Η φτώχεια στον αέρα της Ελλάδας

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 25 Δεκεμβρίου 2013

Τον γύρο του κόσμου μέσω του διεθνούς Τύπου κάνουν οι δραματικές συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων τα φετινά Χριστούγεννα, με το θέμα της αιθαλομίχλης που καλύπτει όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις να σχολιάζεται ως ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που αποτυπώνει και το μέγεθος της φτώχειας στη χώρα μας. «Για πολλούς Έλληνες οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων είναι ζοφερές» αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv με τίτλο «Θλιμμένα Χριστούγεννα στην Ελλάδα ενώ η S?ddeutsche Zeitung του Μονάχου βλέπει τη φτώχεια να καλύπτει τον αέρα της Ελλάδας.

Η ποιότητα του αέρα στις ελληνικές μεγαλουπόλεις έχει επιδεινωθεί δραματικά, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια στην οποία αναφέρεται η S?ddeutsche Zeitung.

Και βασική αιτία της επιδείνωσης, σημειώνει η εφημερίδα, θεωρείται η φτώχεια ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.

Τα στοιχεία που συνέλεξε η ομάδα των επιστημόνων του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια με επικεφαλής τους καθηγητές Κωνσταντίνο Σιούτα και Άριαν Σαφάρι δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «οι επιστήμονες είχαν συλλέξει επανειλημμένα δείγματα αέρα το χειμώνα του 2012 αλλά και στην αρχή του φετινού χειμώνα, διαπιστώνοντας κατά την ανάλυση ότι ειδικά η συγκέντρωση μικροσωματιδίων έχει αυξηθεί κατά 30% σε σύγκριση με το διάστημα πριν από το ξέσπασμα της κρίσης».

Υπογραμμίζεται επίσης ότι «αυτά τα στοιχεία, με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων (που αντιστοιχεί περίπου σε 1/30 της διαμέτρου μίας τρίχας), θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία, επειδή εισχωρούν βαθιά στους ιστούς των πνευμόνων και μπορούν να προξενήσουν παθήσεις στην καρδιά και το αναπνευστικό σύστημα.

Εξηγώντας το φαινόμενο ένας εκ των δυο επικεφαλής της έρευνας, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σιούτας σημειώνει:

«οι άνθρωποι θέλουν να ζεσταθούν, παλεύουν με την υψηλή ανεργία και τα αυξανόμενα έξοδα για καύσιμα».

Και αποτέλεσμα αυτών είναι -σύμφωνα με τον Ελληνα καθηγητή- ότι προχωρούν στην καύση χαμηλής ποιότητα υλικών, όπως ξύλου και σκουπιδιών. Ως εκ τούτου, η συγκέντρωση μικροσωματιδίων έχει αυξηθεί από 26 σε 36 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά το όριο των 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβ.μ. για αυτά τα επιβλαβή στοιχεία. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η συγκέντρωση οργανικών ουσιών στον αέρα έχει αυξηθεί κατά δύο έως πέντε φορές. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και καρκινογόνες ουσίες, όπως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες».

Πηγή: Deutsche Welle

Προβλήθηκε 1251 φορές