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός", επισημαίνει, "ότι για τους εν λόγω θανάτους δεν υπήρξε κάποια σχετική ανακοίνωση από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, σε αντίθεση με την προβολή των νεαρών ζώων που είναι ελκυστικά για το κοινό και συγκεντρώνουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής για την άμεση ανταπόκριση και το ενδιαφέρον το οποίο επέδειξαν, αποδεικνύοντας ότι η προστασία των ζώων δεν αποτελεί για τη νέα Περιφερειακή Αρχή δευτερεύον ζήτημα και ότι διαθέτει την πολιτική βούληση, η οποία εξέλιπε έως σήμερα, να εφαρμόσει τον νόμο.
Ευχόμαστε και εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι από την Περιφέρεια θα ξεκινήσει ένα νέο ήθος άσκησης πολιτικής σεβασμού προς τα υπόλοιπα πλάσματα με τα οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη", καταλήγει η ανακοίνωση.